“Ik ben het toch al gewoon. Ik word toch niet geloofd. Ik wil er niet nog eens aan herinnerd worden. Ik zal het zelf wel oplossen. Ik schaam me.” Slachtoffers van een haatmisdrijf hebben vaak meer dan één reden om geen aangifte van de feiten te doen. Met deze redenen in het achterhoofd bedacht de dienst diversiteit & inclusie van Politie Antwerpen, samen met de afdeling communicatie, een campagne die slachtoffers van haatmisdrijven moet overtuigen om toch aangifte te doen.
Een haatmisdrijf is een misdrijf dat gepleegd wordt omwille van een discriminerend motief. Dit wil zeggen dat je slachtoffer bent geworden omwille van een persoonlijk kenmerk zoals huidskleur, handicap, religie, seksuele oriëntatie, gender … De impact van een haatmisdrijf valt niet te onderschatten. Politie Antwerpen begrijpt dat er heel wat drempels zijn om aangifte te doen van zulke feiten. Met deze campagne laten we nog eens duidelijk weten dat de politie van Antwerpen elk haatmisdrijf ernstig neemt en dat aangifte doen wél zinvol is.
Burgemeester Bart De Wever: “In Antwerpen is er geen plaats voor haat. Daders moeten daar de gevolgen van ondervinden. Een aangifte is daar het beginpunt voor. Voor te veel slachtoffers van haatmisdrijven is de stap om aangifte te doen jammer genoeg niet evident. In deze campagne verwijzen we naar de complexe gevoelens die zij vaak meemaken. Daarmee tonen we dat ze daar niet alleen mee staan, en dat het uiterst belangrijk is om toch die stap te zetten. Onze politiemensen zijn speciaal opgeleid om slachtoffers van haatmisdrijven zo goed mogelijk te ondersteunen en te begeleiden.”
Online
Da campagne start op dinsdag 10 december en wordt vooral gevoerd met geanimeerde visuals op online media. Daarnaast komen er ook posters in culturele instellingen en horeca-instellingen.
Politie Antwerpen benadrukt in de campagne dat:
- enkel bij een aangifte gestart kan worden met het onderzoek naar de feiten;
- een snelle melding ergere feiten kan voorkomen, voor het slachtoffer en voor anderen;
- een slachtoffer beroep kan doen op slachtofferzorg;
- een aangifte ervoor zorgt dat Politie Antwerpen weet wat er leeft in de stad;
- elke aangifte bijdraagt aan een veiligere samenleving.
Wat doet Politiezone Antwerpen voor de slachtoffers?
- We maken van de strijd tegen discriminatie en haatmisdrijven een prioriteit.
- We trainen en ondersteunen onze medewerkers in het correct behandelen van deze feiten.
- We zorgen ervoor dat slachtoffers goed ontvangen worden.
- We werken samen met Unia en andere organisaties.
Laat het niet zitten
Slachtoffers van een haatmisdrijf die dringend een patrouille ter plaatse willen, bellen 112. Wie later aangifte wil doen, kan via het e-loket op de website van Politie Antwerpen een afspraak maken.
Laat het niet zitten, en contacteer Politiezone Antwerpen.
Foto: Politie Antwerpen