Antwerps chocoladetalent imponeert met creatief chocolade sierstuk rond Belgisch erfgoed.
Stien Moyson, leerling van het 7de specialisatiejaar ‘Banketbakkerij en Chocoladebewerking’ van PIVA, heeft de eerste prijs gewonnen op de Chocolate Student Challenge 2025. Met haar chocolade sierstuk, geïnspireerd door Suske en Wiske, wist ze de jury te overtuigen van haar vakmanschap en creativiteit. Het prestigieuze chocoladetoernooi vond plaats op de campus van CERIA in Anderlecht en stond dit jaar in het teken van Belgisch erfgoed.
Tijdens de wedstrijd kregen negen jonge chocolatiers vijf en een half uur de tijd om pralines, chocoladerepen en een kunststuk te creëren rond dit thema. De vakjury, onder leiding van erevoorzitter en meesterchocolatier Jean-Philippe Darcis, beoordeelde de creaties op techniek, smaak en originaliteit.
PIVA opnieuw aan de top
Met deze overwinning bevestigt PIVA opnieuw haar reputatie als topopleiding in de wereld van bakkerij en patisserie. Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen, benadrukt het belang van een sterke opleiding in de ontwikkeling van jong talent: “Talent ontwikkelen vraagt tijd, inzet en de juiste omkadering. Deze overwinning is niet alleen een bekroning voor Stien, maar ook voor de leerkrachten die dagelijks het beste uit hun leerlingen halen.”
Ook directeur Toon Veelaert is trots op deze prestatie: “Onze opleidingen bereiden leerlingen voor op de absolute top in hun vakgebied. Dat Stien deze prestigieuze prijs wint, toont aan dat ons praktijkgerichte onderwijs en de begeleiding van ervaren leerkrachten hun vruchten afwerpen.”
Bekroning voor leerling én leerkracht
Belgian Chocolate Master en praktijkleerkracht Jurgen Baert is trots op de knappe prestatie van Stien: “Het is fantastisch om leerlingen te zien evolueren in hun opleiding en hun schoolcarrière te bekronen met een overwinning in een prestigieuze scholenwedstrijd. Dat is waar je als leerkracht naar streeft.”
Ook Stien zelf reageert enthousiast op haar overwinning: “De uitdaging was groot, maar het gaf me de kans om te laten zien wat ik in mijn mars heb. Dat ik hiermee de hoofdprijs win, maakt me ongelooflijk blij.”
De tweede plaats was voor Mathys Pierson van het Emile Gryzon Instituut, met een praline geïnspireerd op Kuifje. Clara Maertens, eveneens van het Emile Gryzon Instituut, behaalde de derde plaats met een kunstwerk rond René Magritte.
De Chocolate Student Challenge wordt jaarlijks georganiseerd en brengt de meest beloftevolle jonge chocolatiers samen om hun talenten te tonen. Met deze overwinning zet PIVA Antwerpen opnieuw haar gerenommeerde bakkerij- en patisserieopleiding in de kijker en bewijst de school dat haar leerlingen klaar zijn voor een toekomst in de chocoladewereld.
Foto: Copyright: Provincie Antwerpen