Meer dan 4300 inburgeraars volgden in 2018 succesvol het inburgeringsprogramma in Antwerpen. Vandaag werden ze in de bloemetjes gezet op een inburgeringsceremonie in het Felix Pakhuis. Schepen voor integratie en inburgering Jinnih Beels reikte de inburgeringsattesten uit.
In 2018 behaalden 4326 Antwerpse inburgeraars hun inburgeringsattest na een geslaagd inburgeringstraject bij Atlas, integratie & inburgering Antwerpen. Tijdens dat traject maken ze kennis met de Belgische en Antwerpse samenleving via lessen maatschappelijke oriëntatie en krijgen ze lessen Nederlands. Ze maken ook een persoonlijk actieplan om zelfstandig te participeren aan de samenleving.
 
Inburgeraars
In 2018 vestigden zich 7720 nieuwkomers in Antwerpen. 4567 personen tekenden een eerste inburgeringscontract. Zij kwamen uit landen van de Europese Unie (voornamelijk uit Polen, Roemenië, Bulgarije) of uit niet-EU-landen (voornamelijk uit Marokko, Afghanistan, Irak, Syrië en Turkije).
De niet-Europeanen zijn meestal verplicht om het inburgeringsprogramma te volgen. Zij maakten vorig jaar iets meer dan de helft uit van de inburgeraars. De andere helft, de rechthebbenden die de lessen vrijwillig volgden, kwam voornamelijk uit EU-landen.
 
Speeches
Schepen voor integratie en inburgering Jinnih Beels feliciteerde de inburgeraars met hun inspanning.
 
Er kwamen ook twee oud-inburgeraars aan het woord. Bahram Ayubi is een Afghaanse jongen van 19 jaar die opgroeide in Iran. Hij volgde afgelopen zomervakantie een cursus maatschappelijke oriëntatie voor jongeren en studeert nu bij Toekomstonderwijs. Hij deelt zijn woonst met Antwerpse jongeren via het co-housingproject Curant.
 
Belinda Boateng is 23 jaar en komt uit Ghana. Net als Bahram volgde ze afgelopen zomer de cursus maatschappelijke oriëntatie. Ze volgt nu een opleiding Sociaal Werk en deed stage bij Atlas.