Op 30 locaties in centrum Kortrijk is WONDER Creativity Festival van start gegaan. Nog tot 3 november ontdek je creatief talent uit heel België langs meer dan 55 exposities en installaties, met de Budafabriek als hoofdlocatie.
WONDER is het festival dat creatief talent uit heel België samenbrengt in een uniek ontdekkingsparcours doorheen Kortrijk UNESCO City of Design.
Jong creatief geweld en gevestigde waarden uit alle windrichtingen en disciplines – van design, innovatie, technologie tot kunst – zetten er hun visie neer op een betere toekomst. Een greep uit het aanbod: de beste studentenprojecten uit het creatieve (hoger) ontwerponderwijs, indrukwekkende interactieve LED installaties, AR belevingen in de publieke ruimte, een interactief printatelier, een youth hub in een verlaten hotel, het beste in Belgisch circulair productdesign en véél meer!
WONDER fungeert zo als uniek en zeer divers platform voor samenwerking en brengt een ode aan creativiteit en innovatieve ideeën. WONDER inspireert en nodigt bezoekers uit om samen de toekomst met lef en kleur vorm te geven.
Ik vind het fantastisch dat we hier met WONDER allemaal creatieve problem solvers samenbrengen uit onze regio, uit Vlaanderen en de wereld. Het zijn allemaal helden van goed ontwerp. Ze brengen zuurstof in onze stad, in onze economie en ons leven. 11.000 bezoekers vorig jaar, liefst 6.000 meer dan het jaar voordien. En ik ben ervan overtuigd dat het er dit jaar nog meer worden, want er zijn nog meer getalenteerde ontwerpers en artiesten aanwezig, nog meer installaties en exposities, en nog meer locaties waar al die eindeloze creativiteit te zien is.
— Ruth Vandenberghe, schepen van stadsmarketing en toerisme
Praktisch
WONDER is gratis te bezoeken zijn tussen donderdag 17 oktober en zondag 3 november, telkens van donderdag tem zondag (dus maandag, dinsdag en woensdag gesloten). In de week van 9:00 tot 18:00, in de weekends en herfstvakantie van 10:00 tot 18:00.
Partners
WONDER wordt georganiseerd door Designregio Kortrijk en stad Kortrijk, met de steun van hoofdpartners Nationale Loterij, Aluvision en Deltalight, en partners Fedustria, Compagnie Het Zoute, Zorggroep H.Hart, Howest, Intercommunale Leiedal, Kortrijk Xpo, Universiteit Gent Campus Kortrijk, Voka West-Vlaanderen.
5 niet te missen hoogtepunten uit het programma
- STARLIGHT SHINE, textielpaviljoen in de Patria, Grote Markt Kortrijk, door Victor Verhelst in samenwerking met 6 Vlaamse textielbedrijven in opdracht van Designregio Kortrijk en Fedustria
Het textielpaviljoen STARLIGHT SHINE van beeldend kunstenaar Victor Verhelst (°1997, BE), nodigt de toeschouwers vanuit zijn digitale canvas uit om een fysieke, meeslepende reis te beleven die het “proces van een carwash” ontvouwt door de lens van zijn ‘TRIPPY VEGAS’-universum, een levendig, evoluerend digitaal stadslandschap waar virtuele architectuur, menselijke interacties en fantasierijke structuren samensmelten tot een nieuwe, surrealistische fictie. Het paviljoen – gemaakt voor WONDER – integreert alle kenmerken die inherent zijn aan het werk van Verhelst.
Terwijl je je door de installatie beweegt, word je omringd door ingewikkeld vervaardigde wandtapijten, elk geproduceerd in samenwerking met toonaangevende Belgische textielproductiebedrijven B&T Textilia, Green Street Fabrics, Belo Velvets, Van Neder, Tessutica, Aarova, met restgaren uit hun productie. De muren, vloeren en verschillende elementen zijn niet zomaar oppervlakken, maar verhalende lagen die elk een andere fase van het transformatieproces vertegenwoordigen – van de eerste “reiniging” tot de laatste “polijstbeurt”. Met ‘STARLIGHT SHINE’ daagt de juxtapositie van digitale elementen en tactueel vakmanschap je uit om zowel technologie als traditie in een nieuw licht te zien.
- CYCLES OF DESIGN expositie, bundelt Belgische inspirerende cases rond circulair productdesign, Paardenstallen Kortrijk
Deelnemers zijn o.a.:
rayon belge: een uitgebreid assortiment rekkensystemen van superieure kwaliteit aan, ontworpen om te voldoen aan de evoluerende behoeften van de markt, en gemaakt in België.
ROVER, Tom De Koninck:meubels die 100% gemaakt zijn uit reststromen van Aalsterse industrieën.
TransFormMaker door LUCA Genk ism met tal van partners: ontwikkeling van een archief van materialen en onderdelen uit regio Vlaanderen die kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van circulaire meubels, diensten en systemen.
BENDig door Studio ObiOne: circulaire materialen shop voor het grote publiek met restmaterialen van lokale bedrijven
Hitch: Hitch presenteert een mobiele kitchenette modulair gebouwd, aan de hand van Hitch-tools. Samen met partner Onbetaalbaar onderzoeken ze de ideale mix tussen 100% gerecupereerde materialen en accenten van biobased materialen.
sea(t)life, Pepijn De Greef en Veerle Tytgat: Textielontwerpster Veerle en productontwerper Pepijn delen hun liefde voor gerecyclede en duurzame materialen. Voor Wonder slaan ze de handen in elkaar binnen met sea(t)life.
duplex: een merk van duurzame meubels en objecten door een alternatief te bieden voor de traditionele meubelindustrie. Een bedrijf gespecialiseerd in circulaire meubels en objecten, gemaakt van overtollige en industriële bijproducten.
ecoBirdy: Oprichters en ontwerpers Vanessa Yuan en Joris Vanbriel creëerden met ecoBirdy een gepatenteerd systeem dat begint met de inzameling van oud, ongebruikt plastic speelgoed, de recyclagefase doorloopt en eindigt met het ontwerp en de productie van meubels.
DO THE RIGHT DING – Design Museum Gent: 15 designers en kunstenaars(duo’s) creëren eigen werk met het basismateriaal waaruit de Gent Waste Brick for DING gemaakt wordt. Een uniek experiment!
: app Timbr moet lokale aanbieders en kopers van hout samenbrengen en de sector op die manier verduurzamen.
StadsStalling door: Atelier Scheldeman / OpenStructures: In het project StadsStalling onderzoekt Atelier Scheldeman de mogelijkheden voor een modulaire fietsenparking die ook voor andere zaken kan worden gebruikt. Naast een fietsenparking voorzien ze plaats voor stedelijk tuinieren, sporten, picknicken…
Scenografie & grafisch ontwerp door Atelier Sam Declercq & No Grid / Willem Roose
Designregio Kortrijk in het kader van CICO HUB, een samenwerking van Designregio Kortrijk vzw, Voka West-Vlaanderen, Howest en Deltagroep.
- WE ARE THE NEXT GENERATION expositie, Budafabriek Kortrijk
Ontdek de ontwerpers van morgen.
Wie zijn de volgende generatie ontwerpers in product design, architectuur, grafisch ontwerp en game design? Sinds 2014 gaan Designregio Kortrijk en haar partners samen met een externe jury jaarlijks op zoek naar de meest veelbelovende jonge ontwerpers uit het Belgische creatieve (hoger)ontwerponderwijs. De 44 geselecteerde ontwerpers en hun projecten worden gepresenteerd in de expositie WE ARE THE NEXT GENERATION in samenwerking met Gyproc Saint-Gobain.
Paar voorbeelden:
Shallow – Margit Verbeke
Howest, Bachelor Industrieel Productontwerpen
Een ondiepe en zacht welvende wastafel met geïntegreerde kraan.
GALBA – Inès Vaughan
La Cambre, Master Industrial Design
Met GALBA laat Inès Vaughan zien hoe je op industriële manier unieke meubels kan maken van natuurlijk materiaal.
Cuban watch strap – Luca Van Driessch
Howest, Bachelor Industrieel Productontwerpen
Een elegant en veelzijdig horlogebandje uit gerecycleerd zilver.
Een Aardige Dood – Hannah Melis
LUCA School of Arts Genk, Master Productdesign
Hannah Melis gaat op zoek naar hoe je het afscheid van een overledene letterlijk en figuurlijk kan verzachten voor nabestaanden en het milieu. Haar ontwerp combineert een herinzetbare draagberrie met een zachte wollen wade die het lichaam omhult.
Suki – Nona Van Laethem
Thomas More, VOMO Voortgezette opleiding Meubelontwerp
Nona Van Laethem combineert traditionele technieken zoals lassen met 3D-printen voor de ontwikkeling van een sfeervolle staaflamp.
- HACK THE MATERIAL, installatie door Nortstudio ism bedrijven Ledro Powder Coatings en Blue Label, powered by Designregio Kortrijk
Met Hack The Material gaan bedrijven Ledro Powder Coatings en Blue Label een creatief experiment aan in samenwerking met de kleurrijke en speelse design studio Nortstudio, gesteund door young potentials. De gepoedercoate MDF panelen van Ledro worden gecombineerd met het akoestische PET materiaal van Blue Label in een indrukwekkende setting.
- PICK MY FLOWER
Groepstentoonstelling in een oud koetshuis
‘Pick My Flower’ is een groepstentoonstelling met het werk van 13 opkomende ontwerpers en kunstenaars. Deze tentoonstelling verkent de relatie tussen traditionele huiselijkheid en de rebellie daartegen, en plaatst onschuld en provocatie naast elkaar. De tentoonstelling wordt gehouden in de sfeervolle ruimtes van een oud koetshuis. De kamers van het huis veranderen in een unieke ervaring waarin kunst en design samenkomen. De traditionele opvatting over ‘het huiselijke’ wordt uitdaagt door kunst die alledaagse voorwerpen in vraag stelt.
Gedurende de tentoonstelling zal een reeks evenementen – waaronder een ritueel, diner en workshop – het huis tot leven brengen.
Met: Suzanne Corcessin, Walter Mingledorff, Loan Verbanck, Seppe Dombrecht, Louise De Bosscher, Simon De Bosscher, Egon Beeckman, Jaron Vandevelde, José Haberland, julian Spanbroek, Heungryel Lee, Lieva Claeys
Scenografie & curatie: Lydia Cauwels
Foto: Jeroen Verrecht