Bollie en Billie viert 65ste verjaardag met allereeste retrospectieve tentoonstelling in Brussel
Huberty & Breyne // Brussel
Van 29 november 2024 tot 25 januari 2025
Jean Roba, de beroemde Belgische striptekenaar, wordt geëerd in een niet-commerciële
tentoonstelling in de galerie Huberty & Breyne (Brussel) van 29 november 2024 tot
25 januari 2025.
Deze retrospectieve tentoonstelling van Bollie en Billie, georganiseerd in samenwerking met de stichting Jean Roba en éditions Dargaud, brengt bijna 100 originele platen samen, waarvan sommige al jaren niet meer zijn getoond.
Dit succesvolle stripverhaal verscheen voor het eerst in het tijdschrift Robbedoes in
1959. Het jongetje Bollie en de hond Billie werden al snel bekende namen. De eenvoud
en vriendelijkheid van de familie en de herhaalde grappen van Bollie en Billie wonnen
onmiddellijk de aandacht van het publiek. Meer dan veertig jaar lang bezorgde
Jean Roba de lezers momenten van lichtheid en gelach dankzij zijn maffe, vertederende
personages.
Sinds zijn vertrek in 2006 worden zijn 1.149 originele platen beschermd in de
stichting Jean Roba, in overeenstemming met zijn wensen. Zijn werk, vol humor en
eenvoud, is een ware schatkamer van het Belgische stripverhaal en wordt dankzij deze
gratis tentoonstelling teruggegeven aan het publiek. Het is een unieke kans om deze
beroemde personages te herontdekken die zoveel kinderen in slaap hebben gesust.
JEAN ROBA
De grote maker van Bollie en Billie was wat je een valse stedeling zou kunnen noemen. Hij werd geboren op 28 juli 1930 in Schaarbeek (Brussel), maar gaf altijd de voorkeur aan de luchtige straten van de buitenwijken boven het drukke stadscentrum. Het soort dorp in de stad waar huizen mooie tuinen hebben met schommels, het gekrijs van kinderen, cocker spaniels, vogels en zelfs een schildpad.
Terwijl Billie het geluk had geboren te worden met magische oren, werd Roba geboren met een potlood in zijn hand. Al vanaf jonge leeftijd was hij verliefd op tekenen en kon hij zich nooit iets anders voorstellen.
Op driejarige leeftijd tekende hij ondersteboven en op elfjarige leeftijd volgde hij avondlessen aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Op zestienjarige leeftijd begon hij in de reclame – toen nog ‘de réclame’ genoemd, een woord dat nu heerlijk verouderd klinkt. Hij had al de meeste teken – en druktechnieken onder de knie: van aquarel tot graveerwerk en fotoretouchering. Na zijn dienstplicht in 1952 ging hij aan de slag bij een studio die gespecialiseerd was in reclame-tekeningen. Zijn pad leek al uitgestippeld.
Het was Franquin die de jonge Roba uiteindelijk van de reclame afleidde. In 1957 kwam Roba bij Dupuis, waar hij eerst van alles deed: illustraties voor een kerstverhaal van Peyo, schetsen voor twee Verhalen van oom Paul en zelfs de eerste complete verhalen van Tiou, de kleine Sioux. Tegelijkertijd maakte hij enkele illustraties voor het tijdschrift Bonne Soirée, dat ook werd uitgegeven door Dupuis. André Franquin waardeerde zijn stijl en vroeg hem bij zich. We zijn in 1958. Voor Jean Roba begint een tweede leven! Franquin leert hem de kneepjes van het vak en neemt hem mee in drie avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot: Tembo Taboe, De
Bobbelmannen en De Miniatuurtjes
En zo verschijnt Robbedoes 1132 op 24 december 1959. Slechts zes weken na het creëren van een puzzel met zijn nieuwe helden voor het tijdschrift, introduceert Roba hen in hun eerste avontuur. In Bollie tegen de mini-requins maken we voor het eerst kennis met de cocker spaniel en zijn jonge baasje, Bollie, die in een blauwe overall en een gele T-shirt gekleed is..
Rosy, de artistieke directeur van het tijdschrift, biedt Roba zijn hulp aan voor de indeling. Maar al snel blijkt dat de tekenaar van Bollie en Billie helemaal geen hulp meer nodig heeft. Na een tweede compleet verhaal waagt hij zich, net als zijn meester André Franquin, aan de ultieme uitdaging van de wekelijkse grap. Dit weerhoudt hem er echter niet van om af en toe andere personages tot leven te brengen, zoals Pomme in 1962 en, vooral, De Sliert, die van 1965 tot 1984 in zes gepubliceerde albums verschijnt.
Meer dan veertig jaar lang blijft Jean Roba Bollie en Billie tekenen met hetzelfde talent en dezelfde bescheidenheid. In 2003 draagt hij het stokje over aan Laurent Verron.
Na 24 albums bij Dupuis besloot Roba in 1987 om over te stappen naar Dargaud. Bij elk nieuw album was er weer succes. Want als burger van het land van de kindertijd spreekt Jean Roba vanuit zijn hart. Als uitzonderlijk tekenaar schept hij een wereld met zijn potlood. Bollie en Billie, geïnspireerd op zijn eigen zoon en zijn cocker, konden niet verkeerd overkomen. In 1992 wordt hij tot ridder in de orde van de Kunsten en de Letteren benoemd.
De kunstenaar overleed in juni 2006, op 75-jarige leeftijd.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Plaats
Huberty & Breyne
33 Kasteleinsplein
1050 Brussel
Datum
Van vrijdag 29 november 2024 tot zaterdag 25 januari 2025
Openingsuren
Woensdag – zaterdag: 11u -18u
Foto: © Jean Roba / Studio Boule et Bill 2024