Zoals gezegd bestaat het boekje “111 elfjes verbeeld” uit gedichtjes geschreven in de vorm ‘elfje’.
Een elfje is een eenvoudige, compacte dichtvorm die bestaat uit elf woorden.

Elfjes lezen gemakkelijk en zijn humoristisch van aard en daardoor voor een breed publiek toegankelijk. Daarnaast zijn onze ook nog eens heel herkenbaar, omdat ze gaan over alledaagse gebeurtenissen, waarbij maatschappijkritische uitdagingen niet zijn geschuwd. Ook zitten er autobiografische elementen in.
Kortom: de inhoud van het boekje betreft een scala aan onderwerpen die gerubriceerd zijn in tien thema’s.‘

Elk hoofdstuk begint met eigen afbeeldingen van onze zelfgemaakte kunst in relatie tot het onderwerp. De afzonderlijke thema’s worden nog eens extra benadrukt met zelfgemaakte foto’s. Zo is er telkens een wisselwerking tussen woord en beeld waarbij als rode draad bijna alles van Ryt links staat en van Connie rechts.

Rond de jaarwisseling 2019-2020 stuurde mijn kunst/taal-vriendin  spontaan een gedichtje in de vorm van een elfje met het idee dit wekelijks te doen. Tegelijk nodigde ze mij uit om ook met een elfje te reageren. Zo ontstond in plaats van een briefwisseling een gedichtwisseling van maar liefst 110 elfjes. Om het cijfer 11 extra te benadrukken, verzonnen we er samen nog eentje bij. Deze noemden we ‘samenspraak’.

Bij het doorlezen van alle gedichtjes bleek een flink aantal in elkaar over te lopen, wat voor ons een echte verrassing was. Vooral omdat we dit nooit vooraf zo hadden bedacht. Deze zogenaamde ‘doorlopers’ zijn te herkennen aan het pijltje tussen twee elfjes in.

“Heerlijk fijne gedichtjes die soms wonderlijk, surrealistisch of dromerig zijn. Mooie gedichten die de lezer zalig doet achterover doet zakken in zetel of bed. De illustraties verstevigen de mooie wereld die de gedichten oproepen.”

Ben je nu al enthousiast geworden en wil je ‘111 elfjes verbeeld’ bestellen, dan kan dit via onze mailadresssen: connieharkemainfo@gmail.com of famkooistra@planet.nl.  Het boekje kost € 15, exclusief verzendkosten.
Website connieharkema.nl is onlangs aangepast. Misschien een idee om hier een korte blik op te werpen?