Het loopt storm voor de hotelruïne in het Vrijbroekpark. Op 15 februari ontdekten de eerste bezoekers dit onafgewerkte hotel met streetart in de lobby, een vleermuizenhotel op het gelijkvloers en een uitkijkplatform op het dak. Vandaag, op 11 juni, mocht Alexandra Pauwels uit Mechelen zich als 50.000e bezoeker laten verrassen. Gedeputeerde Mireille Colson en Barbara Pardon van het Vrijbroekpark zetten Alexandra in de bloemetjes en gaven haar een fotoboek cadeau.
Aan de ingang van het wandelpad naar de hotelruïne staat een teller. Die houdt het aantal bezoekers bij. Om de ruïne veilig te bezoeken en om de vleermuizen niet te storen, zijn er 200 bezoekers tegelijk welkom. Dankzij de teller weet het Vrijbroekpark ook precies hoeveel mensen de hotelruïne elke dag bezoeken. Tijdens weekdagen zijn dat er zo’n 700, op zaterdag en zondag 1.000 en bij mooi weer zelfs het dubbele.
Teller telt 50.000e bezoeker
Op woensdag 11 juni was het zover: de 50.000e bezoeker werd verwacht. Gedeputeerde Mireille Colson, bevoegd voor Groen- en Recreatiedomeinen, en Barbara Pardon van het team Publiekswerking stonden klaar met een boeket bloemen en een uniek fotoboek. In het boek van Patrick Marquetecken staan beelden van de ruïne vóór, tijdens en na de renovatie. De meeste foto’s zijn gemaakt met een analoge 4×5-camera, die uitzonderlijk veel detail vastlegt.
Rond half tien bracht Alexandra Pauwels uit Mechelen een bezoek aan de hotelruïne. Ze was blij verrast toen ze nietsvermoedend in de bloemetjes werd gezet als 50.000e bezoeker.
Alexandra Pauwels: “Het is niet de eerste keer dat ik de ruïne bezoek, ik kom hier wel vaker. Vandaag vond ik het bijzonder omdat ik hier heel vroeg was en in mijn eentje van de rust en het zonlicht kon genieten.”
Blij met massale opkomst
Gedeputeerde Mireille Colson is verheugd over het succes: “In totaal is er 900.000 euro geïnvesteerd om van deze hotelruïne een echte trekpleister te maken, waarvan 470.000 euro door de provincie. Het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen, net als Alexandra, hun weg vinden naar deze unieke plek. Dat succes geeft ons vertrouwen om als provincie te blijven investeren in groene omgevingen waar mensen tot rust komen én elkaar ontmoeten.”
Nieuwe plannen voor de ruïne
Wat brengt de toekomst? Het team van het Vrijbroekpark werkt momenteel aan een podcastreeks met verhalen over de geschiedenis van de ruïne. Daarnaast staat er op vrijdag 29 augustus een verhalenexpeditie gepland, speciaal voor gezinnen met kinderen.
En er valt heel wat te vertellen. De bouw van het hotelcomplex begon begin jaren ’70, maar werd na twee verdiepingen stilgelegd door financiële problemen en strengere bouwvoorschriften. Het project bleef onafgewerkt en de natuur nam het bouwwerk over. Sinds de renovatie is de ruïne uitgegroeid tot een markant herkenningspunt én populaire bestemming.
Foto: Copyright: provincie Antwerpen, beeld: Dieter Daniëls