Stad Antwerpen keurde het definitief ontwerp voor de fietsstraten in de Sint-Hubertusstraat (tot aan de Frederik de Merodestraat), Frederik de Merodestraat, Belpairestraat, Eikelstraat en Waterfordstraat in Berchem goed. Ze krijgen een heraanleg in rood asfalt, die start dit najaar.

Antwerpen is een fietsstad. Het vervolledigen van het fietsnetwerk en het creëren van leesbare en veilige fietscorridors met voldoende ruimte blijft daarbij belangrijk. Stad Antwerpen wil de vlotte en veilige doorstroming van fietsers steeds verbeteren, en hen meer plaats geven. Dat doet ze onder meer door de inrichting van fietsstraten, die zoveel mogelijk op elkaar en op bestaande fietsroutes aansluiten.

In 2020 besliste het college om bijkomende fietsstraatassen uit de rollen. In een eerste fase gebeurde dat versneld, met signalisatie en markeringen. Dat maakt dat er intussen in totaal al een netwerk van 19 kilometer fietsstraten in groot-Antwerpen is.

De komende jaren zullen stad Antwerpen en de districten die nieuwste fietsstraten ook definitief aanleggen, met het kenmerkende rode asfalt. Dat maakt de aaneengesloten route van fietsstraten helder en leesbaar voor fietsers. In de stedelijke meerjarenbegroting zijn middelen voorzien om stapsgewijs die ‘rode lopers’ uit te rollen.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Als we meer mensen op de fiets willen krijgen, moeten we comfortabele en veilige infrastructuur kunnen aanbieden. Fietsstraten bieden die toegevoegde waarde.”

Rood asfalt, extra bomen en verkeersplateau 

De Sint-Hubertusstraat (tot aan de Frederik de Merodestraat), Frederik de Merodestraat, Belpairestraat, Eikelstraat en Waterfordstraat zullen een onderdeel vormen van de langere rode loper die door de 19e-eeuwse gordel loopt.  Het gaat voor deze straten om een beperkte ingreep. Dus geen gevel-tot-gevel heraanleg, maar het vervangen van de huidige asfaltlaag door het opvallende roodkleurig asfalt. Bijkomend krijgen alle straten extra bomen, uitgezonderd de Sint-Hubertusstraat.

De bestaande verkeersplateaus krijgen rode betonstraatstenen, in functie van de continuïteit van de fietsstraat op het kruispunt. Ter hoogte van het kruispunt van de Eikelstraat en de Waterfordstraat met de Generaal Drubbelstraat voorziet het ontwerp in een bijkomend verkeersplateau.

De werken starten dit najaar. Als alles vlot verloopt, is het hele traject van Sint-Hubertusstraat tot en met Waterfordstraat in het voorjaar van 2025 afgewerkt.