Jaarlijks ondersteunt stad Antwerpen kinderdagverblijven met begeleiding en een premie tot 10.000 voor het natuurlijk, avontuurlijk en klimaatrobuust inrichten van hun buitenruimte, met een focus op speelnatuur. Dit jaar verdelen 5 kinderdagverblijven een bedrag van 40.000 euro om die groene ambities waar te maken.
Met het project ‘Groene Voetjes’ wil de stad de buitenruimte van kinderdagverblijven groener en natuurlijker inrichten. Op die manier komen kinderen al op jonge leeftijd in contact met natuur, wat hun motorische ontwikkeling en welbevinden verhoogt, en ook meer spelkansen biedt. Er werden dit jaar acht dossiers ingediend, waarvan er vijf werden goedgekeurd.
Die vijf kinderdagverblijven kunnen nu dus rekenen op de ondersteuning van stad Antwerpen om de buitenomgeving van hun locatie te vergroenen.
Schepen voor leefmilieu Tatjana Scheck: “Onze allerjongste inwoners leren en ontdekken met al hun zintuigen in het kinderdagverblijf. Het is belangrijk dat ook zij al vroeg in contact komen met de natuur en creatief leren omgaan met alles wat die natuur ons te bieden heeft. Groene Voetjes zorgt ook voor een groenere stad.”
Vijf sterke projecten
De jury selecteerde deze vijf:
La Primavera uit Antwerpen-Linkeroever stelde een sterke visie, een groot draagvlak, knap schetsontwerp en duidelijke noodzaak voor aan de jury. Met hun 7.000 euro kunnen ze er nu voor zorgen dat elke leeftijdsgroep elke dag buiten in het groen kan spelen.
Kinderparadijs, dat in 2025 zal openen in de Waasdonk in Deurne, dankt de hoge score aan een sterke visie en motivatie, en het grote potentieel dat hun buitenruimte biedt. Met het nodige groenbeheer kan de invloed zelfs in de buurt merkbaar zijn. Ook dit kinderdagverblijf kan rekenen op 7.000 euro steun van de stad.
Kinderdagverblijf Tierlantijn in de Terlindenhofstraat in Merksem zette ook een sterke visie neer, en liet zich vooral opmerken door het draagvlak en de betrokkenheid van personeel en ouders. Het kinderdagverblijf wil hun pedagogische visie ook toepassen op de tuin. Met de hulp van een professionele ontwerper die kennis heeft van natuurbeleving na ontharding en op terrassen ontstaat hier binnenkort een nieuwe groene plek. De stad heeft 10.000 euro veil om dit project te ondersteunen.
Ikke en Gij vlak bij het Bisschoppenhofpark in Deurne diende opnieuw in, na de aanbevelingen van de jury die ze vorig jaar kregen. Het resultaat is een beter uitgewerkte visie en motivatie en een sterkere inzet op natuurlijke ruimte, die ze met de hulp van een professioneel ontwerper willen bereiken. Dankzij de hun toegekende premie van 8.000 euro moet dat lukken.
Felies uit de Ranststraat in Borgerhout diende een goed uitgewerkte aanvraag in met een mooie visie en motivatie en een behoorlijk schetsplan. Dit kinderdagverblijf kan rekenen op een basispremie van 8.000 euro als ze hun voorgestelde plan nog aanpassen om de natuurbeleving te verhogen, zodat minstens 50% van de buitenruimte een natuurlijke ruimte wordt en minstens 10% van de buitenruimte beplant wordt.
De jury raadt de drie kinderdagverblijven die tijdens deze ronde geen premie kregen, aan om hun projecten verder uit te werken en opnieuw in te dienen als plannen en data concreter zijn.
Stad stimuleert natuurlijk buitenspel in de kinderopvang
In 2017 selecteerde stad Antwerpen in een proefproject een eerste groep van vier kinderdagverblijven die ondersteuning kregen bij de ontwikkeling en het gebruik van een groene buitenruimte. De reacties van de deelnemers spraken boekdelen: de kinderen waren gelukkiger en ook de begeleiders haalden voordelen uit de groene buitenruimte. Alle kinderdagverblijven gaven aan dat er na de werken duidelijk meer buiten gespeeld wordt, en dat in alle weersomstandigheden.
Schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud: “Met Groene Voetjes zetten Antwerpse kinderdagverblijven een belangrijke stap naar speelse, klimaatrobuuste plekken waar kinderen en natuur samen bloeien. Ik ben bijzonder trots dat sinds de lancering van het project in 2017 al haast 40 kinderdagverblijven werk hebben gemaakt van een groene buitenruimte, mede dankzij de steun van de stad Antwerpen, goed voor 1.643 kinderopvangplaatsen. Buiten in het groen kunnen onze baby’s en peuters écht op ontdekkingstocht!”
Jonge kinderen in de natuur laten spelen heeft veel voordelen. Het bevordert hun fysieke, motorische en neurologische ontwikkeling, het prikkelt de creativiteit en hun zintuigen en ze leren zo van jongs af aan de natuur kennen. Baby’s die buiten in de natuur hebben gespeeld, komen ook beter tot rust en kunnen beter slapen. Het ontharden en vergroenen van buitenruimtes helpt bovendien om de stad klimaatrobuust en biodivers te maken.
Naast de premie voor het ontharden en vergroenen van de buitenruimte, kunnen de Antwerpse kinderdagverblijven bij de stad terecht voor een lerend netwerk, waarbij ze opleidingen krijgen, inspiratie opdoen en tips uitwisselen met andere kinderdagverblijven. Ze leren van elkaar hoe ze hun buitenruimte kunnen vergroenen, hoe ze tot beter en meer buitenspel en natuurbeleving kunnen komen, en hoe ze de kinderbegeleiders en ouders kunnen betrekken.
Elk jaar krijgen maximaal zeven kinderdagverblijven een subsidie van maximaal 10.000 euro. Het lerend netwerk start telkens in maart, de oproep voor de premie Groene Voetjes loopt van juni tot oktober. Meer info is te vinden op www.antwerpenvoorklimaat.be/groenevoetjes.
Foto: ©frederikbeyens