Bosgroep Antwerpse Gordel begeleidt meer dan 80 vrijwilligers die 4000 boompjes planten tijdens 3 plantacties. Het natuurherstel aan het Zwartvenbos is daarmee compleet.
Afgelopen zaterdag en zondag startten vrijwilligers van Natuurpunt met de aanplant van 4000 nieuwe bomen aan het Zwartvenbos in Kalmthout. Op 12 januari wordt er verder geplant via plantacties georganiseerd door Bosgroep Antwerpse Gordel en BOS+. Het prille bos vervolledigt een waardevolle natuurverbinding op grond van privé-eigenaar Pascal Quirynen. Bosgroep Antwerpse Gordel maakte het plantplan en zorgt voor de langetermijnopvolging. Het bos kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid.
In 2022 kocht boseigenaar Pascal Quirynen een perceel van 3,5 ha aangrenzend aan zijn eigen bos, met als doel het ecologisch in te richten. In 2023 werd het voormalige ‘Zwartven’ hersteld in samenwerking met de provinciale Dienst Integraal Waterbeleid en Regionaal Landschap de Voorkempen. De nabijgelegen Zwarte Beek kreeg schuinere oevers om meer ruimte te geven aan het water. Een grote nieuwe poel versterkt het lokale netwerk aan poelen en vennen en vormt er een waardevolle natuurverbinding voor enkele kwetsbare soorten zoals de poelkikker, heikikker en gevlekte witsnuitlibel.
Op 12 januari 2025 wordt het natuurherstel van het gebied, grenzend aan het Grenspark, afgerond met de aanleg van een nieuw bos van 4000 bomen aan weerszijden van de poel. Bosgroep Antwerpse Gordel tekende de plannen en coördineerde de plantacties. “Ondanks de natte toestand van het terrein hebben we goede hoop op een geslaagde bebossing. We werken uitsluitend met inheemse boom- en struiksoorten, van aalbes tot zwarte els. Zo profiteren ook lokale diersoorten mee van het bos”, vertelt Simon De Smedt van Bosgroep Antwerpse Gordel.
Handen uit de mouwen
Boseigenaar Pascal kreeg voor deze bebossing financiële steun van het Bosfonds van BOS+. Daarnaast kwamen heel wat mensen die de afgelopen jaren een boom cadeau kregen via BOS+, deze nu aanplanten. Ook de lokale divisie van Natuurpunt stak mee de handen uit de mouwen. Zij zullen de komende jaren mee monitoren welke vogels, amfibieën en andere plantensoorten zich vestigen in het opgroeiende bos. In totaal kwamen meer dan 80 vrijwilligers helpen bij de aanplant van dit nieuwe bos.
FAN van FEN
“Het is dankzij de inspanningen van bewuste burgers zoals Pascal dat we als provincie onze versnipperde bosjes en natuurgebieden opnieuw kunnen verbinden”, legt gedeputeerde voor Milieu en Natuur Jan De Haes uit. “Samen met de Bosgroepen en Regionale Landschappen maken we zo de weg vrij voor planten en dieren om hun natuurlijke gps te volgen, zonder obstakels. Door te werken aan dit ‘Functioneel Ecologisch Netwerk’ (FEN) beschermen we onze biodiversiteit en werken we aan een veilig klimaat van morgen.”
Foto: Copyright: Bosgroep Antwerpse Gordel