Wat zou de Vlaamse Beweging zonder het lied geweest zijn? De klank van onze liederen heeft niet alleen onze Vlaamse ontvoogdingsstrijd begeleid, de liederen hebben er mee vorm aangegeven, hebben de Vlamingen overtuigd om voor hun rechten op te komen en hebben diezelfde Vlaamse Bewegers verenigd om ondanks de vele meningsverschillen toch hetzelfde doel voor ogen te houden. Lang voor het zangfeest bestond, namen liederen en samenzang een vaste plaats in in Vlaamse manifestaties, vieringen, 11-julifeesten of herdenkingen. Het zangfeest knoopte vanaf de jaren dertig overtuigd aan bij die lange traditie en zette ze zelfs nog meer kracht bij.

Geen Zangfeest zonder samenzang en dus staan er naar goede gewoonte heel wat samenzangliederen op het programma. Het programma biedt klassieke samenzangliederen, volksliedjes, moderne kleinkunst, intieme liedjes, strijdliederen – kortom, een staalkaart van wat Vlaanderen aan liedkunst heeft voortgebracht. De Vlaamse liederschat is uitgebreid, en eigenlijk past ieder lied dat door een Vlaming is geschreven en in groep kan worden gezongen op een zangfeest.
Tal van jongerengroepen staan garant voor een visueel en muzikaal spektakel. De dansers van Are U Famous brengen eigen danscreaties en geven extra kleur aan een aantal liederen. Vaste waarde is de taptoe van de jeugdmuziekkapellen. Dit jaar verwelkomen we de muziekkapellen van KSA-Geraardsbergen, Chiro Sinaai en VNJ. Het Zottegemse Popkoor Sing Out Loud & vrienden is een stukje van vzw Muzikids. Ze brengen enkele liederen onder leiding van Bert De Cock. Gaudicanto is een Geraardsbergse koor o.l.v. Marc Gerain dat enkele liederen van Jos Mertens brengen.
De teksten worden gezegd door Koen Huygebaert. Voor de regie tekent dit jaar opnieuw Wilfried Haesen. Wilfried wil dat de mensen meezingen met oude liederen én ook met Wim Soutaer. De optredens worden afgewisseld met filmpjes met o.a. interviews van bekende personen. Wilfried wil ook dat het gebeuren meegaat met zijn tijd. Het ‘Gebed voor het Vaderland’ zal ondersteund worden met een pas-de-deux in oude balletkledij (tutu!).
De knappe blazers van Brassband Scaldis uit Hoboken zorgen naar goede gewoonte voor de begeleiding van de samenzang. Dirk Baert begeleidt op piano en verzorgt de muzikale bindingen tussen de liederen.
Leden uit verscheidene koren vormen samen het Zangfeestkoor: Mannenkoor Gaudeamus, De Netezonen, Vrouwenkoor Nele, Die Cierlijke, Nele Cultuur en nog vele anderen. Zij ondersteunen de samenzang. Koor en orkest staan onder leiding van de dirigenten Simon De Paepe, Peter Leys en Danny Van Uffel.
Kinder- en gezinstribune
Het Zangfeest is de laatste jaren zo boeiend en afwisselend geworden dat meer en meer ouders het echt zonde vinden hun kinderen naar de kinderanimatie te sturen, temeer omdat dit een zeldzame gelegenheid is om nog eens samen met het gezin te zingen. Dit kunnen we alleen maar toejuichen en daarom hebben we het anders aangepakt. Om te beginnen wordt een volledige tribune gereserveerd voor gezinnen met kinderen. Het is niet alleen gezelliger om samen met en naast andere gezinnen te zingen, zeker ook voor de kinderen. De tribune bevindt zich bovendien net naast de kinderopvang.
U heeft dus opnieuw de keuze. U kan uw kinderen bij het binnenkomen inschrijven voor de kinderopvang en hen daar heel het Zangfeest met een gerust gemoed achterlaten in de hand van ervaren animatoren of u neemt uw kinderen mee in de zaal om te zingen. Wanneer ze toch even iets anders willen doen, kunnen ze tussendoor naar de kinderopvang vlakbij. Daar kunnen ze tekenen, knutselen, spelletjes spelen, film kijken of zich uitleven in het springkasteel. Op elk moment kunnen ze afgehaald worden om opnieuw een stukje Zangfeest mee te pikken. Op die manier moet het Zangfeest een gezellige uitstap worden voor het hele gezin. Net als vorige jaren genieten kinderen en jongeren tot 18 jaar een sterk verminderd tarief, zitplaats in de zaal en/of kinderopvang inbegrepen.
Erik Stoffelen houdt dit jaar na 12 jaar zijn laatste toespraak als voorzitter van het ANZ. Hij zal op dat moment ook zijn opvolger voorstellen: Bart Fierens. Bart is reeds jaren actief in de Vlaamse Beweging, was lid van het KVHV en medeoprichter van het Studentenzangfeest. Is sinds 1995 onafgebroken voorzitter van het 11 juli-Komitee Schoten. In Schoten is hij de initiatiefnemer en bezieler van de ‘Ridder in de Orde van de Schotense Leeuw’.

Reserveren via www.teleticketservice.com & www.zangfeest.org.

Foto’s: Ruddy Berghmans