Van maandag 7 tot en met zondag 13 oktober vindt de zevende Week van de Handhaving plaats. Tijdens deze week vragen Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), samen met de lokale besturen een verhoogde aandacht voor sluikstort en zwerfvuil. Om het belang van dit initiatief te onderstrepen, voeren de toezichters en politie niet enkel deze week, maar gedurende de ganse maand oktober extra controles uit op overtreders die sluikstorten of zwerfvuil achterlaten.
De stad en Politiezone Antwerpen ondernemen al jaren acties om het probleem rond sluikstort en zwerfvuil in te dijken. Dit gebeurt zowel door goed gedrag van burgers positief te waarderen als door overtreders rechtstreeks aan te spreken en te beboeten indien nodig. Met de inzet van extra medewerkers en gerichte acties daar waar de overlast het grootst is, werken ze zo dagelijks aan een aangename en propere stad.
Met de extra acties en controles op zwerfvuil en sluikstorten deze maand wil de stad iedereen bewust maken van hun gedrag en de consequenties die er tegenover staan. Op die manier beseffen overtreders dat er wel degelijk pakkans is als je zwerfvuil achterlaat, en dat er boetes tegenover staan.
Dit jaar al 3.600 boetes voor sluikstort en zwerfvuil
Uiteraard voeren stad en politie het hele jaar door strijd tegen alle vormen van zwerfvuil en sluikstort. In 2022 werden 2.928 PV’s en GAS-boetes opgemaakt tegen overtreders. In 2023 waren dit er 3.637 en tot september dit jaar staat de teller al op 3.600 PV’s en GAS-boetes voor overtreders die sluikstorten of zwerfvuil op straat gooien.
Bovendien kunnen naast de GAS-boete ook de kosten om het afval op te ruimen worden doorgerekend aan de overtreders. Dit jaar werden al in 564 dossiers de
kosten verhaald op de overtreders.
Burgemeester Bart De Wever: “Het aantal vaststellingen van sluikstort is de afgelopen jaren enorm gestegen dankzij versterkt toezicht en meer gerichte acties. Mobiele camera’s, die bijzonder nuttig zijn voor op heterdaad betrappingen, zijn daarbij cruciaal. De eerste proefprojecten met artificiële intelligentie zijn ook veelbelovend. De kleine, hardleerse groep van mensen die denken dat het openbaar domein hun privaat stort is, pakken we daardoor steeds doeltreffender aan. Dat is een werk van lange adem waar al onze handhavers en opruimers lauwerkransen voor verdienen, maar we zullen niet rusten tot onze stad properder is. Want een propere stad, is een stad waar alle Antwerpenaren fier op zijn.”
Extra acties en controles in oktober
Ondanks de inzet van honderden medewerkers en duizenden vrijwilligers om de straten en pleinen proper te houden, blijven afval, zwerfvuil en sluikstort een probleem in de stad. Tijdens de Week van de Handhaving en gedurende de ganse maand oktober zijn er heel wat extra acties en controles gepland:
- Het camerateamwordt ingezet op verschillende probleemplekken in de stad om sluikstorters op heterdaad te betrappen.
- Het Cleanteamdoorzoekt sluikstorten op mogelijke identiteitsgegevens van de overtreder, in samenwerking met de politie. De overtreders krijgen niet enkel een GAS-boete, maar ze betalen ook de kosten voor het opruimen van het afval.
- Nog te vaak laten buurtbewoners afval achter naast de inwerpzuilen van de sorteerstraten. Er komen extra controles en overtreders mogen zich verwachten aan een GAS-boete.
- Aan sommige schoolomgevingenis er overlast van zwerfvuil en sigarettenpeuken. Er komen gerichte acties om jongeren te sensibiliseren en te bestraffen.
- De stad spant zich voortdurend in om de straten peukenvrij te houden. 200 van de 4.000 vuilnisbakkenzijn ondertussen uitgerust met een asbak. Om rokers te sensibiliseren worden ook gratis zakasbakjes uitgedeeld. Maar wie zijn peuk op de grond gooit, riskeert een GAS-boete.
- In straten en buurten met veel overlast zijn er doorgedreven controles en prikactiesom daders die afval achterlaten te bestraffen.
- Huisvuilwordt regelmatig te vroeg aangeboden. Dat trekt sluikstort aan. Er worden controles uitgevoerd door de dienst Stadstoezicht en burgers die een overtreding begaan zullen hierop worden aangesproken.
- Naast de strengere handhaving zet de stad ook verder in op sensibiliseringvan haar inwoners en bezoekers om de samen te werken aan een propere en veilige stad.
Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: “We zien nog steeds te veel mensen met een echte vetzakkenmentaliteit. Wie vuil achterlaat is asociaal en toont geen respect voor onze stad, voor onze medewerkers en vele straatvrijwilligers. Wie niet horen wil, moet voelen in zijn portemonnee.”