Naar aanleiding van de 90ste verjaardag van De Natuurvrienden werd in Gent een ‘Smikkeltocht’ van 5 km georganiseerd. Tijdens de hele trip werden er 5 smikkeltjes aangeboden.
De start werd aan het Sint-Pietersstation gegeven door Lieven Heuten, Algemeen Coördinator van de Natuurvrienden. Maar eerst was er als 1ste smikkeltje een lekkere koffie van De Wereldwinkel/Oxfam..
Na een kort tramritje, werd de officiële start gegeven aan de Sint-Niklaaskerk. Via het Belfort en de Schoapstal ging het via Klein Turkije naar de Korenmarkt. Klein Turkije heeft niet met Turkije of Turken te maken. Het heette oorspronkelijk Ter Keie en dat betekende in de middeleeuwen gewoon ‘met straatstenen geplaveid’.
Via het Oude Postgebouw wandelden we richting Groentenmarkt (hier werd een paar jaar geleden een ware oorlog tussen neuzenverkopers uitgevochten) en het Groot-Vleeshuis waar de deelnemers vergast werden op het 2de smikkeltje: kleine hapjes met 4 soorten mosterd van Tierenteyn. In de 13de eeuw werd hier reeds vlees verkocht. Na deze heerlijke degustatie zag je bij het buitenkomen het indrukwekkende Gravensteen. Deze burcht werd in de 12de eeuw opgericht door Filip van den Elzas.
Voorbij het Gravensteen passeerden we het Designmuseum waar de zeer interessante tentoonstelling ‘Rechts/Averechts’ loopt en dat nog tot 1 oktober.
Via het Appelbrugparkje kwamen we uit op de fantastische Korenlei met al zijn oude historische gebouwen, zoals het Korenmetershuis, het Tolhuisje en het Vrije Schippershuis. De Korenlei was sinds de 11de eeuw de oude handelshaven van Gent. Op het einde van de Korenlei staken we de Sint-Michielsbrug over waar je een heerlijk zicht had op al deze gebouwen.
Via de Predikherenlei kwamen we via de Ajuinlei in de zeer lange Lindenlei. Net voor de Coupure hielden we even halt bij de ‘dreidel’, een Joods speeltolletje. Dit kleine monument werd opgericht als een ode aan de Joodse Holocaustslachtoffers van Gent.
Even later gingen we richting het vroegere Bijlokehospitaal, nu een kunstensite. Via de ingang van het Bijloketerrein bereikten we het stadsmuseum STAM. Daar dronken we onze 3de smikkel, een Gentse Strop.

En dan ging het richting Aan de Bocht, de vroegere woonplaats van wijlen Walter de Buck, voor de 4de smikkel: cuberdonskes en jenever. Dan op naar de Blaarmeersen waar het grote feest samen met Fros 40 jaar kon beginnen en waar elke deelnemer bij aankomst werd vergast op een welverdiende frisse pint.

Www.natuurvrienden.be.

Foto’s: Ruddy Berghmans