Nieuw in 2025 is het jongerenticket
De Antwerpse Waagnatie vormt van donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid) tot en met zondag 4 mei het decor van culinair festival Antwerpen Proeft i.s.m. ATAG, dat in 2025 aan zijn 17de jaarlijkse editie toe is. Vandaag maakte Antwerpen Proeft in hotelschool PIVA alle deelnemende restaurants, chef-koks en culinaire speciaalzaken bekend, 46 in totaal, een recordaantal.
Werden ook voorgesteld op de persconferentie: gratis kookdemonstraties, workshops en proeverijen aan de populaire ATAG Live Stage, bij Vins de Bordeaux en aan de Weber Grill Academy. Onder meer topmixologiste en NJAM!-chef Hannah Van Ongevalle is begin mei van de partij.
Antwerpen Proeft heeft in 2025 uitzonderliijk plaats tijdens het lange weekend van 1 mei, niet zoals meestal in het verlengd weekend van Hemelvaart. Op algemeen verzoek opent het festival de deuren op zaterdag al om 12u00.
RESTAURANTS UIT ÁLLE (4) CULINAIRE GIDSEN
Antwerpen Proeft gaat in 2025 verder op de succesvolle ingeslagen weg. Hieraan mag worden toegevoegd: met meer schoon volk dan ooit.
Op het menu staan restaurants uit alle toonaangevende culinaire gidsen:
• Michelin
• Gault&Millau
• Fooding (tweede Belgische editie in 2024)
• Sabato The 100 Food (De Tijd)
Niet minder dan 23 deelnemers van 2025 (zowel sterkhouders van vorige edities als nieuwkomers) staan vermeld in een of meerdere van deze gidsen.
Het festival telt in totaal 9 Michelinsterren.
Verder verwelkomt Antwerpen Proeft in 2025 een uitzonderlijk hoog aantal debuterende namen: 22.
Fooding en Sabato The 100 Food zijn, met hun respectievelijk streetwise en bredere kijk op restaurants, een perfecte aanvulling bij Michelin en Gault&Millau. Kwaliteit en creativiteit lopen als rode draad doorheen de selecties van Fooding en Sabato The 100 Food, net als bij Antwerpen Proeft.
“Antwerpen Proeft wil een staalkaart zijn en een uitgekiende mix aanbieden van wat ’t stad en bij uitbreiding Vlaanderen gastronomisch en culinair in hun mars hebben,” vertelt organisator Ward Ramaekers.
“We presenteren niet énkel fine dining en bekende sterrenchefs, of énkel streetfood van wereldniveau en nieuwe trends. Maar we willen onze bezoekers ook laten proeven van alles daartussenin wat de moeite is.”
“Je krijgt op Antwerpen Proeft een breed scala aan smaken voorgeschoteld: zowel verfijnde Frans geïnspireerde en mediterrane topgerechten als Vlaamse klassiekers en hits uit de authentiek Midden-Oosterse, Japanse en Latijns-Amerikaanse keukens. Dit jaar zijn het wel 100 gerechten in totaal.”
Opgeteld en samengevat geeft dit de sterkste line-up ooit van Antwerpen Proeft.
Zowel het beste restaurant uit de Antwerpse rand (Nuance) als het beste restaurant uit de Limburg (Ralf Berendsen van La Butte aux Bois) prijken in 2025 op de affiche van Antwerpen Proeft, naast zware kanonnen als Wout Bru en Roger van Damme en – terug van weggeweest – dé chocolatier van ’t stad, Delrey.
DIT IS DE LINE-UP VAN 2025:
* sterren bij Michelin / ° in Michelin / ^ koksmutsen bij Gault&Millau / ” in Gault&Millau / ¨ in Fooding
(NW) nieuw op Antwerpen Proeft / (RE) terug van weggeweest
NUANCE (NW) * * ^ ^ ^ ^ · NJAM!-chef Thierry Theys · Gault&Millau’s Chef van het Jaar 2022 · Duffel · fine dining, creatief
—
LE GRAND VERRE * ^ ^ ^ · Wout Bru · Durbuy · fine dining, modern Frans, internationaal
—
FINE FLEUR * ^ ^ ^ · Thomas Diepersloot · Antwerpen · fine dining, creatief
—
UIJTTEWAAL (NW) ° ^ ^ · Sven Uijttewaal · Breda (Nederland) · fine dining, eigentijds Frans
—
UKIYO ° ^ ^ · in selectie Jong Keukengeweld · Bodi de Munck · Stekene · fine dining, modern, Frans-Japans |
MEADOW (NW) · Stekene · Frans-Belgisch
—
ARRIKIIATI ^ ^ ” · Giorgio Longo · Antwerpen · modern Italiaans |
CANNOLO ¨ · authentiek Siciliaanse desserts
—
IN DE BALANS (NW) ^ ^ · Alessandro Di Silvestro, Gennaro Miccio · Antwerpen · fine dining, mediterraan |
RESTAURANT BAR RIGA (NW) ” ¨ · Antwerpen · klassiek Italiaans
—
DE MOESTUIN – ERFGOED (NW) ^ ^ · in selectie Jong Keukengeweld · Lodewijk Van den Wyngaert · Schelle · fine dining, streek- en seizoensgebonden
—
MEY ^ ^ · José Villanueva · Antwerpen · wagyu-steakhouse, Zuid-Amerikaans, Perzisch |
WAGYU DISTRICT (NW) · Antwerpen · meester-slager
—
RESTAURANT DA COSTA ^ · David da Costa · Antwerpen · fine dining, fusion, Indonesisch |
GAUTIER ANTWERP · Sumeyye Demir · Antwerpen · handgemaakte macarons, creatief
—
BAST (NW) ” · Bornem · Frans, Belgisch; food sharing
—
ZAOWANG ” · Antwerpen · sushi, Oost-Aziatisch
—
CHOCOLADEHUIS BOON ” · Gault&Millau’s Chocolatier van het Jaar 2024 · Patrick Mertens · Hasselt · meester-chocolatier
—
DELREY (RE) ” · Bernard Proot, Jan Proot · Antwerpen · meester-chocolatier-patissier
—
ALMA LIBRE (NW) ¨ · Antwerpen · authentiek Mexicaans
—
BENI FALAFEL (NW) ¨ · bij selectie Sabato The 100 Food · Harris Malkoč, geïnspireerd door Beni Barnatan · Antwerpen · authentiek koosjer, Joods; mediterraan
—
DE ARME DUIVEL (NW) · in selectie Sabato The 100 Food · Nick Van Linden · Antwerpen · authentiek Vlaams, creatief |
DE MEZZANINE (NW) · Antwerpen · authentiek Vlaams
—
ATELIER ROGER VAN DAMME · NJAM!-chef Roger van Damme · Antwerpen · meester-patissier, high tea
—
LITTLE BEIRUT · Fares Saliba · Antwerpen · authentiek Libanees
—
VICENZA · Attilio Cozzolino, geïnspireerd door Angelo Conticello · Ekeren · authentiek Italiaans
—
WASEGOLF BRASSERIE · Margie Adriatico · Sint-Gillis-Waas · Belgisch, Aziatisch
—
WIT AARANYA (NW) · Malarkodi Sulochana Moorthy · Wilrijk · Indiase fine dining
—
YAMAS · Chris Van Hout · Oostmalle · authentiek Grieks
—
AROMAS DE LOS ANDES / SARA CARRILLO · Kalmthout · authentiek Peruaans, nikkei, chifa
—
DE PEERDEVISSCHER (NW) · Gilles Decaesstecker, Glenn Decaesstecker · Leffinge · echte Oostendse garnaalkroketten
—
DUTCH DUMPLIN · Reusel (Nederland) · gastronomische dumplings
—
EMPAPINO (NW) · Niel · Chileense empanada’s, creatief
—
KINGSLIZE · Berchem, Wilrijk, Lier, Mechelen, Aalst, Gent · premiumpizza’s, creatief
—
NOWI (NW) · Mechelen · haute corndogs, creatief
—
SORA KUSINA (RE) · Anthonette Auditor, Sebastien Speter · Hoboken · authentiek Filipijns, Japans
—
THE JUICE BROTHERS – BELGIAN BBQ TEAM (NW) · Jelle ‘Mr. Juicy’ Peeters · Zoersel · barbecue, creatief
—
THE LOBSTERMAN · Dimitri Van Montfort · Schilde · traiteur, seafood
—
TRATTORIA MONTY (NW) · Schilde · traiteur, Italiaans
—
VAKANTIE IN OOSTENRIJK (RE) · bekendmaking restaurant op 07/04
—
ZOET BY GILL WALSCHAP · Bornem · meester-patissier |
MARYLISSE (NW) · Gill Walschap
STERRENCHEF VAN DE DAG
Vorig jaar bleek Sterrenchef Van De Dag, waarbij elke dag een andere sterrenchef de honneurs waarneemt, eens te meer een schot in de roos. Elke dag waren ’s avonds alle gerechten uitverkocht.
DIT ZIJN DE 4 NAMEN VOOR 2025:
* sterren bij Michelin / ^ koksmutsen bij Gault&Millau / ¨ in Fooding
(NW) nieuw op Antwerpen Proeft
Donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid) · 12u00-22u30 food · 12u00-24u00 drinks
DIM DINING (NW) * ^ ^ ^ ¨ · Simon van Dun · Antwerpen · gastronomie, Aziatisch
—
Vrijdag 2 mei · 16u00-22u30 food · 16u00-24u00 drinks
HET GEBAAR * ^ ^ ^ ^ · NJAM!-chef Roger van Damme · Antwerpen · gastronomie, creatief, Aziatisch
—
Zaterdag 3 mei · 12u00-22u30 food · 12u00-24u00 drinks
NEON (NW) * ^ ^ · groene ster bij Michelin · Nils Proost · Lier · gastronomie, streekgebonden, creatief Frans
—
Zondag 4 mei · 12u00-20u00 food · 12u00-20u00 drinks
RALF BERENDSEN / LA BUTTE AUX BOIS (NW) * * ^ ^ ^ ^ · Ralf Berendsen · Neerharen · gastronomie, creatief, modern Frans
—
Het fine-diningrestaurant van het Limburgse vijfsterrenhotel La Butte aux Bois had eerder La Source als naam. Bakkerszoon en Nederlands-Limburger Ralf Berendsen, die er sinds 2011 achter het fornuis staat, werd in 2018 bekroond met een tweede Michelinster.
NIEUW: JONGERENTICKET (TER PLAATSE, IN DUO)
Tickets voor Antwerpen Proeft zijn vooraf online (12 euro) maar altijd ook ter plaatse beschikbaar (13,50 euro). Aan de deur zijn elke dag steeds voldoende tickets verkrijgbaar.
Voor kinderen die in het jaar 2013 of later zijn geboren (“die jonger zijn dan 13 jaar”), is de toegang gratis.
Nieuw in 2025 is het jongerenticket.
“De groeiende interesse van jongeren voor lekker eten en restaurants is onmiskenbaar. Het succes van het initiatief Jong Keukengeweld is hier een mooi bewijs van,” zegt organisator Ward Ramaekers. “Daarnaast valt het op dat deze leeftijdsgroep vaak als eerste en het snelst nieuwe internationale culinaire trends oppikt.”
Losjes geïnspireerd op Jong Keukengeweld en omdat Antwerpen Proeft er uitdrukkelijk óók voor de jonge garde is, lanceert het festival in 2025 zijn jongerenticket.
Personen die in het jaar 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 of 2012 zijn geboren (“die jonger zijn dan 21 jaar”) kunnen ter plaatse, aan de toegangskassa’s, 2 tickets voor de prijs van 1 aanschaffen (voor omgerekend 6,75 euro per ticket). Hiervoor moeten ze zich in duo aanmelden.
Meer informatie en tickets: proeft.be
OVER CULINAIR FESTIVAL ANTWERPEN PROEFT I.S.M. ATAG
Antwerpen Proeft, als pionier gestart in 2007, geldt als een vaste waarde op de culinaire en toeristische agenda, met bezoekers uit heel België en Nederland. Het festival is in 2025 toe aan zijn 17de editie, die van donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid) tot en met zondag 4 mei in en rond de Waagnatie plaatsvindt.
Gerenommeerde restaurants, sterrenchefs, opkomend keukentalent en tv-koks bieden op Antwerpen Proeft signatuurgerechten in degustatievorm aan. Het festival brengt ook de beste speciaalzaken, artisanale namen en foodtrucks samen. Nergens anders vind je – helemaal live – op één enkele plek en enkel op déze vier dagen van het jaar zo’n uitgekiende mix en zo’n hoeveelheid topgerechten voor een fractie van de restaurantprijs.
Gratis kookdemonstraties en workshops zijn andere attracties, net als een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en een bruisende sfeer. Antwerpen Proeft biedt meer dan gewoon een middag of avondje uit voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Het is een unieke culinaire ontdekkingsreis-in-stijl, praktisch in je achtertuin. Een perfect voorproefje op de zomer. Een feest voor alle zintuigen, in de gastronomische hoofdstad en het culinaire hart van Vlaanderen: ’t stad.
Waagnatie Expo & Events, in de wijk het Eilandje in 2000 Antwerpen, vormt sinds 2013 het decor van het evenement. Met zowel indoor als outdoor overdekte stands van restaurants, bars en terrassen kan Antwerpen Proeft alle weersomstandigheden aan.
Headline Partner van Antwerpen Proeft is producent van keukentoestellen en wijnklimaatkasten ATAG.
Met zijn trendsettende keukentoestellen, zowel qua design als qua technologie, maakt ATAG van koken de prettigste activiteit in het huis. De Celsius°Cooking-inductiekookplaten van ATAG bieden een perfecte temperatuurcontrole en resultaatgarantie, gedaan met stress, aangebrande boter of verbrande pijnboompitten.
De wortels van ATAG Benelux, opgericht in 1948, liggen in de Nederlandse provincie Gelderland. Sinds 2018 is ATAG Benelux onderdeel van de Hisense Group.
Foto: Antwerpen Proeft