Stad Antwerpen koopt De Blikvelden in Hoboken aan

Antwerpen koopt 1,65 hectare natuur aan de Lageweg. De zogenaamde Blikvelden zijn sinds 2021 toegankelijk via de Frieslandstraat. De aankoop kadert in het project Lageweg: het terrein ligt centraal in het projectgebied en is noodzakelijk voor de realisatie van een groot toekomstig park. Het college legt de aankoop van de grond nu ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Rondom de Lageweg in Hoboken ligt een gebied met bedrijven en huizen, maar ook met verlaten industrie, verontreinigde gronden en een braakliggend terrein. De stad werkt samen met de verschillende grondeigenaars aan een plan om deze zone opnieuw te ontwikkelen. Het dient opnieuw een gemengd gebied te worden met ruimte voor kmo’s, (maak)bedrijven, wonen, stedelijke voorzieningen voor de buurt, en een park.

Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening: “De onbebouwde ‘Blikvelden’ achter de voormalige koper- en blikslagerij stelden we in 2021 al open voor het publiek. Met de aankoop van deze gronden blijft deze plek gegarandeerd groen. Nu richten we met het RUP Lageweg onze blik op een mooie toekomst voor dit stukje Hoboken met onder andere een groot park van wel 10 hectare!”

Kathelijne Toen, districtsburgemeester van Hoboken: “Met deze aankoop zetten we weer een stap vooruit naar het voorontwerp RUP Lageweg. Als district Hoboken zijn we dan ook blij, want wat ooit de verloederde toegangspoort tot Hoboken was kan nu evolueren naar een nieuwe, groene wijk zoals Groen Zuid. En dat creëert een duidelijke meerwaarde voor Hoboken.”

Historiek

In de jaren ‘20 van de vorige eeuw trok het gebied van de Lageweg twee industriële vestigingen aan: de metaalgieters en koperslagers Schippers-Podeveyn en de blikslagerij van Jos Schuybroek. Tegen 2013 sloten beide fabrieken de deuren. Een deel van hun gebied, vandaag ‘De Blikvelden’, bleef verstopt achter de fabrieksgebouwen. Dat stuk werd nooit bebouwd. ​

Met de steun van de stad werd het gebied in 2021 toegankelijk gemaakt. Natuurpunt legde hiervoor een wandelpad aan en beheert De Blikvelden.

Ecologische waarde

Met de aankoop waarborgt de stad dat dit gebied groen blijft. Dat is nodig, omdat het een grote ecologische waarde heeft: het speelt een belangrijke rol in de opvang van het regenwater en er is heel wat ruimte voor fauna en flora.

De stad wil in deze zone een groot park creëren van 10 hectare, waarin de Hollebeek terug een plaats moet krijgen. De Hollebeek volgt vandaag een ondergronds traject. Er wordt nog onderzocht hoe een natuurlijker verloop van de beek hersteld kan worden en of hij opnieuw bovengronds kan stromen.

Volgende stappen

  • De stad start met de opmaak van een ontwerp voor het toekomstige parkvan 10 hectare.
  • Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Lagewegwordt verder uitgewerkt. De stad maakt hiervoor samen met de verschillende grondeigenaars een voorontwerp

Meer informatie is ook te vinden op www.antwerpenmorgen.be/lageweg.

Foto: ©Jeroen Broeckx

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.