Stad steunt klimaattraject van 10 scholen

51 scholen zijn momenteel bezig met een klimaattraject

Sinds 2020 kunnen Antwerpse scholen ondersteuning aanvragen voor een klimaattraject. Daarmee zetten ze in op klimaatbewustzijn bij leerkrachten, ouders en leerlingen, of maken ze hun school klimaatrobuuster. Twee keer per jaar kunnen scholen voorstellen indienen. De meest recente inschrijvingsronde van december 2024 leverde 10 nieuwe projecten op, die nu coaching en in totaal 230.000 euro steun krijgen om hun plannen vorm te geven.

Stad Antwerpen erkent het belang van het onderwijs om de klimaatuitdagingen in de stad mee aan te pakken. Daarom ontwikkelde de stad een ondersteuning in de vorm van klimaattrajecten voor scholen. Zij kunnen kiezen uit drie ondersteuningsniveaus: EcoMini (10.000 euro), EcoMidi (20.000 euro) of EcoMaxi (30.000 euro). De geselecteerde scholen krijgen daarnaast ondersteuning van een coach om van hun traject een succes te maken.

Traject op maat van elke school

Een klimaatbewuste school neemt maatregelen om haar eigen CO2-impact te verkleinen en werkt bijvoorbeeld rond energie, duurzame mobiliteit, duurzame voeding en/of een gezond binnenklimaat.

Een klimaatrobuuste school legt een natuurspeelplaats, groendak en/of groene gevel aan en werkt zo rond natuur en water op haar terrein.

Bij elk traject is bijkomend ook steeds het doel om de betrokkenheid, het draagvlak en de bewustwording van leerlingen, leerkrachten en hun omgeving over klimaatthema’s te vergroten. Na drie jaar zit het traject erop en kunnen de scholen er eventueel voor kiezen om zich nog voor het andere traject in te schrijven.

Schepen voor leefmilieu Karim Bachar: “Onze scholen maken een aanzienlijk deel uit van het stedelijk patrimonium. Het is dus belangrijk om ook hen mee te nemen in het Antwerpse klimaatverhaal. Dankzij het klimaattraject voor scholen vergroent de stad verder en leren onze leerlingen al op jonge leeftijd over de klimaatverandering en wat we er samen aan kunnen doen.

Schepen voor onderwijs Nabilla Ait Daoud: “Met het Klimaatscholenproject transformeert Antwerpen grijze speelplaatsen tot groene oases, waar onze jongste Antwerpenaars niet alleen spelen, maar groeien – dichter bij de natuur, dichter bij een klimaatrobuuste toekomst.”

Grote interesse bij scholen

Deze nieuwe subsidies brengen het totaal op 65 Antwerpse scholen die zich inspannen voor het klimaat. Veertien scholen voltooiden intussen hun traject. Van de 51 scholen die nu nog in begeleiding zijn, kozen er 40 voor een klimaatrobuust en 11 voor een klimaatbewust traject. De meeste scholen kiezen voor een volwaardig traject, maar op dit moment krijgen 6 scholen enkel coaching, zodat ze hun plannen nog beter kunnen uitwerken alvorens de subsidie aan te vragen. Dankzij deze trajecten werd er sinds 2020 in de scholen al meer dan 22.000 vierkante meter onthard en vergroend, en bereikte de stad daarmee al bijna 18.000 kinderen.

Nieuwe klimaatbewuste trajecten (3)

Het OLV Pulhof dient een gezamenlijk project in voor haar drie scholen die samen de campus in Berchem vormen (kleuter, lager en secundair). Met het project Pulhof2030 streeft de campus ernaar om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. De school plaatst nieuwe isolatie en isolerende ramen, en zonnepanelen op de geschikte daken.

Verder werkt ze met de leerlingen rond thema’s als duurzame voeding, energie en mobiliteit. De te halen doelstellingen in het traject zijn voor elk van de drie scholen net iets anders, om zo goed mogelijk aan te sluiten op de leeftijd en leefwereld van de kinderen.

Nieuwe klimaatrobuuste trajecten (7)

Zeven scholen stappen in een klimaatrobuust traject.

  • Basisschool De Esdoorn uit Borgerhout kiest voor een avontuurlijkere en natuurlijkere speelplaats waarop de kinderen zich volop kunnen uitleven. Daarbij hoort een plek om buiten les te geven, waardoor de natuurbeleving en betrokkenheid bij de leerlingen verhoogt.
  • Ook basisschool Plantijntje uit Borgerhout werkt verder aan ontharden en vergroenen. Enkele jaren geleden richten zij al hun ‘fantastisch landschap’ in. Door een stijgend leerlingenaantal en de populariteit van de natuurspeelplaats is de druk op dat natuurlijk stuk speelplaats enorm toegenomen. Daarom wil de school nu een extra deel van de speelplaats onder handen nemen.
  • Basisschool De Gele Ballon (2018 Antwerpen) mist op haar kleine speelplaats gevarieerd spel, uitdaging, natuurcontact en educatieve kansen. Ook hier kan een uitdagende, natuurlijke inrichting zorgen voor meer welbevinden en natuurbetrokkenheid.
  • Het Sint-Jozefinstituut voor buitengewoon secundair onderwijs (2060 Antwerpen) grijpt het klimaattraject aan om de speelplaats, die in de zomer heel fel opwarmt, klimaatrobuuster te maken op maat van hun leerlingen. De school wil de leerlingen er echt deel van laten uitmaken door samen te planten, een moestuin te laten onderhouden door de leerlingen van de afdeling horeca, en samen met de leerlingen houtbewerking het speelplaatsmeubilair te maken.
  • De leerlingen van basisschool Musica (2000 Antwerpen) omschreven hun speelplaats zelf als ‘saai’ en ‘lelijk’. Bovendien ontbreekt het er aan schaduw en infiltratie. De school plant daarom in hartje Antwerpen een schaduwrijke natuurspeelplaats die meer kansen biedt voor natuurbeleving, het welbevinden van de leerlingen verhoogt en beter aansluit bij de aanpalende tuinstraat.
  • Ervaringsgerichte basisschool De Waterval uit Ekeren staat voor kleinschaligheid en huiselijkheid. Zij spreken niet over hun speelplaats maar over hun ‘tuin’. De wateroverlast in die tuin willen ze verminderen door de hele buitenruimte te vernieuwen. De tuin zal ook integraal dienen om te leren en meer natuur te ontdekken.
  • Basisschool Kosmos is ideaal gelegen in het Nachtegalenpark. Haar speelplaats is de laatste tien jaar een inspiratie geweest voor andere scholen die willen vergroenen. Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk. Met haar nieuwe traject wil de school de kleuters overtuigen om nog vaker buiten te spelen en creatief met natuur aan de slag te gaan, en anderzijds wil het hele team ook inzetten op een gedragen visie rond buiten leren en buiten spelen.

Scholen die zelf aan de slag willen, kunnen altijd een vrijblijvend startgesprek aanvragen via www.antwerpenvoorklimaat.be/klimaatscholen.

Foto: Frederik Beyens

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.