Vrijbroekpark en 4 Europese stadsparken lanceren inspiratieboek met 20 ideeën voor minder afval

Met het boek helpen ze elk stadspark in Europa te transformeren in een Zero Waste Urban Park: een park zonder afval.

Elke Europeaan produceert 5 ton afval per jaar. Een deel ervan komt in onze stadsparken terecht. En daar wil het Vrijbroekpark en vier Europese stadsparken iets aan doen. Samen stampten ze het project Zero Waste Urban Parks uit de grond. Het doel? Alle stadsparken in Europa inspireren om afvalvrij te worden. Daarvoor lanceerden ze het ‘Zero Waste Urban Parks-inspiratieboek’ voor medewerkers van parken en iedereen die er iets organiseert. In het boek staan 20 inspirerende technieken die de vijf parken zelf toepassen om minder afval te produceren. Met succes: het Vrijbroekpark produceerde in 2024 net geen 15 ton minder restafval dan in 2021.

In een stadspark komen bezoekers samen om te ontspannen. Ze eten er iets, gaan er wandelen, bezoeken een festival of doen er aan sport. Ze zijn er omgeven door groen: bomen, planten, gras, water, dieren, … Daarom is een park de ideale plek om bezoekers bewust te maken van het restafval dat ze produceren en hoe ze dat afval kunnen verminderen door anders te consumeren. Zonder met het vingertje te wijzen.

Tegelijk zijn ook de groenbeheerders, de organisatoren van events in het park en de domeinwachters verantwoordelijk voor het afval in hun stadspark. Door bijvoorbeeld groenafval te hergebruiken, drankjes aan te bieden in herbruikbare bekers of door anders over afval te communiceren, helpen ze mee om samen met de bezoekers steeds minder afval te produceren.

20 inspirerende ideeën in 1 handboek

Maar hoe pak je dat dan concreet aan? Om medewerkers van stadsparken en iedereen die er iets organiseert te inspireren om zero waste te gaan, lanceerde het Vrijbroekpark het ‘Zero Waste Urban Parks-inspiratieboek’.

Het provinciaal groendomein in Mechelen deed dat samen met 4 Europese stadsparken: Park Grabiszyński in Wrocław, ISA/Tapada da Ajuda in Lissabon, Parque del Alamillo in Sevilla en Parque de los Toruños in Cadiz. Het boek lees je digitaal in het Nederlands, Engels, Portugees, Spaans of Pools.

In het handboek delen de vijf parken 20 innovatieve voorbeelden uit de praktijk die ze zelf toepassen om minder afval te produceren en meer te hergebruiken. Er staat ook een stappenplan in het boek met criteria om een Zero Waste Urban Park te worden. Het ultieme doel? Elk stadspark in Europa helpen transformeren in een park zonder afval.

De helft minder restafval in Vrijbroekpark

Gedeputeerde Mireille Colson, bevoegd voor de groendomeinen in de provincie Antwerpen, is in haar nopjes met het inspiratieboek. Ze onthulde samen met Lieve Stoops, directeur van het Vrijbroekpark, een groot bord met QR-code om het digitaal boek te downloaden.

Mireille Colson: “Ons team van het Vrijbroekpark past zelf al heel wat technieken toe: ze nudgen bezoekers om hun afval terug mee te nemen met slimme communicatie en tijdens events is er een Zero Waste Eiland met sorteerspelletjes. Ik ben trots dat deze slimme ideeën, ontsproten aan het brein van onze medewerkers, nu gedeeld worden met stadsparken uit heel Europa. 

De inspanningen van het Vrijbroekpark lonen: in 2021 produceerde het park en haar bezoekers 21,9 ton restafval. In 2024 was dat nog 6,98 ton.

Vrijbroekpark inspireert Belgische parkbeheerders 

De medewerkers van het Vrijbroekpark toonden hun innovatieve technieken tijdens de inspiratiedag over Zero Waste Urban Parks op 24 april. 48 medewerkers van 14 Belgische parken, 6 gemeenten, 6 organisaties en 2 universiteiten kwam er samen om ideeën op te doen en zelf aan een Zero Waste Park te werken. Directeur van het Vrijbroekpark Lieve Stoops en departementshoofd van Vrije Tijd Philip Mielants vertelden hoe ze het ‘Zero Waste Urban Parks-inspiratieboek’ konden gebruiken. De deelnemers downloadden het handboek via de QR-code.

Directeur Lieve Stoops: “Ik hoop dat het boek de parkmanagers helpt om samen met hun medewerkers, vrijwilligers en de bezoekers inspiratie te vinden. Het geeft hen de kracht om door te gaan en het vertrouwen dat elke kleine inspanning hen dichter bij een Zero Waste Park brengt.”

Benieuwd naar het digitaal inspiratieboek?
Download het Zero Waste Urban Parks-inspiratieboek

Foto: Copyright: provincie Antwerpen, Beeld: Robin Fasseur

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.