In de wereld van de farmaceutische industrie groeit de focus op cel- en gentherapieën voor de behandeling van ernstige ziekten. Om deze therapieën te ontwikkelen en produceren, zijn strenge ‘Good Manufacturing Practice-omgevingen’ (GMP) noodzakelijk. Dit zijn laboratoria waar specifiek getraind personeel werkt in sterk gecontroleerde omgevingen. Ter voorbereiding op het labowerk van morgen is de GMP Summer School opgezet, waarin een 40-tal studenten van AP, KdG en Thomas More de kans krijgen om ervaring op te doen in een GMP-omgeving. De derde editie vond recent plaats op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel waar de studenten na drie intensieve dagen een certificaat ontvingen ter afronding van deze cursus.
“Cel- en gentherapieën vormen een innovatieve generatie geneesmiddelen die gepersonaliseerde behandelingen bieden, vaak met gebruik van gemodificeerde cellen van de patiënt zelf. Het werken in GMP-omgevingen is uitdagend en vereist niet alleen kennis, maar ook specifieke vaardigheden en attitudes.”, licht Jade Verrept namens cel- en gentherapienetwerk at.las toe. “Het is voor scholen bijna onmogelijk om studenten hands-on-ervaring aan te bieden. Binnen de farma zijn GMP-labo’s niet meteen een plek waar je makkelijk terecht kunt voor een rondleiding. Daarom zijn we met onze partners gaan samen zitten om een eerste lichting studenten van nabij kennis te laten maken met GMP. Dat doen we dit jaar al voor de derde keer op rij. We zijn blij samen te mogen werken met verschillende bedrijven, waaronder anicells, advipro, eyetec, eTheRNA, MyCellHub, TRU Cleanroom Cleaning en 4Advice en met de inbreng van ViTalent, dat als trainingscentrum van de farmaceutische sector zowel over expertise als GMP-faciliteiten beschikt. Dit geeft ons de ruimte om de GMP Summer School verder te laten groeien.”
Uitgroeien tot jaarlijks event
De organisatoren zijn blij met de steun van hoofdsponsor Janssen Pharmaceutica, waardoor de GMP Summer School is kunnen uitgroeien tot een jaarlijks evenement. Nathalie Cools van anicells benadrukt de noodzaak van goed opgeleid personeel in de sector en de waarde van vroege blootstelling aan niche-gebieden voor studenten. “Vanuit het werkveld is het moeilijk om het juiste personeel te vinden. Door de samenwerking met de hogescholen kunnen we deze jonge mensen al vroeg in hun opleiding laten kennis maken met mogelijke niche domeinen in het werkveld en ze laten ervaren of werken in een GMP-omgeving ook iets voor hen is. De toename van het aantal deelnemers is zeer fijn om te zien“, zegt Nathalie. Haar bedrijf vervaardigt celproducten, is één van de initiatiefnemers van de summer school en is tevens een spin-off van UZA/UAntwerpen.
Unieke labo-ervaring
Tijdens de drie dagen hebben een 40tal studenten onder begeleiding van specialisten uit de industrie alles geleerd over GMP, inclusief een praktische ervaring in de cleanroom van ViTalent. De deelnemers waren zeer positief over deze ervaring. Jarne Custers van Thomas More gaf aan dat de cursus zijn begrip van GMP aanzienlijk heeft vergroot. “GMP kunnen meemaken in een echt labo net als het kunnen werken en gownen (de procedure doorlopen om gespecialiseerde kledij aan te trekken) in een cleanroom is een echte ervaring! Ik ga de cursus zeker aanraden bij medestudenten. Onze basis over GMP was er al maar die hebben we nu echt kunnen uitbreiden.”
Kathleen Helsen, voorzitter van Wetenschapspark Universiteit Antwerpen en van POM Antwerpen, benadrukte het belang van de farma- en biotechnologiesector voor de provincie en de rol van het Wetenschapspark als ontmoetingsplaats voor onderzoekers en ondernemers. “Als Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij zetten we sterk in op speerpuntsectoren die economisch belangrijk en maatschappelijk relevant zijn voor onze provincie. De farma en biotech is zo’n sector. Voor deze high end summer school in specifieke labo’s en cleanrooms kon het talent uit alle windrichtingen geen betere locatie vinden dan het Wetenschapspark. Want dankzij de aanwezigheid van ViTalent en de vele life sciencesbedrijven op de site vinden de laboranten van de toekomst hier vandaag al hun thuis. Het past binnen onze ambitie om de site uit te bouwen als campus, waar ontmoeting tussen onderzoekers en ondernemers, theorie en praktijk centraal staat. Proficiat aan alle deelnemers”.
Foto : Provincie Antwerpen