Op donderdag 19 december ontsteekt district Antwerpen de nieuwe architecturale verlichting van de Hollandse synagoge in de Bouwmeesterstraat. De aanpasbare ledverlichting legt accenten op het gebouw en zet de torens al van veraf in de schijnwerpers.
De indrukwekkende Hollandse synagoge is zichtbaar vanop de Leien en ligt net achter het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Als 1 van de 4 hoofdsynagogen in Antwerpen is ze verbonden aan de Shomre Hadas-geloofsgemeenschap.
“De synagoge dateert uit 1893 en kan na een lange restauratie eindelijk weer schitteren. De nieuwe verlichting maakt van de torens van de synagoge referentiepunten in de skyline van Antwerpen-Zuid. Spots stralen de koepel aan vanuit 4 hoeken. De passanten in de Bouwmeesterstraat krijgen zo een uniek zicht op de bijzondere gevel van de synagoge, waarvan symbolische elementen uitgelicht worden en het gebouw de aandacht geven die ze verdient.”, zegt districtsburgemeester Paul Cordy.
Symboliek in het lichtplan
Voor de belichting wordt er niet op het gebouw gewerkt, maar vanuit de diepte. De architectuur werkt immers met reliëf, vlakken en volumes die verspringen; zo krijgt het licht een extra dimensie.
Uniek is ook dat er speciaal voor dit lichtplan een goudkleurige luster gerealiseerd werd die het cijfer 7 symboliseert. Getallen spelen een belangrijke rol in de joodse symboliek en werden meegenomen in het ontwerp. Bovendien werd een spiegel geïnstalleerd die het zonlicht reflecteert. Op die manier krijgt het gebouw ook bij daglicht een extra dimensie. Ten slotte kan er nog een blauw accent gelegd worden op de boog die verwijst naar de hemel.
Aanpasbare verlichting
Een slimme lichtcomputer in combinatie met recente, energiezuinige ledverlichting maakt het mogelijk om meerdere lichtscenario’s te programmeren. Tijdens de drukke ochtend- en avondspits schijnt er een helder, intens lichtbeeld in verschillende wittinten. Later op de avond dimt de installatie, net zoals bij Het Steen en station Antwerpen-Centraal.
Lichtplan
Stad Antwerpen keurde in 2012 haar algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Dit plan is gebaseerd op 3 lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Ook bijvoorbeeld het Operagebouw valt hieronder.
Meer informatie over het Lichtplan staat op www.antwerpenmorgen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.
Dit project kwam tot stand in samenwerking met de geloofsgemeenschap, Fluvius, lichtarchitect Geert Beulens, installateur Lightinfra en Erfgoed Vlaanderen.