Dinsdag 13 februari 2024 kreeg Het Kunstuur de 250.000ste bezoeker over de vloer. In Het Kunstuur worden Belgische kunstwerken tentoongesteld uit de periode 1850-1950. De bezoekers worden een uur lang meegenomen langs verschillende kunstwerken. Ook dankzij de specifieke belichting en de muziek van Dirk Brossé, krijg je een intense beleving die exact één uur duurt.

De 250.000ste bezoeker, Danielle Van Driessche en haar partner Jacques Rewers uit Zandhoven,  werden in Het Kunstuur Mechelen in de bloemen gezet door Joost Bourlon, samen met broer Hans Bourlon initiatiefnemer van Het Kunstuur.

Hans & Joost Bourlon:
“Voor elke nieuwe tentoonstelling gaan we op zoek naar topwerken van Belgische kunstenaars. Bij elk werk worden persoonlijke verhalen verteld door bekende en minder bekende Vlamingen. Zo vertelde Arno een paar maanden voor zijn overlijden, bij het werk “De dronkaards” van James Ensor. Dirk De Wachter sprak onder meer bij een werk van Floris Jespers, “De maanzieke man”. Uniek was ook de getuigenis van Radja Nainggolan bij het werk “Mijn dode moeder” van James Ensor.

Ook Wim Opbrouck, Elodie Ouedraogo, Jill Peeters, Lieve Blancquaert, Alain Remue, Mark Uytterhoeven, Bart Somers, Stijn Meuris, Maaike Cafmeyer, Fatma Taspinar, Jinnih Beels, Wim Lybaert, Herman De Croo, Lucas Van den Eynde, Rudi Vranckx, Alexander De Croo, Dirk Brossé, Anuna De Wever, Phara De Aguirre, Annelies Verlinden,  Frank Deboosere, Danny Verbiest, Delphine Lecompte, Tess en Mark Uytterhoeven, Maggie De Block, Jelle Cleymans en zo veel anderen vertelden aangrijpende en onvergetelijke verhalen bij prachtige, originele werken.

Dankzij de bruiklenen van allerlei musea in binnen- en buitenland, banken en privéverzamelaars, kunnen we telkens een boeiende tentoonstelling samenstellen. Tijdens het eerste jaar van Het Kunstuur in Mechelen moesten we twee keer de deuren sluiten wegens lockdown. Op 1 december 2020 kon “Het Kunstuur” in Mechelen opnieuw openen. Ons concept was al coronaproof nog voor we van corona gehoord hadden. Gezien het grote succes in Mechelen, gingen we op zoek naar een tweede locatie. Die vonden we in Hasselt, in het historische Stadhuis. Een jaar later openden we onze derde locatie, in de prachtige Sint-Amandskerk in Roeselare. We merkten al snel dat ook de Roeselarenaars en West-Vlamingen interesse hebben in dit niet-klassieke museumbezoek.” 

Het Kunstuur startte met een eerste tentoonstelling in november 2019 in de Heilige Geestkapel in Mechelen. Vandaag is daar al de zesde tentoonstelling te zien. In Mechelen zal de zevende tentoonstelling van start gaan op 14 juni 2024.

In 2022 opende een tweede vestiging van Het Kunstuur in Hasselt, in het historische Stadhuis. De derde tentoonstelling wordt verwacht vanaf 26 april 2024.

Sinds het voorjaar van 2023 kwam daar nog Het Kunstuur in de Sint-Amandskerk in Roeselare bij. De tweede tentoonstelling opent op 29 maart 2024.

Met medewerking van Dirk Brossé, Wouter Verhulst, Dirk Van Vaerenbergh, Frank Van Laecke, Jo De Meyere, Fien Sabbe en Jos Vandervelden.

Burgemeester Bart Somers van Mechelen: “Het Kunstuur is een voorbeeld voor de kunstensector hoe je met een behapbaar format een breed publiek naar de stad kan trekken. Een fris format dat zowel kunstkenners als -leken overtuigt. Topwerken, veelal uit privé-collecties, worden piekfijn gepresenteerd. Het Kunstuur focust op een periode (1850 – 1950) die nauwelijks aan bod komt bij de andere instellingen in Mechelen, zoals het Hof van Busleyden of Kunsthal Mechelen. Daarmee is het een welgekomen complementaire kunstenspeler in Mechelen. En dat alles met private middelen en zonder overheidssteun.”

Burgemeester Steven Vandeput van Hasselt: “Als stad Hasselt zijn we bijzonder blij dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen aan het uitzonderlijk succes van Kunstuur. Met de komst van dit bijzonder project naar onze stad hebben we Hasselt nog meer op de kaart gezet als kunst- en cultuurstad. Ons kunst- en cultuurbeleid beoogt zo veel mogelijk participatie – en waar het kan – gekoppeld aan innovatie. Kunstuur sluit perfect aan bij die doelstelling. Het bleek de juiste keuze om dit ook in Hasselt te installeren want dat er nood was aan dergelijk initiatief bewijzen deze bezoekersaantallen.”

Burgemeester Kris Declercq van Roeselare: “Roeselare is de ‘nieuwste’ vestiging van Het Kunstuur, maar ook in onze stad zorgt deze unieke beleving voor heel wat impact. In tien maanden tijd kwamen al 18.000 bezoekers naar het Kunstuur in onze Sint-Amandskerk. Niet enkel de vele Roeselarenaars die kwamen kijken zijn enthousiast, maar Het Kunstuur brengt ook mensen van uit de hele provincie én daarbuiten naar Roeselare. We kijken al uit naar de nieuwe expo eind maart. Het Kunstuur werd in geen tijd een toegevoegde waarde voor Roeselare.”

Tickets & info: www.hetkunstuur.com

Foto: Studio 100 / het kunstuur