Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 323.621,98euro toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal in Antwerpen.
De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal aan de Handschoenmarkt in Antwerpen is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. Ze prijkt sinds 1938 op de lijst van beschermde monumenten. Haar imposante belforttoren is bovendien als UNESCO werelderfgoed erkend. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een gotische kruiskerk, gebouwd tussen 1352 en 1521. Ze is de trots van Antwerpen en de grootste gotische kerk van de Nederlanden.
Een algemene restauratiecampagne van de kathedraal werd na 50 jaar in 2015 afgerond. Tijdens verschillende decennia werden onder meer het schip, de zijbeuken, de zuidertoren en de westgevel onder handen genomen, de buitengevels werden gerestaureerd en gereinigd en de koorkapellen en glas-in-loodramen zijn in ere hersteld.
Met deze premie worden verschillende werken uitgevoerd die tijdens de grote algemene restauratiecampagne niet aan bod kwamen zoals de restauratie van muurschilderingen die door vroegere vochtproblemen gedeeltelijk zijn afgeschilferd. Ook het houtwerk van het preekgestoelte dat aangetast is door houtworm wordt behandeld. Het lapidarium van de kathedraal, een plek waar restanten van beeldhouwwerken en stenen onderdelen van de kathedraal bewaard worden, wordt gerestaureerd. Tenslotte krijgen enkele waardevolle medaillons een beschermglas.

Achtergrondinformatie

In de monumentale sacrale kathedraal symboliseren verticale lijnen het streven naar het hogere, het hemelse. Het monument is een enorme schatkamer met verschillende kunstwerken, waaronder de verbluffende preekstoel (Michiel van der Voort, 1713) die de christelijke boodschap aan de vier werelddelen predikt. Er zijn vier werken van Peter Paul Rubens te bewonderen, waaronder ‘De Kruisoprichting’ en ‘De Kruisafneming’, erfgoed van wereldformaat.

In 2016 bezochten ongeveer 300.000 mensen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Meer technische informatie:
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4092