Onder impuls van het Maison des Jeunes in Dour neemt een aantal jongeren het heft in handen om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. In dit bijzonder project werken ze samen aan een herdenkingsdocumentaire, waarin bewustwording en jongerenparticipatie samenkomen. Via getuigenissen, bezoeken aan betekenisvolle plaatsen en persoonlijke reflectie willen de jongeren anderen raken en inspireren.
Een bijzonder moment in het project is een interview met de heer Simon Gronowski, overlevende van het beruchte XXste konvooi. Dit interview vindt plaats op 4 juni 2025 in de namiddag, in de permanente expo over de Tweede Wereldoorlog van het Legermuseum in Brussel. In deze expo gaat bijzondere aandacht uit naar de vervolging en deportatie van Joden en andere minderheden. Ook een bezoek aan de expo zelf staat op de planning van de jongeren.
Het jongerenproject kent zijn ontknoping in 2026, wanneer de jongeren samen naar Auschwitz reizen. Daar brengen ze hulde aan de slachtoffers. Nadien zullen ze hun indrukken verwerken in een videoreportage. Deze kan als educatief materiaal worden ingezet, met doel de herinnering aan de oorlog levend te houden bij een breed publiek.
Simon Gronowski:
Op 19 april 1943 plegen drie jonge studenten een moedige en unieke daad van verzet: ze brengen een deportatietrein tot stand. Deze trein, met aan boord meer dan 1600 Joden, is vertrokken vanuit Mechelen met bestemming Auschwitz.
Simon Gronowski, op dat ogenblik 11 jaar, is één van de 233 mensen die dankzij deze verzetactie uit de trein kunnen ontsnappen. Het is zijn moeder die hem uit de open deur van de rijdende trein zet, de vrijheid tegemoet. Zijzelf komt om in Auschwitz.
Foto: War Heritage Institute