Mij een zorg: universiteit zorgt voor filosofiefestival

UAntwerpen organiseert op 6 april de Dag van de Filosofie met speciaal programma op maat van kinderen

Het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen organiseert op zondag 6 april de Antwerpse Dag van de Filosofie. Het inspirerende festival neemt je mee op een filosofische ontdekkingstocht. Er is een boeiend programma met lezingen, workshops, panelgesprekken en kunst. Dit alles kadert in het thema van de Maand van de filosofie: ‘Mij een zorg’. Voor kinderen is er een apart programma in samenwerking met STORMKOP.

April is traditioneel de Maand van de Filosofie. Jaarlijks zijn er in april in Nederland en Vlaanderen filosofische programma’s, lezingen en festivals rond het thema van dat jaar. Het initiatief werd in het leven geroepen om filosofische reflectie maatschappelijk te stimuleren en om te tonen hoe relevant filosofie nog steeds is voor actuele vraagstukken. Sinds 2019 draagt het Departement Wijsbegeerte bij aan de Maand van de Filosofie en sinds vorig jaar gebeurt dit in samenwerking met DE SINGEL.

Mij een zorg

Het festival belicht dit jaar de betekenis en uitdagingen van het thema ‘zorg’. Want in een wereld waarin zorg steeds vaker wordt uitbesteed, aan technologie, goedkope arbeidskrachten of instellingen, speelt het festival in op de rijzende vraag: wie zorgt voor wie? “Zorg is veel meer dan een last: het verbindt ons met anderen en geeft ons leven betekenis. Met de Antwerpse Dag van de Filosofie zorgen we voor een behapbare portie diepe gedachten en stimulerende vragen”, vertelt Katrien Schaubroeck, medeorganisator en professor filosofie aan UAntwerpen.

De hele middag en avond lang zijn er workshops, panelgesprekken en lezingen. Bezoekers kunnen deelnemen aan samenleesgroepen rond poëzie, film en muzikale lezingen. Doorheen de dag is er een creaclub rond filosofie, zorg en handwerk. Als bezoeker kan je zelf je eigen programma samenstellen. “Wat dit programma bijzonder maakt, is dat we filosofie van Antwerpse denkers, dichters en kunstenaars op het podium brengen”, aldus Katrien. “Voor het avondprogramma steken we de grens over en nodigen we twee Nederlandse schrijvers, Tommy Wieringa en Jannah Loontjes, uit voor een gesprek over hoop en optimisme in deze tijden.”

Zorg voor kinderen

Filosofie is er voor iedereen en daar speelt de Antwerpse Dag van de Filosofie op in. Er wordt een programma voorzien op maat van kinderen. Het thema ‘mij een zorg’ is soms letterlijk van toepassing op zorg. Want wie zorgt voor de kinderen en andere zorgbehoevenden als er culturele activiteiten, lezingen of optredens plaatsvinden? Die vraag wordt niet gesteld en de oplossing wordt gezocht in de private sfeer.

“Tijdens deze editie nodigen we ouders uit om hun kinderen mee te brengen, zodat iedereen kan genieten van een fijne namiddag. Bovendien is filosofie bijzonder geschikt voor kinderen, omdat er geen regels zijn: alles kan, zolang het maar boeiend is”, aldus de organisatoren.

STORMKOP organiseert mee het programma voor 6- tot 12-jarigen. We denken vaak dat de kindertijd zorgeloos is, maar is dat wel zo? Nemen onze kinderen niet stiekem onze bezorgdheden over? STORMKOP brengt deze filosofische vragen én antwoorden in de praktijk. Samen met de kinderen bouwen ze een ecologische robot met afval uit de buurt. Op het einde van de dag volgt er een toonmoment. “Een cadeau aan de volwassenen, zodat ze opnieuw met kinderogen naar de wereld kunnen kijken”, zegt Katrien.

Meer informatie: https://desingel.be/nl/programma/think-talk-do/antwerpse-dag-van-de-filosofie-2025-mij-een-zorg

Foto: Universiteit Antwerpen

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.