Screen Flanders investeert 3 miljoen euro in 14 nieuwe projecten

Screen Flanders, het economisch fonds van VLAIO voor de audiovisuele sector, investeert 3 miljoen euro in 14 nieuwe audiovisuele producties. Wegens de grote vraag en hoge kwaliteit van de ingediende dossiers, heeft Vlaams minister van Economie Matthias Diependaele het initieel beschikbare budget van 1,5 miljoen euro binnen de oproep verdubbeld. Hierdoor kan Screen Flanders aan maar liefst zes extra projecten steun toekennen.

Deze 14 gesteunde producties zullen meer dan 24,4 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,15 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen binnen deze oproep variëren tussen 50.000 euro en 350.000 euro per project. Binnen deze oproep krijgen zeven fictiefilms, zes fictieseries en één animatieserie steun, waaronder nieuwe projecten van Lukas Dhont, Adil El Arbi en Bilall Fallah en Ana Teodora Mihai.

“Deze zeer kwalitatieve producties van zowel Vlaams talent als internationale producties met een belangrijk Vlaams aandeel zorgen voor een niet te onderschatten hefboomeffect voor de Vlaamse economie”, duidt Vlaams minister van Economie Matthias Diependaele. “Wie weet prijken deze films en series binnen enkele jaren wel in de exclusieve filmgeschiedenislijstjes.”

14 gesteunde projecten

Zeven fictiespeelfilms krijgen binnen deze oproep steun: Coward, Dust, Julian, Jonah Was Here, Heysel 85, Patsers for Life en Life is Cruel to Basilia Belushi. Verder steunt het economisch fonds ook één animatieserie, Ewilan’s Quest, en zes fictieseries: The Best Immigrant, Juliet S2, De Twaalf – De Botoxmoorden, Vero Forever, Het Gouden Uur S2 en Hidden Assets S3.

Wat is Screen Flanders?

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.

Meer informatie over de ondersteunde producties is te vinden op de Screen Flanders-website.

Screen Flanders is een initiatief van VLAIO in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). De maatregel werd in 2012 opgericht met als doelstelling de aantrekkingskracht van Vlaanderen voor zowel binnenlandse maar ook voor buitenlandse producties te verhogen, door middel van een economische steunmaatregel met culturele invalshoek ten gunste van de productie van audiovisuele werken en van de audiovisuele sector.

Gesteunde projecten oproep 2 – 2024

Ondersteunde fictiefilms (majoritair Vlaams)

Coward

De nieuwe speelfilm van de Vlaamse regisseur Lukas Dhont, die opnieuw de handen in elkaar slaat met coscenarist Angelo Tijssens. Het Vlaamse productiehuis The Reunion neemt de lead in deze productie en Lumière Publishing brengt de speelfilm in de Benelux in de zalen.

Dust

Wanneer twee succesvolle ondernemers in het België van de jaren ’90 te horen krijgen dat hun frauduleuze structuren in de spraaktechnologie blootgelegd zullen worden, is er nog één doorregende zondag om in het reine te komen met hun geliefden, met zichzelf en met elkaar. Anke Blondé regisseert deze speelfilm, Angelo Tijssens schreef het scenario. Arieh Worthalter en Jan Hammenecker vertolken de hoofdrollen, naast Janne Desmet, Thibaud Dooms en Fania Sorel. De film wordt bijna integraal gedraaid in Vlaanderen, meer bepaald in de Westhoek en regio Ieper, met een overwegend Vlaamse ploeg. Dust is een productie van A Private View, in coproductie met Shipsboy (PL), Heretic (GR), Bêtes Sauvages (UK) en Tarantula (BE). Kinepolis Film Distribution brengt de film uit in de Benelux.

Heysel 85

Wanneer 39 mensen omkomen voor de start van de Europacupfinale in het Brusselse Heizelstadion in 1985, moet de dochter van de burgermeester de confrontatie aangaan met haar vader, de machthebbers en de menselijke natuur. Lode Desmet en Isabelle Darras schreven het scenario, Ana Teodora Mihai regisseert de film. Violet Braeckman, Matteo Simoni en Josse De Pauw vertolken de hoofdrollen. De opnames vinden voornamelijk plaats in Vlaanderen, meer bepaald in Antwerpen. Menuetto produceert de film, in coproductie met Les Films du Fleuve (BE), Topkapi (NL), Leitwolf Filmproduktion (DE) en Mobra Film (RO). Kinepolis Film Distribution zal de film uitbrengen in de Benelux.

Julian

Fleur en haar vrouw Julian willen trouwen in de 22 landen waar ze dat mogen. Na het vierde huwelijk wordt hun reis echter abrupt onderbroken wanneer Julian ernstig ziek wordt. Julian is de eerste majoritair Vlaamse speelfilm van het jonge productiehuis The Reunion van de broers Michiel en Lukas Dhont, in coproductie met Les Films Du Fleuve (BE) en Topkapi Films (NL). Angelo Tijssens en Cato Kusters schreven het scenario naar de bestseller van Fleur Pierets, en Kusters maakt hier tevens haar speelfilmdebuut als regisseur.

Jonah Was Here

In Jonah Was Here besluit een gescheiden neuroloog, overmand door verdriet, in te trekken in de studentenkamer van zijn overleden zoon. Langzaamaan neemt hij ook diens studentenleven over… Nathalie Teirlinck regisseert Jonah Was Here en schreef samen met Angelo Tijssens, het scenario. De opnames vinden plaats in Vlaanderen, met heel wat Vlaams talent voor en achter de schermen. De speelfilm is een productie

van De Wereldvrede, in coproductie met Frakas Productions (BE) en Volya Films (NL).

Patsers for Life

In deze slotfilm van de Patser-trilogie proberen de Patsers te ontkomen aan de politie door te vluchten naar Dubai. Maar ook daar zijn ze niet veilig. De Nederlandse drugscrimineel Dzjengis Khan zint op wraak. Maar ook Badia heeft een plan en zet zo de volledige vriendschap onder druk… Ruben Vermeersch schreef het scenario van deze actiefilm en Adil El Arbi en Bilall Fallah regisseren. Binnen de cast vinden we getrouwe gezichten terug als Matteo Simoni, Norah Gharib, Said Boumazoughe en Junes Lazaar. Net als bij de vorige Patserfilms zullen de opnames in de regio Antwerpen plaatsvinden, met daarnaast ook opnames in Dubai. Patsers for life is een productie van het Vlaamse A Team Productions in coproductie met 10.80 Films (BE) en Fiction Valley (NL).

Ondersteunde fictiefilm (minoritair Vlaams)

Life is cruel to Basilia Belushi

Life is cruel to Basilia Belushi is een Cypriotische-Grieks-Belgische coproductie van Felony productions (CY), Blonde S.A. (GR) en Menuetto Film (BE). Stelios Kammitsis is scenarist en regisseur van deze speelfilm, die volledig in Gent gedraaid zal worden met onder andere een Vlaamse D.O.P. en art director. Drie zussen van in de 40 ontmoeten elkaar na jaren in Gent, waar Agatha, de oudste, woont. Er heerst een vreemde sfeer wanneer ze samenkomen om de 80ste verjaardag van hun moeder, Basilia, te vieren. En dan verdwijnt Basilia… M-Appeal zal de internationale sales verzorgen.

Ondersteunde fictieseries (majoritair Vlaams)

The Best Immigrant

Wanneer de nieuwe regering van het onafhankelijke Vlaanderen beslist alle mensen die hier niet geboren zijn terug te sturen naar het land van oorsprong, besluit een koppel alles op alles te zetten door deel te nemen aan “The Best Immigrant”, een meedogenloze gameshow met als hoofdprijs… een verblijfsvergunning! Deze dystopische reeks werd ontwikkeld binnen de Streamz Academy naar een idee van Raoul Groothuizen en Cristina Poppe. Samen met Michel Sabbe, Hasse Steenssens en Michael De Cock werkten zij het scenario verder uit. Michael Abay zal de serie regisseren in samenwerking met Adil El Arbi en Bilall Fallah die als executive producers aan de serie verbonden zijn. Caviar staat in voor de internationale financiering en verkoop. The Best Immigrant is een productie van het Vlaamse Lompvis in coproductie met Streamz.

Juliet – Seizoen 2

Het tweede seizoen van de Vlaamse misdaadreeks Juliet, rond hoofdinspecteur Juliet Dumon, speelt zich terug af in De Haan en aan de Belgische kust. Het scenario is van de hand van Wouter Van Haver en Tyche Beyens, de regie is in handen van Caroline de Maeyer. De hoofdrollen worden vertolkt door Charlotte De Bruyne, Nabil Mallat en Amber Naert. Juliet is een productie van het Vlaamse Eyeworks Film & TV Drama in coproductie met de Vlaamse openbare omroep VRT en het Duitse ZDF. Leonine zal de reeks internationaal distribueren. De opnames gaan van start in het voorjaar van 2025.

De Twaalf – De Botoxmoorden

In de serie De Twaalf – De Botoxmoorden moeten 12 juryleden oordelen over schuld of onschuld, tijdens een spectaculair assisenproces dat ook hun leven voorgoed zal veranderen. Willem Wallyn en Marie Enthoven schreven het scenario van dit derde seizoen, dat geregisseerd wordt door Brecht De Groot. De productie is in handen van het Vlaamse Eyeworks Film & TV Drama, in coproductie met VRT, RTBF en Proximus. Federation Studios verkoopt de reeks internationaal. De opnames gaan van start in het voorjaar van 2025.

Vero Forever

Benoit Vanhaverbeke wil de tweede helft van zijn leven wel gelukkig zijn. Daarvoor moet hij het gedaan maken met zijn steenrijke vrouw Veronique zodat hij kan intrekken bij de nieuwe liefde van zijn leven. Maar wanneer hij Veronique wil confronteren met zijn plannen is ze hem voor en kondigt ze aan dat ze terminaal ziek is en nog maar drie maanden te leven heeft. Om finaal van zijn vrouw af te geraken beslist Benoit uiteindelijk om erbij te blijven. Dries Heyneman en Emilie De Roo schreven samen het scenario van deze dramedy. Voor Emilie De Roo wordt de serie eveneens haar regiedebuut. Zij wordt hierbij bijgestaan door de Vlaamse regisseur Jeroen Dumoulin. Vero Forever is een productie van het Vlaamse productiehuis Lunanime in coproductie met MadeFor Film (DE) en Flinck Film (NL). De volledige serie zal in Oost-Vlaanderen worden gedraaid. Vero Forever zal in Vlaanderen te zien zijn op Play4 en Streamz.

Ondersteunde fictieseries (minoritair Vlaams)

Het Gouden Uur – seizoen 2

Na het voorkomen van een grote aanslag in Nederland in het eerste seizoen, ontdekt Mardik dat een veel groter complot in gang is gezet door een extreemrechtse organisatie genaamd Blue Front. Het onderzoek van Mardik en Joelle dat volgt, brengt hen door heel Europa en alles komt tot een climax wanneer ze ontdekken dat Blue Front een grote aanslag voorbereidt tijdens een Europese Conferentie in Brussel waar ook verschillende Europese ministers aanwezig zullen zijn. Het scenario is van de hand van Simon De Waal. De Nederlandse regisseur Bobby Boermans regisseert. Binnen de cast vinden we namen terug als Nasrdin Dchar, Sophie Veldhuizen en Ellen Parren. Ook Vlaamse acteurs Sebastien Dewaele, Violet Braeckman en Joke Devynck zijn bevestigd. Het Gouden Uur seizoen 2 is een productie van NL Film (NL) in coproductie met het Vlaamse Polar Bear. De serie is een productie voor het Nederlandse Avrotros.

Hidden Assets – seizoen 3

In het derde seizoen van deze Ierse reeks volgen we opnieuw sergeant Claire Wallace en haar team van het Criminal Assets Bureau in hun strijd tegen witteboordcriminialiteit die hen ditmaal leidt tot in Bilbao. Peter Mc Kenna, Mary Fox, Marty Thornton, Susan E. Connolly en Cara Loftus schreven het scenario. De regie van de serie is in handen van de Vlaamse regisseur Kadir Ferati Balci en de Ierse regisseuse Mia Mullarkey. Meer dan de helft van de serie zal worden opgenomen in de regio Antwerpen met een grotendeels Vlaamse crew. Hidden Assets 3 is een productie van Saffron Moon (IE) in coproductie met het Vlaamse productiehuis Potemkino Port. De serie zal onder meer te zien zijn op RTE, BBC, Acorn en Streamz.

Ondersteunde animatieserie (minoritair Vlaams)

Ewilan’s Quest

Gebaseerd op de gelijknamige boeken van de Franse auteur Pierre Bottero vertelt Ewilan’s Quest het verhaal van de 13-jarige Camille, wiens leven een dramatische wending neemt wanneer ze per ongeluk in de wondere wereld van Gwendalavir belandt. Anastasia Heinzl, Alexandre Manneville, Diane Morel, Pierre-Gilles Stehr en Xavier Vairé schreven het scenario van de reeks. Eve Ceccarelli, Fabien Daphy en Justine Metller regisseren. Ewilan’s Quest is een productie van Andarta Pictures (FR) in coproductie met het Vlaamse productiehuis Vivi Film. Voor een deel van de lay-out posing en animatie zal men een beroep doen op de Vlaamse animatiestudio Creature in Gent. In België zal de reeks te zien zijn op VRT/Ketnet en de RTBF.

Foto: Screen Flanders

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.