Vorig jaar opende chef Maarten Van Essche samen met zijn vrouw Tine Claerhout het restaurant Meteor. Meteor wordt gekenmerkt door een duurzame en intuïtieve keuken in een gezellig kader, waar enkel de beste producten van lokale producenten op tafel komen.
Meteor is gevestigd in de oude pastorie van Heffen, een klein, pittoresk dorp aan de linkeroever van de Zenne, vlakbij Mechelen. De setting en inrichting van het restaurant is filmisch en huiselijk tegelijk, met een oude trap en originele vloeren, kaarsen en bloemen op ongestreken wit tafellinnen. Meteor wil vooral een restaurant zijn waar het fijn vertoeven is. Een opgestapelde voorraad houtblokken tegen onafgewerkt grijsgekalkte muren, de hoge plafonds met hun klassieke moulures, de nonchalant geplaatste stereoinstallatie met een zorgvuldig geselecteerde playlist en de aanwezige, maar subtiele bediening accentueren de charme van deze plek.
In de keuken kookt Van Essche in lijn met de inrichting en sfeer van het restaurant: sober maar elegant, ingetogen verfijnd, persoonlijk, doordacht nochalant, eerlijk en puur, met respect voor traditie én zin voor vernieuwing.
De keuken is een weerspiegeling van een geografische tijdsgeest. Gerechten ontstaan uit het aanbod van lokale boeren. Het vaste menu is hierdoor, net als de natuur, steeds in beweging. Van Essche’s stijl flaneert tussen traditie en heden waar verschillende technieken de gelaagdheid van de ogenschijnlijke eenvoud versterken. Vuur blijft een vast element in Maartens koken en zo ook in Meteor. Boven een open houtskoolgrill wordt hier gekookt en gerookt.
Een natuurlijke keuken vraagt om natuurlijke wijnen. Net als over zijn keuken heeft Van Essche een duidelijke visie over natuurwijnen, wat resulteert in een wijnkaart met een selectie zorgvuldig uitgekozen wijnen van verschillende Europese wijnboeren die zo natuurlijk mogelijk werken, met minimale interventie of volgens biodynamische principes. Naast jonge en complexloze wijnen biedt Meteor ook een eigenzinnige selectie gerijpte wijnen aan die Van Essche al jarenlang in zijn kelder bewaart.
Van Essche kookt al meer dan 15 jaar op hoog niveau. Hij deed ervaring op bij Alain Ducasse (Bar et Boeuf), Peter Goossens (Hof Van Cleve), Rene Redzepi (Noma) en Bart De Poorter (Pastorale) voor hij in 2013 met zijn Meteor Foodtruck op de Fashion Week in Parijs kookte.
Over die tijd zegt Van Essche: “Het was een openbaring om met de Meteor Foodtruck te mogen koken voor zo’n internationaal publiek, maar meer nog, om te gaan eten in de beste restaurants en gastro-bistro’s van de culinaire hoofdstad. Een ongeziene kwaliteit leek daar standaard, en het is net deze standaard die ik wil brengen in Meteor. Samen met de hartelijke ontvangst en geweldige hospitaliteit die we daar mochten ervaren.”
Er volgden projecten en (tijdelijke) restaurants als De Zwaan, Wilder at the Villa, Les Petits Ruisseaux en Magma, het restaurant dat Van Essche tot april 2023 in de binnenstad van Mechelen openhield.
Doorheen al die avonturen stond de ambachtelijke benadering van een eerlijke keuken, de liefde voor natuurlijke wijnen en het plezier van het delen centraal.
Meteor
Sint-Amandusstraat 5,
2801 Heffen dorp
https://meteorrestaurant.be
Instagram
- 5 gangen menu aan 79 euro pp
van dinsdag tem donderdag - 6 gangen menu aan 99 euro pp
van dinsdag tem zaterdag - Lunch vanaf 46 euro pp
op donderdag en vrijdag
Foto: © Gilles Drap