Culinair festival Antwerpen Proeft i.s.m. ATAG presenteert line-up voor 16de editie, van 9 mei (Hemelvaart) tot 12 mei in en rond de Antwerpse Waagnatie: o.a. driesterrenchef Viki Geunes, sterrenchefs Wout Bru en Roger van Damme, Tulli Padwa uit Shalom Allemaal! (Play4)

Vier dagen lang op één plek proeven van (90) topgerechten voor een fractie van de gangbare restaurantprijs, gratis BBQ-workshops en ludieke masterclasses

Van donderdag 9 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 12 mei (nationale Moederdag) heet culinair festival Antwerpen Proeft i.s.m. ATAG foodies en lekkerbekken uit heel het land van harte welkom in en rond de Waagnatie. Vandaag presenteerde Antwerpen Proeft in hotelschool PIVA de restaurants, chef-koks en culinaire speciaalzaken voor zijn 16de editie, 40 in totaal.

Als blikvangers gelden driesterrenchef Viki Geunes (restaurant Zilte), sterrenchefs Wout Bru (Le Grand Verre) en Roger van Damme (Het Gebaar), de Joodse chef-kok Tulli Padwa, ster van tv-hit Shalom Allemaal! op Play4, en Gault&Millau’s Chocolatier van het Jaar 2024, Chocoladehuis Boon. Rode draden voor 2024 zijn: gastronomie en fine dining, smaken van het Midden-Oosten (Tulli Padwa, restaurants Little Beirut, Mey en Delrobah) en Antwerpen Proeft als seafoodfestival, waarbij de 15de deelname van sushirestaurant Zaowang opvalt.

Verder maken heel wat nieuwe Antwerpse restaurants hun debuut op Antwerpen Proeft. Ook de programma’s van de populaire nevenpodia ATAG Live Stage (een sneakpeek), Vins de Bordeaux en Weber Grill Academy werden voorgesteld.

Volledige presentatietekst persconferentie: www.proeft.be/pt-hpc-2024
Wachtwoord: depersproeft

PROEVEN VOOR EEN FRACTIE VAN DE RESTAURANTPRIJS
Antwerpen Proeft kende in mei 2023 een een van zijn beste edities ooit. Dat vorig jaar naar de essentie van het festival is gegaan, ligt aan de basis hiervan:

Antwerpen Proeft wil een staalkaart zijn en een mix aanbieden van wat ‘t stad (en Vlaanderen) gastronomisch en culinair in zijn mars heeft, de jaarlijkse verzamelplaats voor én de mooiste restaurants van Antwerpen en omstreken én iedereen die van lekker eten en drinken houdt.

“We trekken met Antwerpen Proeft niet énkel de kaart van de pure gastronomie en bekende sterrenchefs of énkel streetfood van wereldniveau,” benadrukt organisator Ward Ramaekers. “Maar we willen de bezoekers ook laten proeven van alles daartussenin wat de moeite is, en dat allemaal op één plek en voor een fractie van de gangbare restaurantprijs.”

“Zo zul je op ons festival nieuwe, recent geopende restaurants ontdekken die branden van ambitie en opkomende talenten aan het werk zien. Je vindt bij ons zowel klassiek Frans-Belgische topgerechten als hits uit de Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Midden-Oosterse keukens, meer dan 90 gerechten in totaal.”

Deze essentiële ingrediënten – nog gekruid met druk bijgewoonde kookdemonstraties en gegarneerd met uitverkochte workshops – hebben van Antwerpen Proeft in 2023 een groot succes gemaakt. Deze basisbestanddelen, dat zijn ook de ingrediënten voor 2024.

Volledige deelnemerslijst: www.proeft.be/alle-restaurants
Lijst met alle gerechten: 
www.proeft.be/alle-gerechten
Wachtwoord: depersproeft

3 RODE DRADEN (BLOEMLEZING UIT 40 NAMEN)

GASTRONOMIE
Zilte – Het Gebaar – Le Grand Verre – Fine Fleur – Nebo – Melchior – Brienen aan de Maas – Ukiyo – Restaurant da Costa – Teatro

KEUKENS VAN HET MIDDEN-OOSTEN
Tulli Padwa – Little Beirut – Mey – Delrobah

SEAFOODFESTIVAL
Aromas de los Andes – Bia Mara – De Vistafel by Alfa Fish – L’Histoire du Lux – Skaldu – The Lobsterman – Vicenza – Zaowang

DREAM TEAM VAN ANTWERPSE STERRENCHEFS
De stand Sterrenchef Van De Dag, waarbij elke dag een andere sterrenchef de honneurs waarneemt, was bij zijn introductie in 2022 meteen een schot in de roos. Vorig jaar was het hek helemaal van de dam, met de vier Antwerpse sterrenchefs Viki Geunes, Roger van Damme, Thomas Diepersloot en Dimitri De Koninck. Elke dag bleken alle gerechten uitverkocht, bij Viki Geunes en restaurant Zilte na vier uur al …

Op algemene aanvraag (van de bezoekers die vorig jaar te laat waren) en verlengd wegens succes: Dit jaar komt het Dream Team van 2023 terug.

Donderdag 9 mei (Hemelvaart)
FINE FLEUR * ^ ^ ^ · Thomas Diepersloot · Antwerpen · gastronomie, creatief

Vrijdag 10 mei
HET GEBAAR * ^ ^ ^ ^ · Roger van Damme · Antwerpen · gastronomie, creatief, Aziatisch

Zaterdag 11 mei
NEBO * ^ ^ ^ · Dimitri De Koninck · Antwerpen · gastronomie, eigentijds, Frans-Aziatisch

Zondag 12 mei (nationale Moederdag)
ZILTE * * * ^ ^ ^ ^ · Viki Geunes · Antwerpen · gastronomie, creatief

Filmpje driesterrenchef Viki Geunes online: www.proeft.be/zilte-proeft-2024

Meer informatie en tickets: www.proeft.be

OVER CULINAIR FESTIVAL ANTWERPEN PROEFT I.S.M. ATAG
Atwerpen Proeft, als pionier gestart in 2007, geldt als een vaste waarde op de culinaire en toeristische agenda, met bezoekers uit heel België en Nederland. Het publieksfestival heeft in 2024 plaats van donderdag 9 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 12 mei, in en rond de Antwerpse Waagnatie.

Gerenommeerde restaurants, sterrenchefs, jong keukentalent en tv-koks bieden op Antwerpen Proeft signatuurgerechten in degustatievorm aan. Nergens anders vind je als bezoeker – helemaal live – op één adres en op één moment zo veel topgerechten voor een fractie van de restaurantprijs.

Toonaangevende speciaalzaken en artisanale namen staan eveneens op de affiche. Gratis kookdemonstraties op de ATAG Live Stage, workshops bij Vins de Bordeaux en Weber en proeverijen zijn andere attracties, net als een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en een bruisende festivalsfeer. Antwerpen Proeft is meer dan gewoon een middag of avondje uit. Het is een unieke culinaire ontdekkingsreis, dicht bij huis, en een feest voor alle zintuigen.

Het evenement heeft sinds 2013 plaats aan de Waagnatie, in de wijk het Eilandje. Met zowel indoor als outdoor overdekte stands van restaurants, bars en terrassen kan Antwerpen Proeft alle weersomstandigheden aan.

Headline Partner van Antwerpen Proeft is producent van keukentoestellen en wijnklimaatkasten ATAG, we love to cook.

Met zijn trendsettende keukentoestellen, zowel qua design als qua technologie, maakt ATAG van koken de prettigste activiteit in het huis. De Celsius°Cooking-inductiekookplaten van ATAG bieden een perfecte temperatuurcontrole en resultaatgarantie, gedaan met stress, aangebrande boter of verbrande pijnboompitten.

De wortels van ATAG Benelux, opgericht in 1948, liggen in de Nederlandse provincie Gelderland. Sinds 2018 is ATAG Benelux onderdeel van de Hisense Group.