Deze dronken taferelen zijn artistiek top – but don’t try them at home.

Na de overdadige feestdagen lassen veel mensen een alcoholloze maand februari in – tournée minerale heet dit meer dan verstandige initiatief. Vanaf maart is een glaasje weer toegestaan. Deze artistieke braspartijen hebben jullie verdiend, maar neem er in het echte leven toch maar liever géén voorbeeld aan.

De dronken sileen – Peter Paul Rubens (1630)

Silenos zou de ‘leermeester’ zijn geweest van de wijngod Dionysos – en wie zelfs de goden leert drinken moet wel een uber-drinkebroer zijn. Hij wordt steevast in hogere sferen voorgesteld, zo ook in deze houtsnede die je kan bewonderen in het Antwerpse Museum Plantin-Moretus.

Le bouge à matelots (1875) – Félicien Rops

Félicien Rops hield van Parijs, zoveel is zeker. In 1882 schrijft hij dat hij er zo snel mogelijk wil terugkeren, “pour y retrouver la petite ivresse de là-bas” – het is de frivoliteit die hem zoveel inspiratie levert. Dit tafereel in een cabaret geeft alvast een idee van de atmosfeer die hem zo beviel. Het werk is een van de hoogtepunten uit het Félicien Rops Museum in Namen.

De man met de fles – Gustave De Smet (1920)

Een heel andere atmosfeer hier, in dit donkere olieverfschilderij van Gustave de Smet. Het lijkt eerder een waarschuwing voor wat een te grote liefde voor de fles met je kan doen… Geen wonder dat de kleuren donker zijn; in 1918 verloor de schilder zijn enige zoon bij een ongeluk. In het Groeningemuseum in Brugge kan je een traantje voor hem wegpinken.

L’absinthe – Vincent van Gogh (1887)

Toegegeven, dit werk kan je niet in België bewonderen – om deze originele Vincent van Gogh te zien moet je naar het Van Gogh museum in Amsterdam. Heel wat dichter bij de deur – in Cuesmes, om precies te zijn – vind je echter het Huis van Gogh, waar je alles te weten komt over Vincents prille zoektocht als kunstenaar. Het was daar dat Van Gogh in 1880 besliste zich aan het kunstenaarsbestaan te wijden. Het leidde hem in de armen van de verleidelijke groene fee.

Saters en bacchanten – Joseph Lambeaux  (1880)

Niet alleen bij Rubens & co, maar ook in de negentiende eeuw zijn voorstellingen van saters populair – bijvoorbeeld bij de Antwerpenaar Joseph ‘Jef’ Lambeaux, die de vrolijke drinkebroers hier drapeert rond een heilige stier. Het M-Museum in Leuven is de trotse bezitter van dit opvallende genretafereel.

Zin in meer beroezende taferelen? Met je museumpas bezoek je een heel jaar lang 170 musea in het hele land – zo vaak je maar wilt.

Foto top: © L’Absinthe’, 1887, Vincent van Gogh (1853–90). Van Gogh Museum, Amsterdam

Foto rechts: © Collectie Stad Antwerpen, Museum Plantin-Moretus

Foto links: © Musea Brugge, www.lukasweb.be – Art in Flanders, foto Hugo Maertens

www.museumpassmusees.be