Spectaculaire dronebeelden, routes op maat van de recreatieve fietser en véél toeristische aanraders. Het tweede seizoen van ‘Op de fiets’ – een samenwerking tussen de provincie Antwerpen en de regionale zenders ATV en RTV – oogt veelbelovend.
Je ontdekt de vijftien knooppuntenroutes live op televisie of verkent ze op het terrein met je favoriete fietsbubbel. De lus ‘900 jaar norbertijnen in Landschapspark de Merode’ trapt de nieuwe reeks af. 

Inspiratie voor een deugddoend uitje dicht bij huis? Het ATV-programma ‘Op de fiets’ kwam in het voorjaar van 2020 als geroepen. Vijftien knooppuntenroutes nodigden fietsers uit om in de eigen provincie op verkenning te gaan.
Een jaar later blijft de vraag naar fietstips groot. Tijd voor een tweede, nog betere editie, vindt gedeputeerde voor toerisme, recreatie- en groendomeinen Jan De Haes: “Het fietsnetwerk vormt een onuitputtelijke inspiratiebron. We selecteerden moeiteloos vijftien nieuwe, aantrekkelijke trajecten van een 40-tal kilometer. Naast fietsplezier zetten we ditmaal volop in op de toeristische beleving. En met RTV als extra mediapartner bereiken we bovendien alle provinciebewoners.”  

Van picknick- tot Instagramplek

‘Op de fiets’ brengt elke route van start- tot eindpunt op de buis. Je zit als het ware mee in het zadel en ziet het landschap en de stemmige hoekjes voorbijglijden. Dronebeelden, een voice-over met interessante weetjes en sfeerfoto’s van de belangrijkste bezienswaardigheden maken er een aangename kijkervaring van.
De routes zelf verkennen is uiteraard nóg fijner. Zeker als je alle toeristische aanraders in het programma meepikt. Zoals plekken om je picknickdekentje te spreiden, (als dat weer veilig kan) uit te blazen op een terrasje of een foto te maken waarmee je gegarandeerd scoort op Instagram.

Toproutes om de hoek

De reeks start sterk met ‘900 jaar norbertijnen in Landschapspark de Merode’, met een hoofdrol voor de abdij van Tongerlo, de kastelen en het vele groen in en om Westerlo.
Ook de andere routes hebben ongetwijfeld verrassingen in petto, weet gedeputeerde Jan De Haes: “Dit voorjaar presenteren we acht routes. Vanaf september volgen nog eens zeven trajecten. Samen zetten ze de troeven van onze regio’s en steden in de verf. Met onderweg niet alleen fraaie landschappen, maar ook tot de verbeelding sprekend erfgoed, familievriendelijke attracties en inclusieve initiatieven. Kortom, vijftien routes om je provincie op een plezante manier te herontdekken.”

Meer info:
‘Op de fiets’ loopt acht weken lang op ATV en RTV/TV Plus.
Elke week staat een nieuwe route in de kijker, met telkens vijf reportages van maandag tot en met vrijdag (meerdere uitzendingen overdag).
In september start de najaarsreeks met zeven routes.
 
Meer details, kaartjes, gpx-coördinaten en link naar video’s van alle fietsroutes op www.provincieantwerpen.be/opdefiets.
 
PS: ook de vijftien routes van ‘Op de fiets 2020’ blijven downloadbaar.

Foto: Copyright: David Samyn voor Fietsvakanties in Vlaanderen / www.provincieantwerpen.be