Met een inspirerende slotdag heeft GemmA, Steunpunt Gender en Migratie, het project Gezin in Balans feestelijk afgesloten. Dit preventieprogramma richt zich op het versterken van gendergelijkheid en keuzevrijheid bij de opvoeding van tienermeisjes met een migratieachtergrond. De resultaten en inzichten uit het project werden vandaag gedeeld met professionals en betrokken organisaties.
Gezin in Balans
GemmA, Steunpunt Gender en Migratie ontwikkelde het preventieprogramma Gezin in Balans. Het programma richt zich op gendergelijkheid en zelfbeschikking binnen gezinnen met een migratieachtergrond, meer specifiek tienermeisjes van 14 tot 18 jaar met Marokkaanse, Afghaanse, Soedanese en Roma afkomst. Gezin in
Balans doet dit door een open dialoog en verbindende communicatie binnen gezinnen te stimuleren.
Gezin in Balans gaat aan de slag met het spanningsveld tussen het belang van collectieve waarden in sommige gemeenschappen en (de beperking op) individuele vrijheid.
Gezin in Balans wil ouders helpen hun dochters te aanvaarden, zelfs als zij andere levenskeuzes maken dan wat de ouders voor ogen hebben. Daarnaast wil het ook de vertrouwensrelatie tussen moeder en dochter versterken. Want een sterke vertrouwensrelatie bevordert open communicatie, helpt misverstanden en conflicten te voorkomen, taboes te doorbreken en draagt bij aan een harmonieuze gezinssfeer.
Het Preventieprogramma Rüya: Turks-Nederlandse meiden in balans van het Verwey-Jonker instituut vormde de basis voor Gezin in Balans. Deze Turks-Nederlandse meisjes ervaren psychische problemen en spanningen, die voortkomen uit drempels die hun vrijheid en ontwikkeling beperken. Dit is vaak het gevolg van genderongelijkheid en het spanningsveld tussen tegenstrijdige verwachtingen thuis, op school en in de bredere samenleving. Daarom streeft GemmA ernaar om met Gezin in Balans een veilige omgeving te bieden waar moeders en dochters samen kunnen leren en groeien, met als doel meer gelijkheid en zelfbeschikking binnen de opvoeding te bevorderen.
Gezin in Balans is een project van GemmA (stad Antwerpen, Safe Space vzw, Humanitarian Welfare Association en GAMS België vzw) en het Roma Team van Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Antwerpen.
‘Jouw Leven, Jouw Keuzes’
Gezin in Balans bestaat uit een programma op maat van elke doelgroep met 5 bijeenkomsten, bijpassende handleidingen voor gespreksleiders en een powerpointpresentatie om elke bijeenkomst te ondersteunen. Het programma werd uitgebreid getest en op basis van feedback geoptimaliseerd.
Nog een resultaat van Gezin in Balans is de ontwikkeling van de brochure ‘Jouw Leven, Jouw Keuzes’. Deze brochure leert tienermeisjes hun eigen beslissingen te maken over de thema’s studeren, relaties, intimiteit en trouwen. Ze vinden er info gebundeld over rechten en plichten, tips om een moeilijk gesprek aan te gaan met familie en doorverwijzing naar hulp. De info is zowel online als in gedrukte vorm beschikbaar. Professionals en organisaties kunnen de brochure aanvragen via gemma@antwerpen.be.
Daarnaast werd een Lerend Netwerk opgericht met 15 Antwerpse organisaties die werken met jongeren en volwassenen met een migratieachtergrond. Dit netwerk faciliteerde kennisdeling en samenwerking tussen professionals.
Positieve evaluatie
De bijeenkomsten werden positief geëvalueerd door de deelnemers. De meisjes getuigden dat ze leerden stilstaan bij hun eigen dromen en hier beter over leerden communiceren met hun ouders. Moeders vonden dat ze tienergedrag beter leerden begrijpen en de communicatietips voor minder conflict zorgden thuis. Het samenkomen in groep met moeders en dochters met dezelfde migratieachtergrond gaf een gevoel van verbondenheid en herkenning.
Schepen voor gelijke kansen Lien Van de Kelder: “Gezin in Balans zette belangrijke stappen binnen een niet zo voor de hand liggende thematiek. Zonder taboes werd er gewerkt rond gendergelijkheid en keuzevrijheid binnen gezinnen. Ik wil de moedige mama’s en dochters die deelnamen expliciet bedanken. GemmA en de stad Antwerpen kunnen leren uit hun ervaringen en dit pionierswerk verder verspreiden onder jongeren en andere organisaties die daar verder mee aan de slag kunnen.”
Een van de grootste uitdagingen was het samenstellen van de groepen. Want het praten over gevoelige onderwerpen vergt een sterke vertrouwensband met de gespreksleiders en een gevoel van veiligheid. De positieve feedback van deelnemers toont aan dat Gezin in Balans geslaagd is om zo’n omgeving te creëren.
Mogelijkheden voor professionals en nieuwe doelgroepen
GemmA onderzoekt momenteel hoe professionals het programma kunnen implementeren binnen hun eigen werking. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden om vervolgtrajecten op te zetten voor nieuwe doelgroepen.
Meer info over GemmA en Gezin in Balans is te vinden op www.antwerpen.be/gemma