iMAL, het Brusselse kunstcentrum voor digitale cultuur en technologie, ontvangt de Ultima Digitale Kunst 2024

iMAL, het Brusselse Kunstcentrum voor Digitale Cultuur en Technologie, is bekroond met de Ultima voor Digitale Kunsten, de Vlaamse cultuurprijs. De jury prees iMAL als een baanbrekende instelling, uniek in zijn veld, en waardeerde de volharding en integriteit, vooral in een tijd waarin veel vergelijkbare organisaties hebben moeten sluiten. Deze erkenning benadrukt iMAL’s grote impact op zowel de digitale kunstsector als de bredere gemeenschap.

De jury prijst iMAL als een baanbrekende instelling, uniek in zijn veld, en waardeerde de volharding en integriteit, vooral in een tijd waarin veel vergelijkbare organisaties hebben moeten sluiten. Deze erkenning benadrukt iMAL’s grote impact op zowel de digitale kunstsector als de bredere gemeenschap.

Het winnen van de Ultima bevestigt iMAL’s unieke positie in het culturele landschap en inspireert haar voortdurende bijdrage aan de toekomst van digitale kunst. In een tijd waarin de vragen rond technologie steeds groter en complexer worden, is iMAL een noodzakelijke vrijplaats voor denken, creëren en transformeren.

Over iMAL

Opgericht in 1999 door Yves Bernard, was iMAL een van de eerste culturele centra in Europa die de kruising van kunst en digitale technologie verkende. Bernard creëerde een plek waar kunstenaars konden experimenteren met opkomende technologieën en waar ruimte was voor kritisch denken en interdisciplinaire dialoog. Onder leiding van Lucia Garcia, die in 2021 als directeur aantrad, wordt deze visie voortgezet en uitgebreid. Garcia en het iMAL team benadrukken het belang van kunst als een ruimte om technologie en de impact ervan op de samenleving in vraag te stellen. Ze pleiten voor hybride contexten waarin kunst, wetenschap en technologie samenkomen om hedendaagse problemen aan te pakken en nieuwe manieren van denken te stimuleren.

In het licht van de aanstormende technologische revolutie wordt die rol steeds essentiëler. Technologie bepaalt in toenemende mate onze levens, maar wie bepaalt de vorm en inhoud van de digitale ruimte? iMAL biedt een unieke denkruimte binnen de “noösfeer” , een plek waar fundamentele vragen gesteld worden over toegang, kennis, en de spanningen tussen algemeen belang en private winst. Garcia’s traject getuigd van visie: ze ziet kunst niet alleen als een spiegel van de samenleving, maar als een actieve kracht, en dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen.

Nu iMAL zijn 25-jarig bestaan viert, is deze toewijding aan de polyfonie van stemmen binnen het denklandschap pertinenter dan ooit. Tentoonstellingen zoals The End and the Beginning (7 november 2024 – 30 maart 2025) illustreren dit toekomstgerichte perspectief door actuele maatschappelijke onderwerpen zoals klimaatverandering en technologische ethiek artistiek de bevragen. Tegelijk bouwt iMAL voort op zijn rijke geschiedenis als platform waar zowel opkomend talent als gevestigde kunstenaars de digitale ruimte kritisch kunnen onderzoeken en herdefiniëren.

iMAL
​Koolmijnenkaai 30
​1080 Brussel

Meer info: https://www.imal.org/nl

Komende tentoonstelling:
​​
​Ik ben verticaal (maar liever was ik horizontaal)
​01.07 – 21.09.2025

Ik ben verticaal (maar liever was ik horizontaal) verkent de mogelijkheden van een digitale toekomst die niet voortdurend streeft naar schaalvergroting ten koste van de planetaire grenzen. In haar gedicht “Ik ben verticaal” roept Sylvia Plath de spanning op tussen haar menselijke verticaliteit en haar diepe verlangen om horizontaal te zijn, in harmonie en verbonden met de natuur die haar omringt.

Geïnspireerd door de woorden van Plath, daagt deze tentoonstelling onze verticaliteit uit – die symbool staat voor ambitie, vooruitgang en technologische controle en overheersing – en het verlangen naar horizontaliteit, dat een meer intieme, bescheiden en duurzame verbinding met de wereld weerspiegelt.

Ik ben verticaal (maar liever was ik horizontaal) confronteert de agressieve en extractieve verticaliteit van technologische structuren. In plaats daarvan wordt een horizontale benadering voorgesteld: systemen die zich integreren in de omgeving, haar ritme respecteren en ondersteunende, veerkrachtige en regeneratieve relaties bevorderen.

Ik ben verticaal (maar liever was ik horizontaal) resoneert met iMAL’s oproep voor nieuwe modellen gebaseerd op collectieve verantwoordelijkheid, samenwerking, diversiteit en inclusie, en is een collectieve uitnodiging om de term vooruitgang opnieuw te definiëren.

Het is nooit gemakkelijk geweest om het creatieve gebruik van ICT-tools als artistieke media te onderscheiden van de instrumentalisering van kunst door de ICT-industrie. De aantrekkingskracht van het werken met nieuwe computer- en netwerktechnologie als onderdeel van de betoverende maar extractieve maximalistische techno- esthetiek heeft de culturele sector geleidelijk omgevormd tot een belangrijke facilitator, legitimator en versterker die medeplichtig is aan Big Tech, en de sociale en ecologische schade die wordt veroorzaakt door de cyber- libertarische dystopie die zich momenteel ontvouwt.

De tentoonstelling toont 10 werken van zowel lokale als internationale kunstenaars: 6 werken om het 25-bestaan van iMAL te vieren en 4 werken die naar de toekomstige richting van de organisatie verwijzen.

Lijst van bevesttigde kunstenaars:

Jonah Brucker Cohen (IE/US); Peter Beyls (BE); Collectif Dardex (FR); Els Viaene (BE); Cécile Babiole (FR); Raquel Meyers (ES); Claire Williams (BE); Val Macé (BE); Sunjoo Lee (NL/KR); Navid Navab (CA)

The Cookery
​18-21 september 2025

The Cookery is een evenement gericht op artistieke praktijken die technologie op een toegankelijke en inclusieve manier aanwenden. The Cookery heeft tot doel een open omgeving te ontplooien voor debat, kennisuitwisseling, leren met ‘doe-het-zelf’ en ‘doe-het-samen’ als leiddraad, en participatieve performances.

The Cookery 2025 zal internationale kunstenaars, ontwerpers en makers ontvangen die transversale verbindingen en samenwerkingsdynamiek met de lokale gemeenschap willen bevorderen.

Met The Cookery willen we de artistieke gemeenschap uitnodigen om artistieke experimentatie en productie te verkennen via digitale technologieën, terwijl we kritisch denken aanmoedigen door middel van praktijk, creatieve reflectie en publiek debat.

Foto: Club Paradis

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.