Op donderdag 28 november werden tijdens de twaalfde editie van de jaarlijkse Portrettenceremonie van Kazerne Dossin 92 nieuwe foto’s onthuld. 78 daarvan zijn portretten van slachtoffers die vanuit de Dossinkazerne gedeporteerd werden. In totaal kregen al 21.029 gedeporteerden een gezicht op de portrettenmuur in het museum. Naast de gedeporteerden vanuit de Dossinkazerne komen er ook 14 nieuwe portretten bij op het online monument voor Joden uit België gedeporteerd vanuit Frankrijk
Elk jaar schenken familieleden en nabestaanden van slachtoffers nog foto’s aan het onderzoekscentrum van Kazerne Dossin. Maar het onderzoeksteam gaat ook steeds zelf op zoek naar portretten in archieven en andere onderzoeksinstellingen. Zo konden ze dit jaar in totaal 92 portretten opsporen.
Veerle Vanden Daelen, conservator en coördinator collecties & onderzoek vertelt daarover: “Sinds jaar en dag werkt Kazerne Dossin hiervoor samen met andere instellingen. Bijvoorbeeld met het Rijksarchief of het Felixarchief in Antwerpen. Dit jaar zijn 18 nieuwe portretten aangeleverd dankzij de mooie samenwerking met de organisatie Lille-Fives in Noord-Frankrijk.”
De foto’s worden toegevoegd aan de portrettenmuur in het museum, een levend monument dat elk jaar aangroeit. De muur beslaat vier verdiepingen en bevat foto’s of silhouetten die alle 25.843 mensen voorstellen die vanuit de Dossinkazerne gedeporteerd werden. 21.029 van hen kregen intussen een gezicht.
Twaalfde editie van de Portrettenceremonie
Om de nieuwe portretten in te wijden en te onthullen, organiseert Kazerne Dossin jaarlijks een Portrettenceremonie. Tijdens die ceremonie worden de slachtoffers herdacht en vertellen de onderzoekers van Kazerne Dossin over de zoektocht naar foto’s tijdens het afgelopen jaar.
Tijdens de ceremonie namen voorzitter Marleen Vanderpoorten, conservator en coördinator Collecties & Onderzoek Veerle Vanden Daelen en archivaris Dorien Styven het woord.
Leerlingen uit de Mechelse school Atheneum Busleyden- campus Caputsteen lazen de 92 namen voor. Anne Ocket, begeleidende leerkracht, vertelt: “De brug maken tussen heden en verleden, start vanuit het creëren van een persoonlijke connectie. De leerlingen voelen zich verbonden met de gedeporteerden wiens naam ze inlezen. Via dit project ontwikkelen ze meer inzicht in het leven van individuen, en gaan ze op zoek naar de verhalen achter de cijfers.”
Gedeporteerden gezicht en naam teruggeven
Het project ‘Geef ze een Gezicht’, waarbij onderzoekers actief op zoek gaan naar portretten van gedeporteerden, loopt al sinds 2004. Niet voor elke gedeporteerde bezit Kazerne Dossin een portret. Daarom werd het project Elke naam telt opgestart, waarbij 25.843 personen elk een naam komen inspreken van één gedeporteerde. Intussen zijn meer dan 10.000 namen ingelezen.
Foto: Kazerne Dossin