De afgelopen dagen was Antwerpen gaststad voor de 32ste editie van de European Social Services Conference (ESSC). Drie dagen lang wisselden maatschappelijk werkers, sociaal begeleiders, beleidsmakers, middenveldorganisaties, ervaringsdeskundigen en academici ideeën uit rond samenwerking en toekomstgerichte sociale dienstverlening. In totaal werden meer dan 60 innovatieve projecten uit 36 verschillende landen voorgesteld. De ESSC is een samenwerking tussen het European Social Network, stad Antwerpen en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

De ESSC is een van de belangrijkste kennis- en netwerkevents rond sociale dienstverlening in Europa. Actoren en partners uit het sociale werkveld maken er kennis met projecten die dankzij doorgedreven samenwerking en innovatie inspelen op de noden van vooral kwetsbare burgers.

Dit jaar lag de focus op co-creatie en had ESSC extra aandacht voor projecten met vernieuwende inzichten rond sociale inclusie in steden, de toekomstige arbeidsmarkt en de inzet van technologie om digitale inclusie te verbeteren.

Schepen voor sociale zaken Tatjana Scheck: “Het was een eer om de internationale partners uit het sociale werk in onze stad te mogen ontvangen. Het is een moment voor ons om te leren van de andere steden, en een gelegenheid om onze eigen Antwerpse initiatieven en best practices te delen, zoals 1 gezin 1 plan, de act van Ell Circo D’ell Fuego, en via werkbezoeken. We willen blijven gaan voor innovatieve oplossingen in sociale diensten, gecombineerd met directe ondersteuning, langdurige empowerment en community-building.” 

Internationaal aanbod met sterke lokale toets 

In totaal werden er meer dan 60 projecten uit 36 verschillende landen voorgesteld. Ook projecten uit Antwerpen, Gent, Leuven, Brugge en Zuid-West-Vlaanderen kwamen aan bod.

Voorzitter van ESN Christian Fillet: “We zijn blij dat we een programma met veel boeiende voorbeelden kunnen aanbieden. Ik ben ervan overtuigd dat deelnemers zo heel wat inspiratie opdoen om in hun eigen gemeente samen met hun lokale partners aan de slag te gaan.”

Speciaal voor de ESSC organiseerde de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) op dinsdag 25 juni, aan de vooravond van de conferentie, een inspirerende sessie met prof. dr. Steven van de Walle over de link tussen toegankelijke dienstverlening en vertrouwen in overheidsorganisaties: ‘Putting a human face on social services’. Enkele lokale besturen zoomden daarna in op hoe ze hun dienstverlening een gezicht geven in een context van schaarste op de arbeidsmarkt.

Wim Dries, voorzitter VVSG: “Zorgen dat dienstverlening van de overheid een menselijk gezicht heeft is ook voor lokale besturen een belangrijke uitdaging. Het was boeiend om samen met andere actoren uit Europa oplossingspistes uit te denken die kunnen bijdragen aan een toegankelijke dienstverlening voor de burger en jobtevredenheid bij sociaal werkers.”

Deelnemers konden ook op bezoek bij onder andere de Antwerpse netwerken van de Huizen van het Kind en SPRK, konden kennismaken met 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen, en met Foodsavers als belangrijke logistieke hulp die niet-verkochte voeding bij supermarkten, bedrijven en veilingen verdeelt onder voedselhulporganisaties.

Enkele reacties:

Wouter Torfs, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Vlaanderen en Brussel, benadrukt dat er zowel gelijkenissen als verschillen zijn tussen werkplekken in de privésector en in sociale diensten: “Het begrijpen van die verschillen is cruciaal voor het verbeteren van motivatie, welzijn en het behoud van medewerkers. Ik pleit voor het creëren van ondersteunende omgevingen die empathie en duurzame praktijken waarderen, essentieel voor veerkrachtige hulpverleners in de sociale sector”.

 

Siobhan Maclean, sociaal werker en innovator bij Kirwin Maclean Associates, U.K.: “Sociaal werk heeft nood aan radicale vriendelijkheid”.

Nicolas Schmit, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten: “De COVID-19-crisis heeft het cruciale belang van sociale diensten en de welvaartsstaat onderstreept. We moeten innoveren, kansen voor iedereen waarborgen, armoede aanpakken en het essentiële karakter van kwaliteitszorg erkennen.”

Foto: ©Vlad Pahontu