ENGSO, the European Sports NGO, werkt op dit ogenblik samen met 8 partners een Europees project uit (CHAMP) dat sportorganisaties moet wapenen tegen toekomstige uitdagingen. CHAMP moet antwoorden geven op de vraag hoe de georganiseerde sportsector meer mensen kan aanzetten tot bewegen, door hun kennis over innovatieve sportpraktijken te vergroten. 

Sinds de start (januari 2019) is er heel wat werk verzet om bruikbare sportactiviteiten in kaart te brengen. Niemand van de organisatie had initieel ook de noodzaak van dit project gezien, om in te spelen op de gevolgen van de huidige pandemie, misschien wel de grootste uitdaging (of bedreiging) van de 21ste eeuw. Het team van experten zat al snel virtueel rond de tafel, om ook te focussen op de uitbraak van COVID-19.

15 ideeën ter inspiratie
Recent publiceerde CHAMP deze 15 tips. Let op: omwille van de verstrengde maatregelen in ons land, is niet alles mogelijk!
1. Livestream je training, zodat je leden thuis kunnen volgen. Gebruik beschikbare videoplatformen (YouTube, Facebook, Instagram TV,..).
2. Zorg voor virtuele trainingen of online competitie via sportapps. Zo kan je de verbinding met je leden behouden en hen motiveren om fysiek actief te zijn.
3. Bied verschillende online trainingsplannen aan, gericht op specifieke doelgroepen (geblesseerden, ouderen, enz.). Overweeg eventueel om die betalend te maken. Op lange termijn kunnen ze misschien een extra service zijn, naast de bestaande initiatieven.
4. Kijk naar de toekomst. Gebruik eventuele vrije tijd om de infrastructuur te verbeteren. Probeer te innoveren.
5. Herbekijk je huidige aanbod. Doe een SWOT-analyse van je organisatie. Wat werkt er goed, wat kan er verbeterd worden, wat moet er geschrapt worden?
6. Ga buiten sporten. Organiseer je trainingen in de natuur en zorg voor sessies in kleinere groepen. Let wel op de geldende wetgeving en hou afstand.
7. Leen je sportmateriaal uit aan je leden, dat kan hen motiveren om thuis te sporten. 
8. Promoot en ondersteun sport met/in je bubbel. 
9. Focus op kinderen. Maak eenvoudige beweegvideo’s zodat ze die thuis kunnen bekijken.
10. Verkoop cadeaubonnen die gebruikt kunnen worden om een lidmaatschap te betalen. Denk al na over je lidmaatschappen in 2021.
11. Zoek manieren om cashflow te verhogen bij acute problemen. Denk bijvoorbeeld aan grootouders die de sportclub van hun kleinkinderen graag willen ondersteunen. 
12. Raadpleeg beschikbare publicaties en literatuur om nieuwe ideeën op te doen over ledenwerving en opleiding van trainers. Check zeker de open source publicaties van ASPIRE Training Module(externe link) en de SCORE Toolkit(externe link).
13. Deel de kennis van experts in de sportclubs. Geef een webinar over stretchen, looptechnieken, psychologische voorbereiding, organisatie van evenementen. Weet dat de expertise vaak in de sportclub zit (trainers, ouders, sponsors,…).
14. Zet je in voor de maatschappij. Sportclubs mobiliseren heel wat vrijwilligers. Waarom vraag je je vrijwilligers niet om boodschappen te doen voor ouderen of mensen in quarantaine, te zorgen voor de kinderen van zorgverleners, lokale ondernemers te helpen of iets anders te doen om ons door de crisis heen te helpen?  
15. Verspreid de feiten, niet het virus. Deel juiste informatie over de epidemie en stimuleer je leden om de hygiëneregels te volgen en steeds afstand te houden. Zo kunnen ook sportclubs helpen om levens te redden.

ENGSO(externe link) is de European Non-Governmental Sports Organisation en behartigt de belangen van de nationale olympische comités en sportfederaties. Binnen ENGSO gebeurt dat vooral vanuit de invalshoek van de op basis van vrijwilligers georganiseerde sport. Samen met haar leden (waaronder VSF – in naam van EU Sport Link) vormt ENGSO een platform om ideeën te ontwikkelen en uit te wisselen met mensen die een passie delen voor sport.

Wil je meer weten over Europese (subsidie)mogelijkheden, neem dan gerust contact op met Bart Verschueren van EU Sport Link.
 
Tekst: Grace Hellinckx.

Foto’s: www.fros.be