Kunst en gastronomie samen in KMSKA

Kunst, koken, kokkerellen, kookboek en KMSKA. Alles begint met de letter K . geen wonder dat kunst en gastronomie hand in hand kunnen gaan. Het KMSKA is al langer een voortrekker om samen te werken met mensen uit andere disciplines. Dit werkt creatief en inspirerend. Een idee om een ander soort verhaal te vertellen en de collectie dichter bij te brengen en laten onthullen. Men deed het bv. reeds met de lancering van een parfum.

Nu ging KMSKA in zee met Matthieu Beudaert, top chef uit Kortrijk en “ artist in residence “ bij het KMSKA.

Beudaert studeerde ooit af als kunsthistoricus met een Masterdiploma. Na 4 jaar kookopleiding was hij succesvol in “ De Hobbykok van het Jaar”, een initiatief van Knack. Vanaf 2006 begon hij een eigen zaak wat heden ten dage resulteerde in Table d’Amis, zijn restaurant in hartje Kortrijk met als trots 1 Michelin ster en een 17/20 van Gault Millau. Zijn echtgenote die ook sommelier is heeft op de bovenverdieping een authentieke pizzeria, na studies in Napels.

Samen met het KMSKA en de ploeg van uitgeverij Hannibal, gesteund door een deskundig team werd tijdens “ KMSKA Laat” op 4 december “ Chef d’Oeuvre” voorgesteld. Het is een prachtig kookboek met recepten geïnspireerd op concrete kunstwerken uit het museum. Het KMSKA wordt als het ware getoverd op je bord met 40 unieke recepten. Sommigen wat ingewikkelder dan de andere, maar zeker een probatie thuis waard. De twee werelden, het museum en de keuken komen naar elkaar toe. Het boek leest en geeft beleving. De foodfotografie is minutieus en heerlijk om naar te kijken.

Beudaert is geen foodarcheoloog, dus het was allerminst de bedoeling om bij werken uit de barok of de renaissance gerechten te bedenken uit die periode. Zijn gerechten blijven hedendaags en verbinden smaak met schoonheid, kleur en compositie.

Beudaert neemt je mee op een zintuigelijke reis doorheen een vaste collectie van het museum en laat zich inspireren door onder meer Ensor, Van Gogh, Rubens, Fontana, Fouquet. Bij Fouquet bv, denkt Matthieu aan Agnès Sorel, de officiële minnares van de koning van Frankrijk en maakt hij een aangepaste Velouté Agnès Sorel.

Ook de kleuren zijn een uitdaging. Wat doe je met blauw? Blauw, culinair in feite een gevaarlijke en toxisch component.

Ook een ravioli zit tussen de creaties. Ravioli dat als het ware een rode draad is doorheen het leven van Beudaert, beginnende met het blik dat zijn vader open deed toen die moest koken voor de jonge Matthieu als moeder even weg moest.

Tot slot een der gerechten zal ook op de menukaart staan van het KMSKA restaurant.

Het boek is vanaf nu beschikbaar: ISBN: 978 94 9341650 5

www.hannibalbooks.be

www.kmska.be

Tekst en foto’s: Gust Charrin.

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.