Antwerpen telt prachtige erfgoedparels in publiek en privaat bezit, maar welk gebouw verdient het om 2 jaar lang ‘Het Schoonste Gebouw’ te zijn? 5 kandidaten strijden tot 12 september 2017 om deze Antwerpse monumentenprijs in de wacht te slepen. De gebouwen dateren van de 16de  eeuw over 1875 tot 1927 en werden de afgelopen 5 jaar gerestaureerd of herbestemd. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete gebouw. De winnaar wordt bekend gemaakt op 25 september 2017. Ook wie stemt, kan in de prijzen vallen met een verblijf in een Antwerpse erfgoedparel. Om het Antwerpse onroerend erfgoed in de spotlights te zetten, gaat de stad om de 2 jaar op zoek naar ‘Het Schoonste Gebouw’. Alle Antwerpse gebouwen met erfgoedwaarde die in de afgelopen 5 jaar zijn gerestaureerd, gerenoveerd of een nieuwe bestemming kregen, kunnen meedingen naar de titel. Uit 15 inzendingen selecteerde een vakjury 5 kandidaten:
·         Architectenwoning Walter Van den Broeck: Thaliastraat 37, 2600 Berchem
·         De Grote Robijn: Korte Sint-Annastraat 4, 2000 Antwerpen
·         De Roma: Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout
·         Pakhuis ’t Glorie: Oranjestraat 54a, 2060 Antwerpen
·         Brouwerij De Koninck: Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen
Heel Antwerpen gaat mee op zoek naar Het Schoonste Gebouw
Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete gebouw. De kandidaat met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs. Wie stemt, kan ook zelf in de prijzen vallen met een verblijf voor 2 personen in een verrassende Antwerpse erfgoedparel: B&B Bayt-Al Andalus. De wedstrijd loopt van vrijdag 11 augustus tot dinsdag 12 september 2017. Naast de publieksprijs zal de vakjury – die al 5 kandidaten selecteerde – de juryprijs uitreiken. Beide prijzen zijn goed voor een cheque ter waarde van 4000 euro. Bij de vorige editie in 2015 werd Comptoir Sucrier op de Oudesteenweg verkozen tot ‘Het Schoonste Gebouw’. Het Paleis op de Meir won toen de publieksprijs.
Hoe brengt u uw stem uit?
·         Vanaf 16 augustus tot 12 september kan iedereen de kandidaten van binnen en buiten ontdekken in de beursstand in de Stadsfeestzaal op de Meir. Hier kan direct een stem worden uitgebracht.
·         Stemmen kan vanaf vrijdag 11 augustus ook online op  www.hetschoonstegebouw.be.
·         Ten slotte kan ook een stem worden uitgebracht aan de stand op de Cultuurmarkt (27 augustus) of op Open Monumentendag (10 september). Op Open Monumentendag kan u de 5 kandidaten bezoeken en ter plaatse stemmen.
De vijf kandidaten uitgelicht
Architectenwoning Walter Van den Broeck: Van Nieuwe Zakelijkheid uit de jaren 30 naar hedendaags wooncomfort
Architect Walter Van den Broeck ontwierp deze modernistische woning in 1927 voor zijn ouders. Hij combineerde de woning met een appartement en werkruimte voor zichzelf. In 2009 werd het huis opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vorig jaar startten de nieuwe eigenaars-architecten met de renovatie. Ze kozen resoluut voor behoud van de nog aanwezige erfgoedelementen. De verbouwing toont aan dat een interbellumwoning perfect kan voldoen aan de huidige normen op vlak van isolatie en energiezuinigheid. Het project verzoent erfgoedwaarde met hedendaags wooncomfort en laat het potentieel van een privéwoning als onroerend erfgoed zien, zonder de sfeer van het modernisme weg te stoppen.
De Grote Robijn: Klooster wordt opvangcentrum voor jongeren
De Grote Robijn werd in de 16de eeuw gebouwd als Hotel van Stralen. In 1902 kochten de Antwerpse zusters Apostolinnen het om er een klooster met kapel van te maken. Ze richtten er ook een meisjesschool in. In 1998 verhuisden de laatste bewoonsters uit het klooster. In 2014 startte Jeugdzorg Emmaüs een grondige renovatie. Ze maakten van de Grote Robijn een oriëntatie- en opvangcentrum voor jongeren dat het pedagogische werk maximaal ondersteunt. De respectvolle verbouwingen zorgen ervoor dat de Grote Robijn vandaag een ‘helende thuisomgeving’ is voor kwetsbare jongeren; en dat allemaal in een eeuwenoud, beschermd gebouw met een eigen verhaal.
De Roma: Volksschouwburg én levend monument dankzij vele vrijwilligers
De Roma werd in 1927 gebouwd als schouwspelzaal met appartementen. Na 20 jaar leegstand herstelden vrijwilligers het gebouw vanaf 2003 in artdecostijl. In 2015 volgde een grondige restauratie van de gevels, daken en het interieur van Kinema Roma en de aanpalende appartementen. De Roma is als volksschouwburg uniek in zijn soort. 400 vrijwilligers werken dagelijks mee om de voorstellingen en concerten mogelijk te maken. Hun betrokkenheid is gigantisch waardoor zij vandaag de ambassadeurs zijn van een levend monument. Als bezoeker ervaart u nog steeds de magie en de nostalgie van de majestueuze film- en variétézaal van weleer.
Pakhuis ’t Glorie: Van pakhuis tot woonhuis met kantoor
Het pakhuis dateert uit 1875 en is een mooi voorbeeld van de combinatie woonhuis-pakhuis met binnenkoer die typisch was voor deze periode. Het pakhuis had in de loop der jaren verschillende functies als pomphuis, fabricage- en herstelplaats voor jutezakken, kolenbergplaats, garage met verfcabine… De nieuwe eigenaars-architecten gaven het pakhuis een nieuwe bestemming als woonhuis met kantoor. ‘t Glorie kreeg ook een publieke functie als platform voor culturele ontwikkeling en evenementen. De verbouwing gaf het pakhuis een nieuwe impuls zonder de typische structuur aan te tasten, zodat de sfeer en de ziel van het gebouw behouden blijven.
Brouwerij De Koninck: Stadsbrouwerij wordt eigentijdse trekpleister
In 1827 kocht de familie De Koninck de afspanning ‘De Plaisante Hof’. In 1833 vestigde brouwerij ‘De Hand’ zich hier definitief. Door verschillende uitbreidingen werd de site een lappendeken van monumentale magazijnen, historische brouwhallen, een gisttoren uit het interbellum en allerhande aanbouwsels. Met de verbouwingen versterkte de brouwerij de magie van dit allegaartje en maakte het de hele site toegankelijk voor een breder publiek. Vandaag wordt er nog altijd bier gebrouwen bij De Koninck, maar de brouwerij is ook begonnen aan een nieuw hoofdstuk met een centrum voor bierbelevening en ambachten. Een boeiend stuk ‘productieve stad’ is zo, op verrassende wijze, gered en herboren.
Meer informatie vindt u op: www.hetschoonstegebouw.be
Foto’s: copyright Stad Antwerpen