Lindger behaalde zijn diploma secundair onderwijs in het volwassenenonderwijs bij CVO Vitant

1 op de 7 leerlingen verlaat het secundair onderwijs zonder diploma. De redenen zijn uiteenlopend, maar voor heel wat van hen biedt het volwassenenonderwijs een tweede kans. Lindger Boen (19) behaalde zijn diploma bij CVO Vitant nadat zijn bijlesleerkracht Ilse Wachters hem de gouden tip gaf om niet op te geven en richting volwassenenonderwijs te gaan. Ondertussen studeert Lindger verder aan de AP Hogeschool. Een succesverhaal dus! Om zijn oud-leerkracht te bedanken, verraste hij haar met een ontbijtmand voor de deur. 

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “CVO Vitant wil met deze actie eigenlijk alle leerkrachten bedanken die door het juiste advies en blijvende motivatie het leven van deze jongeren positief beïnvloeden. Het diplomagerichte volwassenenonderwijs is immers vanaf 18 jaar een volwaardig alternatief voor het behalen van een diploma secundair onderwijs.”

Soms krijg je een tip die je leven kan veranderen. Dankzij zijn oud-leerkracht startte Lindger Boen (19) bij provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Vitant. Ondertussen heeft hij zijn diploma secundair onderwijs op zak en studeert hij aan de hogeschool. Om haar te bedanken, verraste hij de leerkracht met een lekkere ontbijtmand.

‘’Je hebt meer voor mij betekent dan je denkt.’’

Het ging een tijdje wat minder met de studie van Lindger op de middelbare school. Toch was hij vastbesloten om zijn diploma secundair onderwijs te behalen. Alleen wilde hij liever op eigen tempo studeren en met mensen van zijn leeftijd. Dankzij zijn bijlesleerkracht kreeg hij de gouden tip om het via het volwassenenonderwijs te proberen.

In een jaar tijd behaalde Lindger zijn diploma secundair onderwijs bij CVO Vitant. “We zien vaak dat onze cursisten al een heel parcours hebben doorlopen voordat ze bij het volwassenenonderwijs belanden’’, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Onderwijs. “Een leerkracht die hen meteen op het juiste spoor zet, betekent minder verloren tijd voor deze jongvolwassenen.’’

Diploma behalen in volwassenenonderwijs: onbekend is onbemind

Gedeputeerde Luk Lemmens: “Bij CVO Vitant begeleiden we al meer dan 40 jaar volwassenen om hun diploma te behalen en we zijn daarmee een van de pioniers op het gebied van tweedekansonderwijs. Jaarlijks studeren meer dan 500 volwassenen bij ons om hun diploma secundair onderwijs te behalen.  De jongste cursist in het schooljaar 2023-2024 is 18 jaar, de oudste 69 jaar. De grootste groep cursisten is tussen de 18 en 25 jaar. ”

Bij CVO Vitant kan je een diploma behalen op 2 manieren:

  • via een ASO-opleiding (ASO Wetenschappen-Wiskunde /ASO humane wetenschappen)
  • via de opleiding Aanvullende algemene vakken (AAV) gecombineerd met een diplomagerichte beroepsopleiding.

Lindger koos voor de laatste optie. Hij combineerde AAV met Medisch administratief assistent en had in juni vorig jaar zijn diploma secundair onderwijs in handen. Ondertussen studeert hij verder aan de AP Hogeschool.

“Onbekend is onbemind, daarom is het heel belangrijk dat doorverwijzers waaronder leerkrachten, CLB, zorgleerkrachten en -coördinatoren… de optie van een diploma behalen in het volwassenenonderwijs aanreiken naar de schooluitvallers en hun ouders.” vertelt Sofie De Deken, opleidingsdirecteur diploma secundair onderwijs. “Bovendien werken we met de scholen samen zodat er een warme overdracht is. We geven ook infosessies, zowel fysiek als online, en kunnen zelfs aanwezig zijn op oudercontacten.”

Voortijdige schooluitval: de aantallen stijgen

Vroegtijdige schoolverlaters zijn leerlingen die de middelbare school verlaten zonder kwalificatie met een beroepsfinaliteit of een finaliteit doorstroom hoger onderwijs.

In het schooljaar 2021-2022 verliet volgens de administratieve gegevens van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 14,1% van de leerlingen het secundair onderwijs zonder voldoende kwalificaties. In Antwerpen lopen de percentages nog op. In het schooljaar 2021-2022 verlieten 24,3% van de jongeren in Antwerpen vroegtijdig de schoolbanken.

Meer cijfers: https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/onderwijs-en-vorming/vroegtijdige-schoolverlaters-op-basis-van-administratieve-data

Infosessie en brochure
Kom jij regelmatig in contact met (jong)volwassenen die aan hun toekomst willen werken? Ben je op zoek naar meer info om hen beter op weg te helpen? CVO Vitant organiseert infosessies op maat van jou en je team. Of kijk in onze infobrochure. Infosessies en brochures aanvragen kan via info@cvovitant.be of tel. 03 825 78 78.

Heb je interessante kandidaten?

Op maandag 1 juli ’24 kunnen zij om 10 uur of om 14 uur een infosessie volgen over de diplomagerichte opleidingen. Deze vinden plaats op campus Maalboot, Maalbootstraat 19, Hoboken. Via de website www.cvovitant.be kan een doorverwijzer ook meteen een persoonlijke afspraak boeken voor de leerling/cursist.

Foto: Copyright: CVO Vitant