It is better to be good than to be original – Hotel Recour en hun restaurant Pegasus, al 24 jaar een topadres in Poperinge

Hotel Recour, gevestigd in een indrukwekkend herenhuis, was pas open toen wij deze zaak leerden kennen. Alles liet toen  vermoeden dat Pegasus zou uitgroeien tot een sterrenrestaurant. 22 jaar later trekken we terug naar de Westhoek benieuwd hoe het, toen nog jong koppeltje het vandaag stelt.

It is better to be good than to be original

‘Het is beter goed te zijn dan permanent origineel te willen zijn’, is de lijfspreuk van het huis. Het typeert de West-Vlaamse aard: Doe goed en zie niet om, wees niet bang om te werken, geef niet te vlug op en volg je passie. Deze mentaliteit maakte dat, in tegenstelling tot veel andere zaken, Hotel Recour met restaurant Pegasus na al die jaren een topadres bleef.

14,50 op 20 in Gault Millau en drie Michelinvorkjes

Bert Recour is nog steeds de bescheiden kok,  die het liefst achter zijn fornuis staat waar hij de lat heel hoog legt. Na de hotelschool in Koksijde leerde hij de finesses bij topchefs zoals Jean-Pierre Bruneau (Bruneau), Geert Van Hecke (De Karmeliet), Peter Goossens (Hof van Cleve). Daarna werkte hij ook nog als chef op een luxejacht in Cannes. Mede doordat hij verkiest om in de luwte te werken, is die ster er nooit gekomen. Appreciatie kreeg hij wel en hij werd bekroond met een 14,50 op 20 in Gault Millau en drie Michelinvorkjes. Maar zijn grootste beloning zijn de tevreden klanten, die blijven terugkomen.

Achter ieder grote man staat een sterke vrouw Het grote succes van het hotel en het restaurant is mede te danken aan zijn partner Inge Carbon de perfecte gastvrouw. Het voorziene korte interview mondde uit in een lange, gezellige babbel.

Passie, gastvrijheid, vakmanschap, soepel zijn en  doorzetten

Inge: “ Ik had geen enkele ervaring in de horeca, maar voelde direct veel passie voor het vak. Alles hebben we geprobeerd. We zijn altijd heel soepel geweest en hielden met al de wensen van de klanten rekening. Maar na een aantal jaren weet je wat werkt en niet werkt. Een goede organisatie, efficiëntie, daar draait het om. We proberen het personeelsbestand zo klein mogelijk te houden met mensen waarop we echt kunnen op rekenen en doen alles zoveel mogelijk zelf. Ook de drie kinderen helpen regelmatig mee en dat doen ze met plezier, toch wil geen van hen de zaak verder zetten. Als ‘s morgens personeel afbelt dan slaan we niet in paniek, maar runnen het dan maar met ons gezin. Hoe we dat volhouden? Omdat we alle twee van onze job houden, ons werk is onze passie. Niettemin trekken we er al eens graag enkele dagen tussenuit en reizen graag.”

De wereldbekende Pieter Porters maakte van het hotel een authentieke belevenis

 

 

 

 

 

 

Hotel Recour is gevestigd in een oud Herenhuis van 1782 aan de Paardenmarkt. Pieter Porters schonk, met de hulp van gerenommeerde ambachtslui en authentieke barokke en romantische decoratie stukken, de grandeur van weleer terug tot leven.

Oude vloertegels, marmeren schouwen, immense deuren en open haarden bleven zoveel mogelijk behouden. Bij goed weer zorgen de stadstuin, de majestueuze magnolia en hun herboretum voor de paradijselijk toets. Ook al oogt het hotel heel chic en indrukwekkend, de drempel om binnen te stappen is laag dank zij de natuurlijke charme, eenvoud en vriendelijkheid van Inge.

Slapen in de hemel. 

Net als het moderne beeld van Pegasus, dat voor het hotel staat, verwijzen ook de namen van de acht kamers in het oude huis naar mythische figuren. We krijgen de bovenste kamer onder de balken toegewezen met de toepasselijke naam Urania, de hemelse. De schitterende nokstructuur en het gigantisch takelrad zijn de stille getuigen van het verleden als handelshuis voor tabakswaren. 

Kingsize bed, koffie en theemachine, welkom-versnaperingen, een groot terras met zicht op de tuin, zetels, tafeltje, een klein bureau, en her en der stapeltjes boeken o.a. met foto’s van de door Pieter Porters ingerichte hotels. In de grote badkamer achter een glazen wand in de kamer staat naast de douche ook een ouderwets bad op poten. De badjas en de sloefjes nodigen uit tot lekker cocoonen.

Zeven designkamers

Hou je meer van een moderne kamer met designmeubelen? dan moet je een kamer boeken in de moderne aanbouw, die met een ingenieuze loopbrug verbonden is met het oude huis. Hier bevinden zich ook de twee conferentiezalen waar bedrijven in alle discretie kunnen vergaderen, cursussen en demonstraties worden gehouden of gewoon worden afgehuurd voor familie- en andere feestjes. Daarnaast beschikt Hotel Recour ook nog over vier gastenkamers met hotelservice op 150 meter van het hotel kort bij het stadspark.

Dineren een feest, dineren met hopscheuten in de maand maart een exclusief feest

 

 

 

 

 

 

Poperinge is gekend voor zijn hop plantages. In de maand maart worden de hopscheuten geplukt, een delicatesse waar chef koks uit het hele land naar uitzien. Van heinde en verre komen de liefhebbers in maart naar Poperinge om te smullen van de hopbereidingen van Bert.

Maar in de andere maanden is tafelen er eveneens een culinair festijn met de beste, zoveel mogelijk  seizoensgebonden en lokale producten. Naast eten à la carte kan je kiezen voor een drie, vier, vijf, of zes gangenmenu met of zonder de aangepaste wijnen. Ons eetfestijn bestaat uit Bretoense gemarineerde kreeft met arënkha kaviaar en boontjes, heilbot met truffelsap en groene kool, Sint-Jacobsnootjes met grondwitloof en citroentijm, nestduif uit Steenvoorde met dooierzwam en citroentijm en als zoete afsluiter een moelleux van speculoos met Baileys, hazelnoot en tonkaboon.

Indrukwekkend is hun wijnkaart met meer dan 500 soorten wijnen.

Arrangementen en cadeaubons

Lezers vertellen ons vaak dat zo’n weekendje hun inspireerden tot een geschenk om de partner te verrassen, speciale verjaardagen te vieren, maar ook om samen te leggen met de kinderen of de vrienden bij speciale gelegenheden om ouders of vrienden in de bloemetjes te zetten. Naargelang het budget kan dat voor een vorstelijk ontbijt, een verrassend diner of een verwenweekend met alles erop en eraan.

Wil je er een toeristische uitstap aan koppelen? In Poperinge is het Talbothouse en het Hopmuseum alvast een aanrader. Maar het is  ook een mooie uitvalsbasis om de andere toeristische troeven van de Westhoek te ontdekken: Gezellige stadjes zoals Veurne, Diksmuide, Lo, Ieper met zijn bekende ‘In Flanders Fields Museum, oorlogskerkhoven en – monumenten.

Www.hotelrecour.be

Tekst: Miet Waes

Foto’s Frans Oyen, Procureur en Kris Vleugels

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.