In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op ‘De Komst van Joachim Stiller’. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.
Het Letterenhuis verwelkomt het resterende archief van Hubert Lampo, die in 2020 honderd jaar zou geworden zijn. Het archief is 20 strekkende meter lang en bevat duizenden brieven, scenario’s van verfilmingen, foto’s, en handschriften. Daarnaast staat de schrijver centraal in een documentaire en podcast op Klara en komt er een Antwerpse wandeling gebaseerd op De Komst van Joachim Stiller.

Documentaire en podcast

Klara pakt uit met een twee uur durend programma waarin zoon Jan Lampo vertelt over zijn vader die via het klankarchief van de VRT ook zelf aan het woord komt. Het Letterenhuis en Klara bieden een podcast aan op basis van deze uitzending. Annick Lesage maakte de documentaire en podcast Lampo & Lampo. Een vaderzoektocht. In deze documentaire en podcast vertelt Jan Lampo honderduit over het leven en schrijverschap van zijn vader. Dat doet hij aan de hand van zijn eigen herinnering en vondsten in het papieren archief. Hij neemt de luisteraar mee naar de kelders van het Letterenhuis, maar gidst ze ook door het complexe Vlaamse literaire landschap vanaf WO II, waarin zijn vrijzinnige vader het nooit makkelijk had.

Het audiovisueel archief van de VRT bleek verbazend rijk wat de stem van Hubert Lampo betreft. De oudste stemopname dateert van 1946, de laatste van 2001, en uit de meer dan honderd uur radio en televisie is een interessant, maar ook diepmenselijk portret naar boven gekomen.

De intieme toon van dit ‘rise and fall’  verhaal verteld door vader en zoon, verdroeg geen indringers. Er is bewust gekozen om geen andere vertellers aan het woord te laten. De openhartigheid en gretigheid waarmee Jan en Hubert vertellen, en de filmische montage hebben een ontroerende en fijngevoelig gelaagde vaderzoektocht opgeleverd en zorgen voor een beklijvende luisterervaring.

Het Letterenhuis ontvangt van de erven Lampo zo’n 20 strekkende meter archief die een imposante aanvulling vormen op de papieren die de schrijver destijds zelf overmaakte.

Lampo deponeerde in de jaren 1960 zijn archief als redactiesecretaris van het Nieuw Vlaams Tijdschrift in het toenmalige AMVC. Daarnaast schonk hij ook de handschriften van zijn romans en verhalen- en essaybundels. De rest van zijn archief had hij nog nodig en die bewaarde hij in zijn woning in Grobbendonk. Zijn kinderen vinden de 100ste verjaardag van Lampo een mooie gelegenheid om alles definitief samen te brengen. “Ik heb de voorbije jaren al heel wat werk verzet om het archief te inventariseren, het is nu tijd om het ter beschikking te stellen van onderzoekers. Het loont zeker de moeite.” zoon Jan Lampo.

Het geheel omvat duizenden brieven die de hele carrière van de schrijver omspannen. Tot de briefwisseling behoren correspondenties met collega’s als Piet van Aken, Johan Daisne, Jeroen Brouwers, Simon Vinkenoog, Jan de Hartog, Colin Wilson en vele anderen.
Interessant zijn ook de brieven van en aan vertalers onder wie de Oostenrijker Paul Wimmer, Servische Jelica Novakovic, de Rus Wladimir Bjelo-oesov, de Franstalige Belg Xavier Hanotte en de Zuid-Afrikaan Herman Engelbrecht. Lampo werd vanaf de jaren 1970 veel vertaald. Onder andere De Komst van Joachim Stiller, Terugkeer naar Atlantis en De prins van Magonio verschenen in het Engels, Frans, Russisch, Spaans, en verschillende andere talen.

Scenario’s, draaiboeken, correspondentie i.v.m. de verfilmingen van werk van Lampo, bieden een unieke inkijk in de pionierstijd van de Vlaams(-Nederlandse) filmproductie in de jaren 1970. Als scenarist en presentator speelde Lampo ook een cruciale rol in de tweedelige documentaire “Koning Arthur” (1982) van de toenmalige BRT. Van “Arthur” zijn alle stadia van het scenario bewaard, van een eerste aanzet tot een draaiboek.
In 1988 ontving Lampo een eredoctoraat aan de Université Stendhal-Grenoble III. De briefwisseling met docent Peter de Klerk en met Lampo’s promotor, prof. Simone Vierne en met het bestuur van de universiteit, is ook overgedragen aan het Letterenhuis.

District Antwerpen creëert i.s.m. Antwerpen Boekenstad een nieuwe literaire wandeling rond het bekende boek ‘De komst van Joachim Stiller’.
De wandeling wordt uitgeschreven door Jan Lampo en vertelt het verhaal van het boek aan de hand van verschillende locaties in de historische stad. Op deze manier treden wandelaars letterlijk en figuurlijk in de voetsporen van schrijver Hubert Lampo.
In het voorjaar van 2021 zal district Antwerpen een persmoment organiseren waarop de wandeling wordt voorgesteld.

Foto’s: www.letterenhuis.be