Talent uit Vlaanderen op het Animatiefestival van Annecy

Van 8 tot 14 juni vindt het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy plaats, een van de meest toonaangevende festivals voor animatiefilm in de wereld. Vlaanderen is dit jaar opnieuw goed vertegenwoordigd met de selectie van verschillende korte animatiefilms, studentenfilms en coproducties.

Parallel met het festival vindt ook filmmarkt MIFA plaats, een belangrijke afspraak voor de internationale animatiesector.

De eerste selectie uit Vlaanderen is Maantunnel, een korte animatiefilm van Annechien Strouven. De film volgt de zevenjarige Jordi en zijn hond, die op het strand van Blankenberge een kuil graven die uitmondt in een tunnel vol kleurrijke stroomversnellingen en verrassende werelden. De productie is van Arnaud Demuynck voor De Doos… Producties, met Animal Tank als uitvoerende studio en producent. De film was eerder dit jaar al te zien op het Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand.

In de Competitie voor Afstudeerfilms zijn twee Vlaamse studentenfilms geselecteerd: Sphere Supreme en Lights HazeSphere Supreme van Hasan Pastaci (KASK School of Arts) volgt Arama, die door een mystieke granaatappelboom wordt meegenomen op een introspectieve reis naar zijn eigen identiteit.

Lights, Haze van Tata Managadze (RE:Anima – European Joint Master in Animation, Luca School of Arts) is een poëtische documentaire die de ambivalentie van het geheugen en de subjectiviteit binnen het genre van de geanimeerde documentaire onderzoekt aan de hand van beelden uit de buitenwijken van Tbilisi, Georgië.

Coproducties met Vlaanderen

Binnen de Officiële Competitie in Annecy is Marcel et Monsieur Pagnol van Sylvain Chomet, maker van onder meer Les Triplettes de Belleville en L’Illusioniste, geselecteerd. De film laat de oudere Marcel Pagnol terugblikken op zijn leven via ontmoetingen met zijn jongere zelf.

De Vlaamse coproducent is Eric Goossens voor Walking the Dog, dat niet alleen als coproducent optrad, maar ook de hoofdanimatiestudio van het project was, samen met dochterbedrijf Doghouse Films in Luxemburg.

De Franse rechten op Marcel et Monsieur Pagnol worden verkocht door Wild Bunch. Buiten Frankrijk wordt de film vertegenwoordigd door Elle Driver en Sony Classic Pictures. De film gaat in mei in wereldpremière als Speciale Vertoning in de Officiële Selectie van het Festival van Cannes.

Ook Allah n’est pas obligé, het langspeelfilmdebuut van Zaven Najjar, werd geselecteerd. In de film vertelt Birahima, een tienjarige weesjongen uit Guinee, met veel ironie en gewapend met vier woordenboeken, hoe hij betrokken raakt bij de stammenoorlog wanneer hij zijn tante in Liberia bezoekt. Lokale producent is Annemie Degryse voor Lunanime.

In de Kortfilmcompetitie zien we nog twee coproducties met Vlaamse inbreng: Zwermen van Janneke Swinkels en Tim Frijsinger, volgt Piet, een oudere man in een verzorgingstehuis die langzaam in een vogel verandert. Dit is een Belgisch-Nederlandse coproductie met Beast Animation als lokale partner.

Ten slotte is ook de Frans-Belgische coproductie Signal van Emma Carré en Mathilde Parquet uitgenodigd voor het festival. In deze korte sciencefiction-musical speurt Claudie gepassioneerd het heelal af naar buitenaards leven. Terwijl haar zoektocht haar volledig opslorpt, vervaagt langzaam de grens tussen missie en werkelijkheid. De lokale producent is opnieuw Annemie Degryse voor Lunanime.

Maantunnel, Marcel et Monsieur Pagnol, Allah n’est pas obligé, Het geheim van de meesjes, Zwermen en Signal kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Matthias Diependaele en Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez, in Marcel et Monsieur Pagnol, Allah n’est pas obligé en Het geheim van de meesjes. 

Foto: Vlaams Audiovisueel fonds

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.