Smaakhaven nieuwe invulling voor het Loodswezen

Vlamingen houden van lekker eten en drinken en gezellig tafelen. Ons culinair verhaal krijgt een eigen uitstalraam: ‘Smaakhaven’.

Vlaanderen ligt sinds mensenheugenis op één van de drukste smaakroutes ter wereld. Het resultaat van die kruisbestuiving is een keuken die traditie en innovatie harmonieus laat samensmelten. Wij maken creatief gebruik van ingrediënten uit de hele wereld, gecombineerd met kwaliteitsproducten van eigen bodem, zo worden culinaire grenzen verlegd.

De Smaakhaven zal thuiskomen op de Scheldekaaien. Het gebouw van het Loodswezen dat dateert uit de 19e eeuw en in gebruik was tot 2007 is een beschermd monument en kreeg in 2021 een herbestemming. Dit in het kader van een samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen, de stad Antwerpen en ondernemers.

Waarom een Smaakhaven op de kade van Antwerpen? Op de Scheldekaaien bevond zich sinds de 16de eeuw de Zeeuwse Korenmarkt, die bakkers en brouwers van tarwe en gerst voorzag. Toen was er reeds een culinaire activiteit aanwezig. Die kreeg nog een extra impuls door de grote ontdekkingsreizen en de uitvindingen van nieuwe technologieën, zoals stoomschepen. Voedingswaren uit de hele wereld kwamen langs deze plek Vlaanderen binnen; Ingrediënten als koffie, suiker, chocolade, kruiden en specerijen geven vandaag nog steeds smaak aan onze gerechten. De loodsen van het Loodswezen begeleiden de schepen naar de haven en speelden zo een cruciale rol in de bevoorrading van Vlaanderen. Ook de post – en telegraafdiensten waren hier gevestigd.

Zoals de keuken het kloppend hart is van een huis, zo zal Smaakhaven het kloppend hart worden van culinair Vlaanderen. Een open huis waar Vlaamse culinaire ondernemers hun kennis en innovatie kunnen demonstreren. Het wordt een unieke mix van innovatie, traditie en vakmanschap.

Wat valt er allemaal te beleven?

-Culinaire vakmensen kunnen samen leren experimenteren en creëren in de professionele keuken.

-De demonstratiekeuken is de trekpleister voor culinaire toeristen. Zij koken en experimenteren hier met lokale producten, wonen demonstraties bij en nemen deel aan teambuildings.

-De shop is het uitstalraam van culinair Vlaanderen. Hier ligt het vakmanschap van Vlaanderen in de toonbank.

-In de multifunctionele evenementenruimte is plaats voor productvoorstellingen, tijdelijke tentoonstellingen, conferenties en culturele activiteiten.

-aan de gastentafel tonen culinaire makers en studenten hun creaties aan een internationaal publiek. Het verhaal achter hun gerechten of producten, wordt ondersteund door audiovisuele projecties.

-In de loungebar krijgt de rijke Vlaamse diversiteit aan dranken, bieren en wijnen meer uitleg en duiding.

Vijf doelgroepen: de professionele maker, de culinaire bezoekers, mensen die Vlaanderen bezoeken om andere reden ( kunst, natuur), de buurtbewoner, het congrespubliek.

Culinair erfgoed, eet- en drinkcultuur van Vlaanderen krijgt een eigen etage.

Kortom een levendige ontmoetingsplaats waar bezoekers actief betrokken worden bij het vormgeven van onze regionale eet- en drinkcultuur.

Driesterren chef Peter Goossens is ambassadeur van het project en zit ook mee in de denktank.

Binnenkort zal het ontwerp gekozen worden uit de ingediende voorontwerpen. Streefdatum is 2029 als opening van Smaakhaven.

www.smaakhaven.be

Tekst en foto’s: Gust Charrin.

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.