De Antwerpse galerie IBASHO presenteert momenteel ‘Tokyo/Ehime’, een solotentoonstelling van de Zweedse fotograaf Gerry Johansson.
Gerry Johansson (1945, Zweden) is een van de bekendste Zweedse fotografen. Johansson werkt voornamelijk in zwart-wit en voelt zich aangetrokken tot de over het hoofd geziene details van de stedelijke ruimte. In de loop der jaren heeft hij werken gemaakt in de Verenigde Staten, Zweden, Italië, Japan, Duitsland en Spanje en heeft hij verschillende fotoboeken gepubliceerd.
IBASHO presenteert nu een selectie foto’s uit de series ‘Tokyo’ en ‘Ehime’, die de kunstenaar in Japan maakte.
Tokio verandert door Johansson’s lens in een serene en gestructureerde stad, ver van het gebruikelijke lawaai en het actieve straatleven. De foto’s zijn gemaakt in de lente van 2004 en herleiden de uitgestrekte moderne futuristische metropool tot haar essentie: scherpe lijnen, geometrische vormen en patronen, modulaire architectuur. Tokyo’, ook gepubliceerd als fotoboek, verandert de chaos van de stad in zorgvuldig gecomponeerde scènes van stilte en abstracte architectonische harmonie. Johansson vereenvoudigt het gelaagde stadslandschap tot opvallende composities waarin hoeken en vormen centraal staan, vaak in contrast met elementen van de wildernis van de natuur. Zijn benadering weerspiegelt de stijl van de New Topographics beweging uit de jaren 1970, geleid door fotografen als Lewis Baltz en Nicholas Nixon, die met hun zwart-wit foto’s stedelijke ruimtes transformeerden tot ritmische abstracties. Johansson’s serie “Tokio” is een geraffineerd onderzoek naar de hedendaagse structuur van de stad en roept een gevoel van kalmte en rust op, in afwezigheid van menselijke aanwezigheid.
In 1999 bracht Gerry Johansson vier weken door in Matsuyama, gelegen in de Japanse prefectuur Ehime, ten zuiden van Hiroshima. De resulterende serie ‘Ehime’ is een verkenning van de moderne Japanse stad en onderzoekt de invloed van traditionele culturele symbolen, met name in relatie tot de natuur. Johansson richt zich op de fundamentele elementen van de Japanse cultuur – bergen, bomen, water – en legt ze vast in de natuur en als symbolen in het hedendaagse Japan. Met dit werk stelt de fotograaf de vraag “wat is Japan vandaag de dag? Met behulp van een grootformaat 8×10 camera creëert Johansson beelden die reflecteren op de notie van schoonheid in het stedelijke Japanse landschap. “Ehime” weerstaat eenvoudige categorisering en toont in plaats daarvan de onderlinge verbondenheid van traditie en moderniteit.
Gerry Johansson studeerde grafische vormgeving aan de School of Design and Crafts in Göteborg, Zweden. Na zijn afstuderen in 1969 werkte hij als grafisch ontwerper voordat hij zich halverwege de jaren tachtig volledig aan de fotografie wijdde. Johansson’s werk bevindt zich in de collecties van het Moderna Museet in Stockholm, Zweden, en in de Tangen Collectie van de Kunstsilo in Kristiansand, Noorwegen. Sinds 1985 heeft Gerry Johansson meer dan dertig boeken gepubliceerd, waaronder het recente Maine (The Ice Plant, 2024), Spanish Summer (MACK, 2022) en American Winter (MACK, 2018). Hij werd bekroond met de prijs van de Zweedse Kunstcommissie (2012), de Lars Tunbjörk Prijs (2019) en de Prins Eugen Medaille (2024). Hij woont en werkt in Höganäs, Zweden.
De tentoonstelling ‘Tokyo/Ehime’ is tot 9 maart 2025 te zien bij IBASHO (Tolstraat 67, 2000 Antwerpen).
Foto: Gerry Johansson, Shiba, Tokyo 2004