Vrijdag 28 juni maakte het gemeentebestuur van Herenthout zich onder een stralende zon klaar voor een fietsexpeditie met experts van Trage Wegen en RE-ST langs zeven locaties in de hele gemeente. Ze stonden stil bij grijze woonwoestijnen, brede verkavelingsboulevards en verharde trage wegen om ruimte voor groen en water langs gemeentewegen te zoeken. De tocht leverde mee input voor een onderbouwde en gedragen visie om het onderhoud en de (her)aanleg van de lokale wegen te verbeteren.

Het bestuur van Herenthout en de experts fietsten samen langs plekken waar de weg te breed of te lang is, of waar er opportuniteiten zijn om de leefbaarheid van de straat te vergroten op plekken waar er weinig publiek en privaat groen is. De verschillende stopplaatsen zijn momenten om met een andere bril naar de functie en de inrichting van de weg te kijken. Ook schepenen Stefanie Vrins (bevoegd voor o.a. ruimtelijke ordening), en Willy Torfs (bevoegd voor o.a. milieu) fietsten mee: “We hebben toch weer wat nieuwe kansen gezien om bijvoorbeeld onze schoolomgevingen groener te maken. We zijn overtuigd van het nut van ontharding voor het openbaar domein. Het komt er nu op aan om de durf te hebben om deze weg in te slaan.

De fietstocht past in het provinciaal begeleidingstraject ‘Gemeentewegen onder de loep’. Tijdens dit traject werken 5 gemeenten in verschillende stappen naar een actieplan toe voor het ontharden van de gemeentewegen die enkel bestemmingsverkeer kennen. Het doel van het traject is om de onthardingskansen binnen het gemeentelijke wegpatrimonium duidelijk in het vizier te krijgen en een aanpak te ontwikkelen die voordelig is voor de gemeente en alle betrokkenen meeneemt. Daarna zijn ze klaar om aan de slag te gaan.

Ook de provincie Antwerpen doet mee
De verhardingsgraad (17,3%) in de provincie Antwerpen is erg hoog en is de voorbije jaren nog erg gestegen. Gedeputeerde voor milieu, natuur en water, Jan De Haes, benadrukt daarom het belang van ontharden voor lokale besturen: “Door ontharding vermindert het risico op wateroverlast en krijgen we beter en meer openbaar groen dat verkoeling biedt op warme zomerdagen. Met dit traject willen we tonen hoeveel kansen er op en langs onze straten liggen om te werken aan een betere leefbaarheid. We koppelen de theorie ook aan de praktijk. Zo doet Herenthout mee met ons raamcontract voor Groene Hoekjes op het openbaar domein en kreeg de Gemeentelijke Basisschool Klim-Op een kleine Groene Oase op de speelplaats.

Het is vandaag de tiende fietsexpeditie van het begeleidingstraject en het is steeds de favoriete sessie van de deelnemers. Samen met experts, planners, uitvoerders en mandatarissen de hele dag buiten zijn op het terrein: we doen het veel te weinig. Fietsen en discussiëren zonder scherm of vergadertafel geeft zuurstof aan baanbrekende ideeën. Vandaag doen we dus aan mentale ontharding, waarbij de geesten elke kilometer een beetje verder rijpen”, aldus Yves Pepermans, projectcoördinator van de provincie Antwerpen.

Foto: Provincie Antwerpen