Kook je wel eens Thais thuis? Dan heb je alvast gemerkt dat je gerechten niet altijd smaken zoals op restaurant. Je bereidingen missen overduidelijk iets. Wij geven je alvast 5 simpele tips uit de Thaise keuken die je zomaar bij je thuis kunt toepassen.

De Thaise keuken is een van onze all time favorieten. We kunnen ons eitje er helemaal in kwijt en eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld. Wij zochten naar enkele tips die je eenvoudig bij je thuis kunt toepassen.

Voeg suiker toe
De grootste fout die je kunt maken: geen suiker toevoegen aan zoute gerechten. Denk maar aan pad thai: daar is suiker het hoofdingrediënt van. Suiker is naast look, vissaus, chilipeper, munt, tamarinde en limoen dé smaakmaker en smaakversterker in Thaise gerechten. Je vindt palmsuiker in Aziatische winkels. Hak er stukken van af of rasp het. Voeg het toe aan curry’s en marinades. Vind je geen palmsuiker? Gebruik bruine suiker in de plaats.

Gebruik kokosroom
Hou je van romige curry’s? Vervang de helft van de kokosmelk door kokosroom (je kan de rest van de ongebruikte kokosmelk perfect invriezen voor later). Kokosmelk bevat meer water dan kokosroom. Dat zwakt de kokossmaak in gerechten af en maakt de consistentie van je mooie currysaus vlug waterachtig. Als je een brik of blik kokosroom opent, zal die erg dik zijn. Geen paniek, eens opgewarmd wordt die terug vloeibaar. Kokosroom wordt ook gebruikt in de bereiding van desserts zoals de klassieke Thaise  mango met kleefrijst. Of in kokosroomijs.

Minder koriander, meer munt
Aziatische kruiden? Wellicht denk je meteen aan verse koriander. Een van de meest gebruikte kruiden voor Thaise gerechten is zonder twijfel verse munt, zowel in gerechten als garnituur. Korianderblaadjes wordt ook gebruikt, maar meer in koude bereidingen zoals Thaise salades, en dat altijd in combinatie met jawel, munt. Korianderwortel- en steeltjes eindigen vaak in de vijzel bij de bereiding van verse currypasta’s. Een ander kruid die je aan Thaise warme of koude gerechten kan toevoegen, is Thaise basilicum. Die zie je regel matig opduiken in de supermarkt.

Hou groenten knapperig
Hou groenten knapperig, voeg ze daarom niet te vroeg toe aan een wok of currysaus. Zo vermijd je dat paksoi volledig plat geworden is vooraleer de wortelen gaar zijn. Groenten die langer moeten garen, zijn groene boontjes, bloemkool, broccoli en wortelen. Voeg groenten die vlug zacht worden net voor het opdienen toe, zoals sojascheuten, paprika, erwtjes, champignons en courgette. Strooi op je groentegerecht verse munt en grofgehakte pindanoten voor extra crunch.

Wees niet bang van vissaus
Het klinkt als een risico: vissaus in je gerechten gebruiken. Maar geloof ons, als je er eenmaal mee begint, gooi je het overal in! Het geeft een diepe smaak aan dressings en curry’s en is de umami die absoluut onmisbaar is wanneer je Thais kookt!

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto: www.ambiance.be