De Rotterdamse haven is groot en kan behoorlijk druk zijn. Om schippers op de binnenvaart sneller, makkelijker, sneller en veiliger door de haven te loodsen, lanceerde het de River Guide-app.
De Rotterdamse haven heeft een veilig jaar achter de rug, maar toch wil de ‘slimste’ haven nog veiliger worden. Daarom heeft het Havenbedrijf een speciale toepassing ontwikkeld voor de smartphone en de pc. De zogenoemde ‘River Guide’ ondersteunt de schipper in het veiliger en slimmer varen.
De website/smartphoneapplicatie ondersteunt de binnenvaartschipper bij het plannen van de reis. Tijdens de vaart geeft River Guide alle relevante informatie wat het schip onderweg tegen gaat komen. Of het nu gaat over detailinformatie van bruggen of sluizen, doorvaarhoogten, bedieningstijden, marifoonkanaal of telefoonnummer, het staat altijd bovenaan in het scherm van de app. De relevante berichten aan de scheepvaart worden getoond op zowel de kaart als de reisplanning.
Landelijke dekking
River Guide heeft landelijke dekking en voor de Rotterdamse haven. Specifiek is er uitgebreide ligplaatsinformatie, inclusief bezetting, faciliteiten en indicatie voor gevaarlijke stoffen. Getij-informatie is geïntegreerd op verschillende punten van de route.
River Guide wordt momenteel getest door een kleine groep binnenvaartschippers op bruikbaarheid. Vanaf april wordt het proefproject opgeschaald. Er is nog de mogelijkheid om hier als binnenvaartschipper aan deel te nemen.(link is extern)
Rotterdam onderzoekt nu nog de mogelijkheid om River Guide voor alle Nederlandse havens geschikt te maken. Maar heeft daarvoor de medewerking van andere havens en waterwegbeheerders nodig. Als die er niet komt, dan gaat Rotterdam sowieso River Guide voor de eigen haven uitrollen voor iedereen.