Morgen, 8 mei 2019, opent het War Heritage Institute op de site van het Koninklijk Legermuseum in Brussel een groots opgezette tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog, ‘Oorlog. Bezetting. Bevrijding’. De opening wordt ook een unieke gelegenheid voor een ontmoeting met de laatste getuigen ervan.
In de nieuwe tentoonstelling ‘Oorlog. Bezetting. Bevrijding’ worden op 3.000 m² meer dan 2.000 objecten tentoongesteld, waarvan velen nog nooit eerder te zien waren. Van een kepie van Göring en een uniform van Eisenhower tot aangrijpende herinneringen aan de concentratiekampen en dit in een unieke setting met eveneens nooit getoond foto-en filmmateriaal.
 
De expo luidt meteen ook een heel jaar van herdenkingen in, dat eindigt op 8 mei 2020. Het zal dan precies 75 jaar geleden zijn dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Voor het programma van ’75 Jaar Bevrijding’ hebben alle bestuursniveaus van het land samengewerkt met topevenementen in o.m. Mons, Brussel, Antwerpen, Leopoldsburg en Bastogne.
Een heel jaar lang zal ook al wie bijgedragen heeft tot de Bevrijding van 75 jaar geleden centraal staan. Niet alleen om hulde te brengen, maar ook om ervoor te zorgen dat hun herinneringen niet verloren gaan, maar aan jongere generaties doorgegeven worden.

15.00-16.30: bezoek aan de expo en ontmoeting met vijf getuigen van de Tweede Wereldoorlog, voor wie de gebeurtenissen van 1944-45 een wel heel bijzondere betekenis hebben. Elk van deze getuigen kan in de nieuwe tentoonstelling ‘Oorlog. Bezetting. Bevrijding’ zijn verhaal vertellen bij een symbolisch stuk. 
 
Overlevende van de concentratiekampen, Anne Megens(°1925). Ze woonde in Anderlecht en was met haar broer in het Brusselse actief in het verzet. Op 24 januari 1944 werd Anne aangehouden. Van Sint-Gillis werd ze gedeporteerd naar het concentratiekamp van Ravensbrück en vervolgens naar een werkcommando in Belzig. Na gruwelijke ontberingen was ze op 8 mei terug in Brussel, morgen precies 74 jaar geleden. (F)
Veteraan van de Brigade Piron, André Liégeois(°1925). Hij is de zoon van een Congolese moeder en een Belgische officier, die sneuvelde in mei 1940. André en zijn broer waren al op jonge leeftijd met het Geheim Leger actief rond Luik. Bij de bevrijding fungeerden ze als gids voor de Amerikanen. Nadien namen ze vrijwillig dienst bij de Brigade Piron en de bevrijding van Nederland. (F)
 
Veteraan van de Belgische Sectie van de Royal Navy, Ludo De Vleeschauwer(°1926). Hij is afkomstig van Leuven en zoon van Minister Albert de Vleeschauwer. In mei 1940 ging Ludo familie met de regering naar Londen. In augustus 1944 nam hij vrijwillig dienst bij de Belgische Sectie van de Royal Navy. In november 1944 legde hij met de Britse marine aan in de haven van Antwerpen. (N + F)
 
Dochter van een heldin, Béatrice de Jamblinne de Meux(°1928). Haar moeder hield in Ostemerée (Henegouwen) een pension open waar Joodse kinderen verborgen werden. Zij kreeg hiervoor de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Nadien werd het pension een hospitaal voor de Amerikanen. Béatrice verzamelde hun insignes en naaide die op een vest, die te zien is op de expo. (F)
 
Geboren in gevangenschap, Jean-Pierre Arnolds(°1944). Zijn moeder Octavie en haar verloofde waren in Antwerpen lid van de Witte Brigade. In november 1943 werden ze gearresteerd. In de gevangenis ontdekte Octavie dat ze zwanger was. In het kamp van Gross-Strehlitz beviel ze van Jean-Pierre. In februari 1945 was ze weer vrij. Jean-Pierre’s vader bezweek in Buchenwald. (N)
 
17.00-18.00:inhuldiging van de tentoonstelling ‘Oorlog – Bezetting – Bevrijding’ en lancering van het nationaal programma ’75 Jaar Bevrijding’. In aanwezigheid van een vertegenwoordiger van Z.M. de Koning, van de Minister van Defensie en van Buitenlandse Zaken, van ambassadeurs en van verschillende andere personaliteiten. 
 
Praktische informatie
Tentoonstelling « Oorlog, Bezetting, Bevrijding » : vanaf donderdag 9 mei 2019
Gratis toegang op zondag 12 mei 2019 van 9 tot 17 uur
War Heritage Institute – Koninklijk Museum van het Leger, Jubelpark 3 1000 Brussel 
www.warheritage14-18 .be – www.klm-mra.be– belgiumremembers44-45.be