PIVA en CVO Vitant zetten samen met vleessector hun schouders onder toekomst van het slagersvak

Onderwijs en vleessector ondertekenen charter voor een toekomstgericht slagersvak

Op maandag 26 mei hebben leerlingen en cursisten van PIVA en CVO Vitant samen met hun leerkrachten deelgenomen aan een bijzonder initiatief bij Colruyt Group Fine Food in Halle. Tijdens een sectorbreed event ondertekenden onderwijsinstellingen en vertegenwoordigers van de vleessector een charter dat inzet op de versterking van het slagersvak. De samenwerking moet het beroep aantrekkelijker maken en jongeren én volwassenen voorbereiden op een toekomst in deze knelpuntsector.

Slagersvak in transitie: samenwerking als hefboom

De vleessector kampt met meer dan 4.000 openstaande vacatures. Tegelijk daalt het aantal jongeren dat kiest voor een opleiding tot slager. Met het charter willen de partners uit het onderwijs en de sector hier verandering in brengen. Vanuit het Provinciaal Onderwijs Antwerpen nemen PIVA en CVO Vitant hierin een voortrekkersrol op. Beide scholen bieden al jaren kwaliteitsvolle slagerijopleidingen aan, met moderne infrastructuur, praktijkgerichte leermethoden en een sterke band met het werkveld.

Troeven van praktijkonderwijs
“Het provinciaal onderwijs hecht veel belang aan opleidingen die jongeren en volwassenen op een praktische en doelgerichte manier voorbereiden op een job in knelpuntberoepen”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen. “Met sterke opleidingen slagerij bij PIVA en CVO Vitant tonen we dat samenwerking tussen onderwijs en de vleessector loont, en hoe we samen werk kunnen maken van een moderne en aantrekkelijke invulling van het slagersvak.”

Een beroep met toekomst

De ondertekening van het charter is meer dan symbolisch. Er werd afgesproken om intensiever samen te werken rond stageplaatsen, de professionalisering van leerkrachten, kennisdeling en het up-to-date houden van lesmateriaal. Zo sluit de opleiding steeds beter aan bij de actuele noden van de sector. De toekomstmogelijkheden voor afgestudeerden zijn dan ook bijzonder gevarieerd: van ambachtelijk slager of traiteur tot R&D-medewerker, verantwoordelijke binnen een voedingsbedrijf of zelfstandig ondernemer.

Van leslokaal tot werkvloer

“Tijdens onze opleiding staat vakmanschap centraal, maar tegelijk ontdekken onze leerlingen ook de technologische en innovatieve kanten van het beroep”, vertelt Bert Vogels, Technisch adviseur Slagerij bij PIVA. ‘Dat motiveert en opent deuren naar uiteenlopende functies in de vleessector.’

Met het ondertekenen van het charter zetten PIVA en CVO Vitant hun ambitie kracht bij om een relevante en actuele opleiding aan te bieden die jongeren én volwassenen klaarstoomt voor een duurzame carrière.

Foto: Copyright: Provincie Antwerpen

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.