PTS Mechelen neemt ondergrondse opslag van 600.000 liter water in gebruik

Volgende generatie tuinders wordt klaargestoomd voor een klimaatrobuuste toekomst

Water is essentieel op elk tuinbouwbedrijf. Zowel watertekorten als wateroverlast hebben een grote impact op de oogst en op de werking. Dat is niet anders voor PTS Mechelen. Als bekende provinciale school geven ze de tuinbouwers van de toekomst de nodige handvaten mee om op een slimme manier om te gaan met water. In 2025 gebruikten ze voor het eerst de dakoppervlakte van hun serres en gebouwen om overtollig hemelwater op te vangen. Dit water slaan ze op in gloednieuwe ondergrondse tanks met een capaciteit van 600.000 liter. De investering – goed voor 500.000 euro – werd volledig gedragen door de provincie Antwerpen, die hiermee resoluut inzet op duurzaam en klimaatrobuust onderwijs. Om de ingreep technisch te onderbouwen liet de school een klimaataudit uitvoeren door het Proefstation voor de Groenteteelt, partner in het Europese project Life ACLIMA. Het advies werd gebundeld in een Waterpaspoort, waarmee de installatie maximaal werd afgestemd op de noden van de site.

Extra waterbuffer dankzij klimaatadaptatietraject

“Met de plaatsing van watertanks bij PTS Mechelen wapenen we ons tegen de gevolgen van klimaatverandering,” licht Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen, toe. “Dankzij de plaatsing van deze waterrecuperatietanks leren we onze leerlingen nu al hoe belangrijk duurzaam waterbeheer is. Dit vooruitziende beleid komt niet alleen de school ten goede, maar het creëert ook een klimaatbewuste generatie leerlingen. Met de plaatsing van deze watertanks tonen we onze inzet voor duurzaamheid, een belangrijk uitgangspunt in ons provinciale klimaatplan ‘Plan Vandaag’. Deze investering in waterrecuperatie is een voorbeeld van hoe wij vooruitdenken en onze scholen voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst,” vult gedeputeerde Lemmens verder aan.

Opgevangen hemelwater kan 2 maanden droogte overbruggen

De 6 gigantische watertanks van PTS Mechelen vormen het sluitstuk van een ambitieus nieuwbouwproject gericht op duurzaamheid. De 6 tanks, elk met een diameter van 3 meter en een lengte van 15 meter, kunnen samen 630 m³ hemelwater opvangen en wegen samen 22,5 ton. Vanaf de lente van 2025 kan PTS Mechelen optimaal profiteren van deze hemelwaterrecuperatie.

De nieuwe watertanks zijn geïntegreerd in het recent geopende duurzame nieuwbouwproject op de campus, het zogenaamde ‘Groentjesgebouw’. Deze nieuwbouw werd ontworpen met aandacht voor een laag energieverbruik en een luchtdichte, isolerende buitenschil. Ook het watergebruik op de site werd grondig herdacht. Het opgevangen regenwater, met een capaciteit van 630 m³, wordt voortaan ingezet in de serres, voor de bewatering van beplantingen, de buitenkraantjes en het doorspoelen van toiletten. Dankzij deze installatie kan de school een droge periode van twee maanden overbruggen, zonder gebruik te maken van kraantjeswater of grondwater. De bestaande grondwaterwinning op de site wordt hiermee volledig uitgefaseerd.

 Ondersteuning bij technische optimalisatie

Voor de technische afstemming van het systeem deed de school een beroep op het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. Deze organisatie maakt deel uit van het Europese project Life ACLIMA, dat klimaatrobuuste oplossingen aanreikt aan land- en tuinbouwbedrijven én scholen. Het proefstation voerde op vraag van PTS Mechelen een klimaataudit uit, wat resulteerde in een gepersonaliseerd Waterpaspoort. Daarin werden onder meer de voordelen van buffering en hergebruik van regenwater in kaart gebracht.

“Dankzij projecten als Life ACLIMA kunnen bedrijven en scholen na een grondige wateraudit rekenen op advies op maat,” zegt gedeputeerde Jinnih Beels, bevoegd voor Landbouw. “PTS Mechelen toont hoe je dat advies ook effectief kan omzetten in duurzame praktijktoepassingen. Tegelijk zien we dat dit model ook werkt voor individuele land- en tuinbouwbedrijven: de komende maanden ontvangen 52 deelnemers hun persoonlijke Waterpaspoort. Dat biedt hen een helder overzicht van mogelijke maatregelen én een duwtje in de rug om er effectief mee aan de slag te gaan. Zo bouwen we samen, stap voor stap, aan een klimaatrobuuste landbouwsector.”

“Het Waterpaspoort biedt een overzicht op maat: van kleine ingrepen tot grotere investeringen die op termijn renderen,” licht Joris De Nies, projectcoördinator van Life ACLIMA, toe. “PTS Mechelen was een van de eerste scholen die van dit instrument gebruikmaakte en zette dit advies meteen om in de praktijk. Zo ontstaat een mooi voorbeeld van hoe kennis en beleid elkaar versterken.”

Foto: Copyright: PTS Mechelen

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.