Internationaal designcollectief Formafantasma daagt jong en oud uit tot kritische reflectie met een geïllustreerd boek

Samen met C-mine presenteert het collectief “The Down Under: The Curious Fall of a Boy Who Knew Nothing and Becomes Everything”, een opmerkelijk kinderboek over natuur, landschappen en het menselijke perspectief.

Veldwerkers

The Down Under: The Curious Fall of a Boy Who Knew Nothing and Becomes Everything is het resultaat van de residentie en het artistiek onderzoek van het internationaal ​ gerenommeerd design duo Formafantasma, opgericht door de Italiaanse designers Andrea Trimarchi en Simone Farresin. In samenwerking met C-mine directeur Louise Osieka en wetenschappers uit diverse disciplines, onderzocht het designcollectief de betekenis én toekomst van Belgische postindustriële landschappen. Met bijzondere aandacht voor de Limburge terrils, de kunstmatige heuvels gevormd door mijnbouwafval.

Genkse koolmijnen als startpunt

Wat begon als een reeks gesprekken met geologen, entomologen en microbiologen, groeide uit tot een kinderboek dat tegelijk functioneert als een transgenerationeel educatief instrument. The Down Under nodigt uit tot een herziening van onze eigen kijk op natuur, landschap en het menselijke perspectief.

In landschappen die getekend zijn door menselijke activiteit en industriële exploitatie—en die vervolgens verlaten worden —blijft het leven voortbestaan. De natuur herovert, past zich aan en transformeert op manieren die onze ideeën over leegte en verval uitdagen. Het designcollectief zag de Genkse koolmijnen, waar die gevolgen van menselijke activiteit op het milieu zichtbaar zijn, als perfecte gelegenheid om het discours te verbreden.

Niet de mens, maar bloeiende ecosystemen staan centraal

In plaats van de klassieke insteek waarbij de mens centraal staat, geeft Down Under een alternatieve kijk op onze relatie met de natuur. Het verhaal—een speelse maar diepzinnige fabel—nodigt kinderen én volwassenen uit om postindustriële gebieden niet te zien als lege ruïnes of grondstoffen om te ontginnen, maar als bloeiende ecosystemen vol leven.

“Dankzij dat tweeledig narratief—één voor kinderen en een meer kritische en wetenschappelijke voor volwassenen—moedigt Down Under aan tot reflectie op verschillende momenten in het leven, met de ambitie om zowel als kinderboek én als transgenerationeel educatief instrument te functioneren” ​​– Andrea Trimarchi en Simone Farresin, oprichters Formafantasma

De illustraties van Clément Vuillier versterken deze visie met beelden geïnspireerd op wetenschappelijke methodes zoals petrografie en SEM-scans, die op poëtische wijze de schoonheid en complexiteit van ‘vergeten’ landschappen zichtbaar maken.

“Formafantasma vond inspiratie bij invloedrijke ontwerpers zoals Enzo Mari en Bruno Munari, die beiden de rol van design in onderwijs en in de ontwikkeling van kinderen hebben verkend. In 2023 toonde we op C-mine nog een retrospectieve tentoonstelling over het baanbrekend werk van Enzo Mari. Waar Mari’s werk de natuur abstraheerde tot pure vormen, kiest Down Under voor een posthumanistisch perspectief dat vragen stelt bij hoe we natuur representeren en begrijpen” ​– Louise Osieka, directeur C-mine

Wetenschappelijke benadering

Het boek sluit af met een analytisch gedeelte waarin wetenschappelijke inzichten en een kritisch essay van Teresa Castro de basis leggen voor verdere reflectie—een meerwaarde voor ouders, leerkrachten, ontwerpers en onderzoekers.

“In tijden van klimaatcrisis en ecologische bewustwording roept Down Under op tot trage observatie en diepere verbinding met onze omgeving. Het stelt dat ook buiten menselijke aanwezigheid landschappen blijven veranderen en leven voortbrengt. Met dit boek wil C-mine niet alleen jonge lezers aanspreken, maar ook een breed publiek stimuleren om stil te staan bij wat vaak onzichtbaar blijft, maar van groot belang is.” besluit burgemeester Wim Dries.

Tijdens de persvoorstelling op 23 mei licht Formafantasma het onderzoek en ontwerpproces van het boek toe. De installatie die voor deze gelegenheid is opgezet, bevat een tapijt met een print van een SEM-beeld, vergezeld van twee lage houten salontafels met dezelfde print. Deze visuele elementen zullen tijdens de avondpresentatie op het podium worden gebruikt en achteraf voor voorleesmomenten met kinderen worden ingezet.

De avondpresentatie, die om 19:00 uur begint, zal worden gemodereerd door Amélie Rombauts. Andrea Trimarchi en Simone Farresin stellen het boek officieel voor aan het publiek en geven een inkijk in hun ontwerpproces.

Het boek kost 35 euro en zal o.a. te koop aangeboden worden in C-mine shop. Engelstalig met Nederlandstalig addendum beschikbaar. Uitgegeven via Nero Editions.

Foto: Club Paradis

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.