Provincie Antwerpen blijft ambitieus op vlak van bebossingsdoelstellingen en wil tegen 2031 opnieuw gaan voor 150 ha nieuw bos.
De voorbije jaren zette de provincie Antwerpen stevig in op vergroening. Met gerichte aankopen en ondersteuning realiseerde ze tientallen bebossingsprojecten verspreid over de hele provincie. In totaal werden al ruim 370.000 bomen geplant. Die ambitie wordt doorgetrokken: tegen 2031 wil de provincie nog eens 150 hectare bos en houtkanten aanplanten.
Voor de uitvoering kon de provincie rekenen op de expertise van de Antwerpse Bosgroepen en de inzet van talloze partners. Vrijwilligers, scholen, jeugdverenigingen en buurtbewoners hielpen actief mee op het terrein. Samen zetten ze de schouders onder ‘bestemming bos’. Het resultaat? Sinds 2019 gingen 371.502 bomen de grond in.
Bos in alle vormen
De provincie kocht gronden aan langs groendomeinen en waterlopen, waardoor bestaande groenzones konden worden uitgebreid en eenvoudig in beheer bleven. Aan waterlopen zorgen de nieuwe bossen bovendien voor een natuurlijke buffer. Het nieuwe bos kwam er in alle vormen en maten: van speelbossen in woonwijken tot een begrafenisbos, en van landelijke dorpen tot de dichtbebouwde Antwerpse zuidrand. Over heel de provincie is het bosareaal evenwichtig verspreid, telkens met aandacht voor de lokale noden en functies.
Als provincie zetten we al jaren in op meer en toegankelijk groen, en die inspanning werpt zijn vruchten af”, zegt gedeputeerde voor Milieu en Natuur Jan De Haes. “Door gericht gronden aan te kopen en lokale initiatieven te ondersteunen, zorgen we ervoor dat nieuw bos op de juiste plek komt. Bossen bieden niet alleen ruimte voor ontspanning, ze spelen ook een cruciale rol in klimaatadaptatie, biodiversiteit en waterbeheer. Door verder te investeren in bebossing versterken we tegelijk onze natuur, ons landschap én de leefkwaliteit van onze inwoners.”
Alle neuzen richting 2031
Ook de komende jaren zet de provincie volop in op vergroening, met nog eens 150 hectare bos en houtkanten op de planning. Houtkanten – rijen bomen of struiken – zijn waardevolle landschapselementen; ze versterken de biodiversiteit, bieden beschutting aan dieren en creëren verbindingen tussen groengebieden. De Antwerpse Bosgroepen ondersteunen lokale besturen en privé-eigenaars bij de aanleg en het beheer van deze groene verbindingen.
“Houtkanten brengen structuur én leven in het landschap”, zegt Iliana Janssens, coördinator bosuitbreiding. “Ze zijn niet alleen ecologisch waardevol, maar zorgen ook voor meer natuurbeleving dicht bij huis.”
De bewoners van morgen
Onder de noemer ‘een boompje vandaag voor de bewoners van morgen’ staken buurtbewoners, scholen en jeugdbewegingen de handen uit de mouwen om samen bos te planten. Zo dragen ze niet alleen bij aan een groener landschap, maar ook aan een gezondere leefomgeving voor mens én dier. En die bewoners van morgen zijn er al; in het jonge bos dat in februari 2024 werd aangeplant aan De Averegten in Heist-op-den-Berg, registreerden wildcamera’s nu al reeën, een vos en een marter. Zelfs na amper een jaar blijkt de natuur haar weg snel te vinden.
Nodige nazorg
De jonge bospercelen worden actief opgevolgd om hun gezonde groei te verzekeren. Door de uitzonderlijk natte plantseizoenen van de afgelopen jaren is er op sommige plekken wat uitval geweest. Maar dankzij regelmatige controles en tijdige heraanplant blijft de kwaliteit gegarandeerd en blijven de doelstellingen binnen bereik. Na deze opstartfase wordt voor elk perceel een natuurbeheerplan opgesteld dat het bosbeheer voor de komende 24 jaar richting geeft. Zo krijgen de prille bossen alle kansen om uit te groeien tot volwaardige, robuuste natuur.
Foto: Copyright: provincie Antwerpen