Hooibeekhoeve zet mee schouders onder Europees project voor duurzaam waterbeheer in landbouw

Duurzame oplossingen zorgen voor maximalisering waterbeheer

Operationele Groepen uit Spanje, België, Italië, Polen en Cyprus bundelen hun krachten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor duurzaam waterbeheer in de landbouw. De lancering van het Aquagri-Know-project in Spanje markeert een nieuwe stap in de verbetering van waterbeheer in de agrovoedingssector. Het project biedt oplossingen voor dringende uitdagingen op het gebied van waterschaarste en waterkwaliteit binnen de Europese Unie. Aangezien landbouw 40 – 60% van het beschikbare water verbruikt, wil het project innovatieve, duurzame en efficiënte methodes voor waterbeheer introduceren. Dit zal de positie van landbouw op lange termijn verstevigen en de gevolgen van de klimaatverandering beperken.

Gedeputeerde bevoegd voor Landbouw Jinnih Beels haalt het belang aan van samenwerken als het over water gaat: “Water stopt niet aan landsgrenzen, en dat geldt ook voor de uitdagingen rond klimaatverandering. Daarom is internationale samenwerking zo belangrijk. Met het Aquagri-Know-project bundelen we de krachten om landbouwers beter te wapenen tegen zowel droogte als wateroverlast: water vasthouden als het kan, afvoeren als het moet. De Hooibeekhoeve speelt daarin een sleutelrol: als kenniscentrum brengen ze onze Vlaamse ervaring mee in het project, én nemen ze nieuwe inzichten van Europese partners weer mee terug naar het veld. Samen maken we werk van oplossingen die écht werken in de praktijk. Ik kijk ernaar uit om te zien welke concrete voordelen dit oplevert voor onze landbouwers.”

Inge Van Oost, van het directoraat-generaal voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling (DG AGRI), benadrukt het belang van samenwerking tussen diverse betrokkenen: “Dit project is cruciaal om kennis in te zetten voor co-creatie en te zorgen voor een snelle verspreiding van oplossingen en kansen die in de praktijk kunnen worden toegepast.”

“Naast onderzoek en toepassingen in het veld zet Aquagri-Know zich in om het bewustzijn te vergroten en de dialoog te stimuleren over het belang van duurzaam waterbeheer in de landbouw. Binnen het project zullen kwaliteitsvolle educatieve materialen, interactieve boekjes en casestudies gemaakt en aangeboden worden aan landbouwers,” vult gedeputeerde Beels nog verder aan.

Van kennis naar praktijk: innovatie als drijfveer

Aquagri-Know bouwt voort op de inzichten van de Operationele Groep WaterReserve en Happy Water for Healthy Cows waar Hooibeekhoeve ook actief bij betrokken was. Gedurende drie jaar zal Aquagri-Know de kloof tussen onderzoek en praktijk overbruggen door gebruik te maken van de expertise van 12 EIP-AGRI Operationele Groepen – samenwerkingsverbanden van boeren, onderzoekers en landbouwexperten. Deze groepen onderzoeken de beste methodes om waterbeheer in de landbouw te verbeteren. De verwachting is niet alleen om watergebruik te optimaliseren, maar ook om stappenplannen te ontwikkelen om de implementatie van de innovatieve oplossingen voor efficiënter waterbeheer in de sector te stimuleren.

Duurzaam waterbeheer: vier strategische pijlers

Gefinancierd door de Europese Unie onder het Horizon Europe-programma, brengt Aquagri-Know toonaangevende instellingen uit Spanje, België, Italië, Polen en Cyprus samen met als missie het ontwikkelen van een circulaire waterwaardeketen.

De focus ligt op vier kernstrategieën:

  • Efficiënter watergebruik – Vermindering van waterverbruik op land- en tuinbouwbedrijven;
  • Waterslimme gewassen – Het integreren van digitale technologieën in irrigatiesystemen en het bevorderen van klimaatrobuuste gewassen;
  • Interactie tussen water en bodem – Het regenereren van bodemgezondheid en beschermen van grondwaterbronnen;
  • Waterhergebruik – Het verbeteren van waterrecuperatie, zowel bij land- en tuinbouwbedrijven als in andere sectoren.

Een vijfstappenplan voor impact op lange termijn

Aquagri-Know hanteert een gestructureerde vijfstapsmethodologie om duurzame waterbeheeroplossingen te ontwikkelen en te implementeren:

  1. Verzamelen en analyseren van bestaande kennis uit de operationele groepen om de beste praktijken in duurzaam waterbeheer te identificeren;
  2. Afstemmen van deze inzichten aan de specifieke behoeften van boeren en op EU-beleidskaders;
  3. Omzetten van kennis in praktische hulpmiddelen zoals (digitaal) educatief materiaal en gebruiksklare handleidingen;
  4. Bevorderen van kennisuitwisseling via regionale workshops, online platformen en sectoroverschrijdende samenwerkingen;
  5. Opschalen van succesvolle waterbeheerstrategieën door internationale samenwerking en integratie in bredere landbouwnetwerken.

Deze aanpak zorgt ervoor dat de voorgestelde oplossingen wetenschappelijk onderbouwd zijn én praktisch toepasbaar en haalbaar voor land- en tuinbouwers.

Projectpartners Aquagri-Know

Het Aquagri-Know-consortium bestaat uit 12 partners: het BETA Technologisch Centrum van de Universiteit van Vic, REVOLVE Mediterraneo, Unió de Pagesos en het Departement van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Voeding DARPA, alle vier uit Spanje. De Belgische projectpartners zijn Inagro, Universiteit Gent, provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve en de Europese Raad van Jonge Boeren (CEJA). Vanuit Polen participeren het Instituut voor Bodemkunde en Gewasteelt en het Landbouwkundig Adviescentrum in Brwinów. De Italiaanse partners zijn de Raad voor Landbouwkundig Onderzoek en Economie en HORTA SRL. Agrotech Innovations LTD uit Cyprus vervolledigt het consortium.

De betrokkenheid en diversiteit van alle partners is cruciaal om ervoor te zorgen dat de projectresultaten aansluiten bij regionale behoeften. De uitwisseling van kennis tussen boeren en experten zal leiden tot duurzame verbeteringen in de praktijk.

Praktische info:

Wanneer:
Het project Aquagri-Know startte op 1 februari 2025 en eindigt op 31 januari 2028.

Waar:
Operationele Groepen uit Spanje, België, Italië, Polen en Cyprus zetten hun schouders onder Aquagri-Know.

Meer info:
https://aquagri-know.eu/   –  www.linkedin.com/company/aquagri-know/

Foto: Copyright: Hooibeekhoeve

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.